Αυξάνονται επικίνδυνα τα περιστατικά κονδυλωμάτων στους νέους

Την αύξηση στα περιστατικά κονδυλωμάτων αποδεικνύει η πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τα «Δερματολογικά Ιατρεία IQ – Intensive Quality». Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των αναζητήσεων του όρου «κονδυλώματα» στη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης Google κατά την τελευταία τριετία.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Δερματολόγος–Αφροδισιολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής των «Δερματολογικών Ιατρείων IQ – Intensive Quality, Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση 35% από το 2013 έως το 2016. Όπως λέει ο γιατρός, το ποσοστό αυτό, δείχνει τη μεγάλη εξάπλωση των κονδυλωμάτων τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τη θεραπεία τους. Αντίστοιχη αύξηση της τάξεως του 40% παρουσιάστηκε και στον αριθμό των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα στο Τμήμα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων των «Δερματολογικών Ιατρείων IQ – Intensive Quality» κατά την περίοδο 2014-2016.
Παράγοντες που έχουν ευνοήσει την εξάπλωση των κονδυλωμάτων είναι η απελευθέρωση των ερωτικών πρακτικών με συχνές εναλλαγές συντρόφων, συνευρέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, συνευρέσεις μεταξύ πολλών ατόμων, κ.λπ., καθώς και οι συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών.
Στην εξάπλωση αυτή συντελεί επίσης και το νέο φαινόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης, που ονομάζεται stealthing και για το οποίο οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς πιστεύουν ότι θα οδηγήσει όχι μόνο στην αύξηση των περιστατικών με κονδυλώματα, αλλά και σε πολλές ανεπιθύμητες κυήσεις και φυσικά σε άλλα προβλήματα που συνεπάγεται η μη χρήση προφυλακτικού. Το stealthing δεν θεωρείται ακόμη αναγνωρισμένο είδος σεξουαλικής κακομεταχείρισης, μοιάζει να προκύπτει από τον ίδιο μισογυνισμό και την απουσία σεβασμού, που προκύπτει, για παράδειγμα, σε έναν βιασμό.
Έρευνα μάλιστα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Columbia Journal of Gender and Law», αποκαλύπτει ότι το stealthing αναδεικνύεται σε μία επικίνδυνη πρακτική, που έχει αρχίσει να γίνεται «μόδα» και παρατηρείται κυρίως ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, που είναι ενεργοί σεξουαλικά.
Όπως επισημαίνει ο κ. Τζερμιάς, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι νέοι την επικινδυνότητα των ελεύθερων ερωτικών συνευρέσεων και να ενημερωθούν εκτενώς για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο ιός HPV είναι αυτός που ευθύνεται για την εμφάνιση κονδυλωμάτων και την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε πολλές περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο ιός HPV ευθύνεται σχεδόν για το 100% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το 95% των καρκίνων του πρωκτού, το 65% των καρκίνων του κόλπου, το 50% των καρκίνων του αιδοίου και το 35% των καρκίνων του πέους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο