Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δικό σας! Πέρασε στο Δημόσιο με… παράπονα!

 Παραδόθηκε στο ελληνικό Δημόσιο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
– Αίσθηση και… γέλια από τις αναφορές του Προέδρου του Ιδρύματος για τους… τρομοκρατημένους πολίτες σχετικά με την “διαχείρηση” του έργου από το Δημόσιο!
– “Ήρθε η ώρα που όλοι φοβόμασταν”, “θα θυμάμαι το πριν και το μετά” μερικά από τα μηνύματα που διάβασε ο κ. Δρακόπουλος
– Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως όλα θα διατηρηθούν.. ως έχουν, κάνοντας αναφορά στα Ολυμπιακά έργα!
– Παρούσα η πολιτική, εκκλησιαστική και στρατιωτική ηγεσίας της χώρας
– Δείτε φωτογραφίες από την εντυπωσιακή εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με πυροτεχνήματα
Με μία εμβληματική γιορτή, παραδόθηκε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες το μνημειώδες έργο-πνοή για την Αττική, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το… απόλυτο highlight ήταν τα… παράπονα και οι επιφυλάξεις Ελλήνων πολιτών, ακριβώς επειδή το έργο παραδίδεται στο Δημόσιο, με πολλούς να φοβούνται πως θα… παρακμάσει και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να τους… καθησυχάζει για το αντίθετο!

Παρόντες πλήθος κόσμου, οι άνθρωποι του Ιδρύματος, και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Εκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών:

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, οι πρόεδροι της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Το έργο παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ τη μεταβίβαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Χριστίνα Λαμπροπούλου, οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος.

Σε μία χαρακτηριστική στιγμή της εκδήλωσης, χειροκροτήματα απέσπασαν τα μηνύματα που ανάγνωσε ο κ. Δρακόπουλος, μέσω των οποίων πολίτες εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το δημόσιο θα καταφέρει να διατηρήσει το έργο.

Μερικά μόνο από αυτά ήταν τα εξής: “Γιατί βρε καλοί μου άνθρωποι, πρώτη φορά έρχεστε στην Ελλάδα;”, “ήρθε η ώρα που όλοι φοβόμασταν”, “η αρχή του τέλους”, “θα θυμάμαι το πριν και το μετά”, “και τώρα θα αρχίσει η παρακμή”!

«Εάν φορέσουμε όλοι τη φανέλα με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος ευχαριστώντας όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ καταλήγοντας, ανακοίνωσε τη δωρεά 143 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ.

«Φιλοδοξία είναι το Κέντρο Πολιτισμού ν’ αποτελέσει μία αχτίνα φωτός που θα μπορέσει να εισχωρήσει στην ελληνική κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανδρέας Δρακόπουλος πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», προσθέτοντας: «το στοίχημα το κερδίσαμε ήδη: Να καταλάβει η ελληνική κοινωνία ότι είναι δικό της», έτσι ώστε, όπως είπε, «να βάλουμε γερά θεμέλια για να ξεφύγουμε από την κρίση».

Ειδική αναφορά σε αυτές τις ανησυχίες πολιτών για την τύχη του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και του περιβάλλοντος χώρου έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην απάντησή του επικαλέστηκε όμως, την τύχη που είχαν οι αναξιοποίητες σήμερα, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά όμως και ιδιωτικές πρωτοβουλίες στο χώρο του Πολιτισμού, οι οποίες μόλις υπερχρεώθηκαν, πέρασαν στο Δημόσιο.

«Έρχομαι τώρα και στην ανάγκη να διασκεδάσω στις ανησυχίες, στις οποίες αναφέρθηκε ο Ανδρέας (σ.σ. ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρ. Δρακόπουλος) πριν και να πω ότι είναι αληθινές», αναγνώρισε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός.

«Τα emails που μας διάβασε είναι αληθινά και ενδεχομένως να είναι πολλά. Οφείλεται αυτή η ανησυχία στο γεγονός ότι πράγματι, πολλές εκ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, για τις οποίες ο ελληνικός λαός ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια παραμένουν αναξιοποίητες, ερείπια σχεδόν. Όμως θα ήθελα να πω πως δεν είναι σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι το Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία, οι πολίτες που πρέπει να απαιτούν από την Πολιτεία και τις κυβερνήσεις τους, δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα στολίδι σας και αυτό, να το αξιοποιήσουν και γιατί όχι ακόμα και να το κάνουν και καλύτερο.

«Διότι», επεσήμανε, «δεν είναι μονόδρομος, δεν είναι αν θέλετε ευθύγραμμη πορεία. Μπορώ να σας δώσω και αντίστροφα παραδείγματα στο παρελθόν. Δηλαδή όχι μονάχα παραδείγματα δημόσιων χώρων που εγκαταλείφθηκαν, αλλά και χώρων που η ιδιωτική πρωτοβουλία αξιοποιώντας τον δημόσιο χώρο, το δημόσιο χρήμα, προκειμένου όμως να υλοποιήσει ιδιοτελή σχέδια, τα λειτούργησε, τα αξιοποίησε -και ιδιαίτερα στον χώρο του Πολιτισμού- και όταν τα φέσωσε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα παρέδωσε ξανά στο Δημόσιο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Αρα λοιπόν θα ήθελα να διαβεβαιώσω: τεράστια η ευθύνη, και υποχρέωση για την σημερινή αλλά και για τις επόμενες κυβερνήσεις, για την ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της, τεράστια η υποχρέωση και η πρόκληση να μπορέσει να λειτουργήσει και να κρατήσει την αίγλη και να την πολλαπλασιάσει, θα έλεγα, αυτού του σημαντικού δημόσιου χώρου, αυτού του σημαντικού χώρου Πολιτισμού», έκλεισε τη σχετική αναφορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων χρόνων στο δημόσιο», ενώ τόνισε τη «μεγάλη ευθύνη για το ελληνικό δημόσιο». «Οποιαδήποτε παράλειψη δε θα είναι παράλειψη έναντι των δωρητών, αλλά έναντι του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απ΄ την πλευρά του ο Ρέντσο Πιάνο, η αρχιτεκτονική διάνοια πίσω από το έργο, όπως είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, οραματίστηκε ένα «χώρο, όπου ο κόσμος μπορεί να έρχεται κοντά και να παραμένει κοντά».

Το έργο έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα 760.000 επισκέπτες. Χρειάστηκαν περί τα δέκα χρόνια για την ολοκλήρωσή του, από την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» Ανδρέα Δρακόπουλου και Σπύρου Νιάρχου με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος. Με την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, εξασφαλίστηκε έκτοτε η απρόσκοπτη πορεία του έργου, το οποίο αφότου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012, ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστέρηση.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος», με μία γενναιόδωρη προσφορά στην Ελληνισμό, σε μία έκταση 200 στρεμμάτων στο χώρο του παλιού ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, πραγματοποίησε ένα τριπλό έργο: τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, και το Πάρκο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Η ανάδοχος κοινοπραξία ήταν η ΤΕΡΝΑ-Impregilo, και για το έργο εργάστηκαν περί τα 2.500 άτομα. Ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 620 εκ. ευρώ και παραδόθηκε πλήρως εξοπλισμένο, και εξοφλημένο, με τις υψηλότερες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει συνέχιση των δωρεών με κονδύλια ύψους 50 εκ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, την τελετή παράδοσης του έργου ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα. Ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πείραμα συνύπαρξης και ποικιλομορφίας που έφερε την υπογραφή του Θωμά Μοσχόπουλου. Από Μάνο Χατζιδάκι, το “Impossible Dream” του αξέχαστου Frank Sinatra που ερμήνευσε η Νατάσσα Μποφίλιου, αυτοσχεδιασμούς του πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη, μέχρι την «Αρχόντισσα» του Βασίλη Τσιτσάνη που ερμήνευσε μοναδικά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και τη διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo η οποία ντυμένη στα κατάλευκά τραγούδησε την άρια Casta Diva από την όπερα Norma και απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ θερμά χειροκροτήθηκε και η Παιδική Χορωδία της Λυρικής.

Χορός, μουσική, τραγούδι, αφηγήσεις, και απαγγελίες από κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, αστική κουλτούρα και happenings συναντήθηκαν σε ένα δημιουργικό διάλογο που αντανακλά τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης που αγκαλιάζει το ΚΠΙΣΝ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποσπάσματα του προγράμματος αποκαλύφθηκαν σε ποικίλα σημεία του ΚΠΙΣΝ, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γίνουν μέρος της γιορτής, ενώ οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την εκδήλωση μέσα από ζωντανή μετάδοση σε οθόνες στην Αγορά, τον Πύργο Βιβλίων, το Φάρο και το Ξέφωτο.

Στο τέλος, η ιστορική εκδήλωση έκλεισε με ένα εντυπωσιακό show πυροτεχνημάτων, ενώ η γιορτή συνεχίστηκε με πάρτι στην Αγορά και dj set από την dj Kafka (Κατερίνα Καφεντζή).

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνταξιούχος επισκέπτης του ΚΠΙΣΝ, «επαφίεται πλέον σε εμάς το κατά πόσο θα το διατηρήσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο