Σχέδιο της τρόικα για λουκέτα σε δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες

Σχέδιο μείωσης των δημόσιων νοσοκομειακών μονάδων κατά 30% δέχθηκε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά κ. Λουκάς Παπαδήμος. Σε συνάντηση που είχε πριν από δέκα ημέρες με εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Παπαδήμος δέχθηκε εισήγηση για δραστική περικοπή του κόστους υγείας και για το κλείσιμο περισσότερων από 35 μονάδων από τις συνολικά 126 που λειτουργούν πανελλαδικά. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της τρόικα κ. Μπομπ Τράα έχει εκφράσει την άποψη πως…


 ο προύπολογισμός θα ελαφρυνθεί σημαντικά εάν υπάρξει μια τέτοια δράση, η οποία ενδέχεται να αποδώσει στα δημόσια ταμεία άνω των 4 δισ. ευρώ. Στο ίδιο σχέδιο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χαρτιά, έχει εκφραστεί η άποψη πως θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας υγείας, η οποία δεν θα είναι πια τόσο δημόσια όσο την φανταζόμαστε.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος νοσηλίας ή στις επεμβάσεις από τους ασφαλισμένους ως άμεση όμως αμοιβή, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα κάθε μονάδα να έχει ξεχωριστό μάνατζμεντ με υποχρεωτική απόδοση «λογαριασμού» τζίρων και κερδών στο τέλος κάθε χρήσης.

Παράλληλα έχει συζητηθεί το θέμα να μην τοποθετούνται πολιτικά στελέχη στις διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά μόνο μάνατζερς οι οποίοι και θα φέρνουν αποτελέσματα αλλά και η δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης των προμηθειών και αναγκών λειτουργίας όλων των μονάδων. Στα σχέδια είναι κάθε μονάδα που θα είναι ζημιογόνως για πάνω από ένα συγκεκριμένο διάστημα, να κλείνει ή η διοίκησή της να αλλάζει αυτόματα. Κοινώς το σχέδιο αναφέρει πως η δημόισα υγεία θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική με κριτήρια του ιδιωτικού τομέα.

Από τη μεριά του ο κ. Παπαδήμος έχει διαμηνύσει πως ευθύνη για όλο αυτόν τον σχεδιασμό θα έχει η επόμενη κυβέρνηση αν και επί της ουσίας δείχνει να έχει συμφωνήσει με τις θέσεις του Ολλανδού επιτρόπου κ. Τράα.

24h.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο