“Παγωμένες” 200.000 αιτήσεις για 32.433 θέσεις εργασίας σε δήμους – Η εμπλοκή στο πρόγραμμα και η απάντηση του ΟΑΕΔ

Όμηροι του ΟΑΕΔ μένουν επί ένα και πλέον μήνα περίπου 200.000 άνεργοι οι οποίοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν πόσοι πληρούν τα κριτήρια μοριοδότησης για να προσληφθούν σε μία από τις 32.433 προσφερόμενες θέσεις!

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε από τις 27 Απριλίου και μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ δεν έχει καταφέρει να ανακοινώσει τους προσωρινούς πίνακες με τους επιτυχόντες, ώστε στη συνέχεια να γίνουν ενστάσεις και να βγουν οι οριστικοί πίνακες με τους 32.433 ανέργους που θα προσληφθούν.

Οι διασταυρώσεις

Ο λόγος για τον οποίο ακόμη δεν έχουν βγει τα προσωρινά αποτελέσματα βρίσκεται, όπως ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» αρμόδιο στέλεχος του ΟΑΕΔ, στο πλήθος και τη δυσκολία των διασταυρώσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν πολλές ενστάσεις που θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση!

Οι διασταυρώσεις αυτές συναντούν δυσκολίες επειδή τα στοιχεία των υποψηφίων, όπως ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ και το ύψος του εισοδήματος, που είναι από τα βασικά κριτήρια για τη μοριοδότησή τους, δεν έχουν ελεγχθεί για το σύνολο των 200.000 αιτήσεων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες (ΗΔΙΚΑ και ΓΓΠΣ). Επιπλέον, ο ισχυρισμός που προβάλλεται από στελέχη του Οργανισμού είναι πως διαπιστώνονται λάθη σε ορισμένα πεδία των αιτήσεων (με συχνότερο τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ) με αποτέλεσμα να επανελέγχονται και να γίνεται προσπάθεια διόρθωσής τους από το συνδυασμό της διασταύρωσής τους με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

Στον αέρα

Η ουσία όμως είναι ότι ο χρόνος τρέχει, αποτελέσματα δεν έχουν βγει και 200.000 άνεργοι με τις οικογένειές τους ζουν τον 8ο μήνα ομηρίας τους, γιατί η κοινωφελής εργασία είχε καθυστερήσει και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας! Τώρα όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο καθώς θα χρειαστεί άλλος ένας μήνας για να υποβληθούν και να εξεταστούν οι ενστάσεις, και στη συνέχεια να αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες, ώστε οι 32.433 επιτυχόντες να κληθούν από τους δήμους που επέλεξαν να πιάσουν δουλειά. Ολο το πρόγραμμα δηλαδή θα αρχίσει να υλοποιείται προς τα τέλη Ιουλίου, αν όχι μέσα στον Αύγουστο!

«Γαϊτανάκι»

Η εμπλοκή με την κοινωφελή εργασία στους δήμους δημιουργεί και αλυσιδωτές παρενέργειες στο επόμενο πρόγραμμα, αυτό για την κοινωφελή εργασία 20.385 ανέργων σε υπουργεία, περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις. Η πρόσκληση για το νέο πρόγραμμα αναμένεται να βγει εντός του Ιουνίου αλλά, αν δεν ολοκληρωθούν πρώτα τα αποτελέσματα για τους δήμους, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος ενός γενικευμένου μπλακ άουτ γιατί πολλοί υποψήφιοι θα υποβάλουν εκ νέου τις αιτήσεις τους και για τις προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας στα υπουργεία και τις περιφέρειες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο