ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου: Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη για τον Αργοσαρωνικό

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ με στόχο τη διοργάνωση διαδήλωσης για τη ρύπανση στον Αργοσαρωνικό

Προς: Εκπαιδευτικά Σωματεία

Ο ζωτικής σημασίας Σαρωνικός και η παράκτια ζώνη μιας πόλης 5 εκατομμυρίων πνίγονται στο πετρέλαιο. Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας δέχονται ένα τεράστιο πλήγμα, ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και τα άλλα νησιά του Σαρωνικού. Οι οικονομικά εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι της Αθήνας χάνουν ακόμη και αυτή τη διέξοδο τους στη Θάλασσα, οι ψαράδες μένουν χωρίς μεροκάματο, όπως και εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. Η οικολογική καταστροφή στην πιο πολυσύχναστη Θάλασσα της Ελλάδας είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον του τόπου, ενώ τεράστιες είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις αν λάβει κανείς υπόψη του και το κόστος για την “αποκατάσταση” της περιοχής.

Το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη” είναι ένα στιγμιότυπο από το προσεχές μέλλον. Όχι ότι δεν γινότανε ναυάγια για τους ίδιους λόγους τα προηγούμενα χρόνια. Όμως η βύθιση ενός πλοίου σε συνθήκες απόλυτης νηνεμίας έξω από τον Πειραιά και η πρόκληση αυτής της καταστροφής, φανερώνει την αναβάθμιση της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Μιας ασυδοσίας που τους χαρίζει όλο και πιο πολύ η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων ετών. Αυτή που τα δίνει όλα στους “επενδυτές”. Αυτή που όταν ένας νόμος ή ένας μηχανισμός γίνεται εμπόδιο στις ορέξεις τους πρέπει να παρακαμφθεί ως γραφειοκρατεία, κρατισμός, ή “σοσιαλιστικό κατάλοιπο”. Τι θα έλεγε ο κάθε Πορτοσάλτε αν οι νόμοι του ελληνικού κράτους δεν επέτρεπαν πραγματικά σε αυτά τα πλοία να κυκλοφορούν. Μήπως θα έλεγαν ότι “το ελληνικό κράτος διώχνει τους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα”; Μήπως αυτό δεν λένε για την Eldorado Gold και τις Σκουριές, επειδή μπαίνουν εμπόδια από τις περιβαλλοντικές μελέτες; Και μήπως στους μεταλλωρύχους δεν θα αναζητούν τις ευθύνες όταν προκύψει ένα αντίστοιχο ατύχημα; Η ανταγωνιστικότητα και η “ανάπτυξη” τους δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτε άλλο για τον ελληνικό λαό παρά ναυάγια σαν αυτό του “Αγία Ζώνη”.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν, συντρίβονται από την ίδια τη πραγματικότητα αφού έχουν μαυρίσει από το μαζούτ όλες οι νοτιοανατολικές παραλίες της Αττικής. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρκετά χρονιά ώστε να επανέλθει το θαλάσσιο οικοσύστημα στη πρότερη κατάσταση, ενώ διατυπώνονται φόβοι να περάσει η μόλυνση στη διατροφική αλυσίδα.

Σε αυτή τη βάση και προκειμένου να προετοιμαστεί μια μαζική απάντηση από το λαό και τους εργαζόμενους σας καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη την Παρασκευή 22/9, στις 6μμ, στα Γραφεία της ΕΛΜΕ Καλλιθέας Νέας Σμύρνης Μοσχάτου (Σχολικό συγκρότημα Αγίου Νικολάου, Θησέως 175 Καλλιθέα) για την άμεση διοργάνωση διαδήλωσης στην παράκτια ζώνη. Να διεκδικήσουμε την πλήρη απορρύπανση των ακτών και της θάλασσας, την απομάκρυνση κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας από κατοικημένες περιοχές και, στο πλευρό των ναυτεργατών, δουλειά με δικαιώματα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΕΕ – ΔΝΤ.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

alfavita.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο