To 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας “Μάνος Χατζιδάκις” υποδέχεται Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία, Πολωνία στο πλαίσιο προγράμματος κινητικότητας Εrasmus με τίτλο “Bullying – NOT in my school”

 

Το 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας σε συνεργασία με καθηγητές και μαθητές από σχολεία της Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Τουρκίας και Πολωνίας υλοποιεί πρόγραμμα Erasmus κατά του σχολικού εκφοβισμού με στόχο να απευθυνθεί σε  μαθητές – θύματα, δράστες και σε όσους είναι μάρτυρες τέτοιων περιστατικών και να αυξήσει  την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τον εκφοβισμό, τις αιτίες και τις συνέπειες του φαινομένου αλλά  και να βελτιώσει τις  κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. 

Από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου 2022 εννέα μαθητές του σχολείου μας μαζί με ομάδα τριών καθηγητών (τη φιλόλογο κ. Βούλγαρη Φωτεινή, την καθηγήτρια μαθηματικών και πληροφορικής κ. Παπαντώνη Μαρία και την καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας κ. Σίμου Παναγιώτα) επισκέφτηκαν το Tychy της Πολωνίας, όπου μαζί με τους καθηγητές και τους μαθητές των άλλων χωρών μέσω συγκριτικών παρουσιάσεων, διαλέξεων, εργαστηρίων και αξιολογήσεων, συζήτησαν διεξοδικά προτάσεις καλών πρακτικών σχετικά με την εξάλειψη και τη μείωση των φαινομένων εκφοβισμού στα σχολεία. Στην Πολωνία σε μια περίοδο όπου στη γειτονική Ουκρανία ξαναζούσε ο εφιάλτης του πολέμου, οργανώθηκαν δημιουργικά δια ζώσης εργαστήρια για τους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στην κινητικότητα, όπως παρακολούθηση ταινίας σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό και ανάληψη ρόλων σχετικά με τα συναισθήματα των θυμάτων, δημιουργικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις του θέματος από όλους τους συμμετέχοντες, συνεργατικά παιχνίδια  σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και συνεργασίες με άλλους φορείς για τη δημιουργία εργαστηρίων. 

Την πρώτη μέρα του Μαΐου και για μια εβδομάδα καθηγητές και μαθητές από Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία και Πολωνία θα επισκεφτούν το σχολείο μας και θα συμμετέχουν σε δράσεις (δημιουργικά εργαστήρια με θέματα κατά του σχολικού εκφοβισμού, θεατρική παράσταση, παρακολούθηση μαθημάτων) μέχρι τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Στη συνέχεια γονείς και μαθητές μας θα παίρνουν τα παιδιά των άλλων χωρών και θα συνεχίζουν το ελληνικό απόγευμα μαζί τους. Μέσω εκδρομών και ξεναγήσεων θα αποκομίσουν μια όμορφη εικόνα της Αττικής μέσα στον Μάιο. Ήδη οι προετοιμασίες  υποδοχής έχουν ξεκινήσει. Μετά τη λήξη των μαθημάτων παιδιά και καθηγητές ετοιμάζουν εργαστήρια, κάνουν πρόβες παραδοσιακών ελληνικών χορών, σχεδιάζουν με τη βοήθεια του δήμου μας ότι είναι αναγκαίο για να μείνει η επίσκεψη των αντιπροσωπειών των εταίρων του προγράμματος αξέχαστη.

Η πόλη μας μέσα από το 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας αποτελεί τον τελευταία σταθμό  υποδοχής ενός προγράμματος όπου χώρες με διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές ενώθηκαν για να πουν ένα ισχυρό όχι κατά του σχολικού εκφοβισμού, ένα όχι κατά της βίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο