Μέχρι τέλος του έτους οι πρώτες αναδιαρθρώσεις χρεών επιχειρήσεων μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού

Στις 3 Αυγούστου 2017 θα ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες αναδιαρθρώσεις για επιχειρήσεις με χρέη μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,  Δημήτρης Παπαδημητρίου θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο δύο κύριες αναβαθμίσεις στο σύστημα σε συνεννόηση με τις τράπεζες, τον ΕΦΚΑ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το TAXIS.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αναβάθμισης, εντός του Αυγούστου, θα ενταχθούν στο σύστημα τα στοιχεία του οφειλέτη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και από τις αρχές Οκτωβρίου, με νέες αναβαθμίσεις, σε συνεργασία με τις τράπεζες και άλλους θα εμφανίζεται αναλυτική κατάσταση χρεών του οφειλέτη.

Όπως είπε ο υπουργός ήδη έχει διασυνδεθεί το υπουργείο Εργασίας με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και ξεκίνησε η συνεργασία και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ υπογράμμισε ότι οι αναβαθμίσεις δεν εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να καταχωρούν τα στοιχεία τους σε ηλεκτρονική μορφή αντί να προσκομίζουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους «κούτες με χαρτιά που θα αποθηκευτούν, τελικά, κάπου στο κτίριο…»

Επιπλέον για να ενημερωθεί ο κόσμος θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σειρά σεμιναρίων ενώ λειτουργεί και γραφείο εξυπηρέτησης στους χρήστες για πληροφορίες και ερωτήματα.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης σημείωσε ότι μια επιχείρηση μπορεί να καταχωρήσει μόνη της τα χρέη της αν προτιμάει η επιχείρηση θέλει να τα βρει έτοιμα θα περιμένει τις αναβαθμίσεις είναι επιλογή της επιχείρησης και να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών.

Οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές θα ελέγξουν την αλήθεια των στοιχείων θα το κάνουν με τα δικά τους συστήματα

Εντός του έτους αναμένουμε, σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, να ολοκληρωθούν οι πρώτες ρυθμίσεις για επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 2 εκατ. ευρώ και εκτίμησε ότι για αυτή την κατηγορία των χρεών οι διαδικασίες δεν θα υπερβαίνουν τους δύο μήνες.

Σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων που καταχωρούνται στο σύστημα υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ακολουθεί τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν τηρηθεί και στο TAXIS

Περίπου 150.000 επιχειρήσεις έχουν χρέη στις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία, και συνολικά 400.000 είναι οι επιχειρήσεις που χρωστάνε σε τράπεζες και δημόσιο «και εκτιμούμε ότι όλες θα κάνουν ένταξη για ρύθμιση» ανέφερε ο κ. Κουρμούσης.

 iefimerida.gr 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο