DNA Day στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Στις 25 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα DNA, με μία ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Πριν από 59 χρόνια, στις 25 Απριλίου του 1953, οι Watson, Crick, Wilkins και Franklin δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των διάσημων πειραμάτων τους, σχετικά με τη δομή του DNA.
Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, που από πολλούς θεωρείται η σημαντικότερη ανακάλυψη του 20ού αιώνα, αποτελεί ορόσημο για τη γενετική. Μεταξύ άλλων βοήθησε τον άνθρωπο να κατανοήσει τα μυστικά της…
κληρονομικότητας που διέπουν τους ζωντανούς οργανισμούς και γέννησε ελπίδες σε ολόκληρη την ανθρωπότητα σχετικά με την αντιμετώπιση των ασθενειών.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο, από τις 18:00 έως τις 21:00, για μια σειρά δραστηριοτήτων αφιερωμένων στην Παγκόσμια Ημέρα DNA!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
18:00 – 19:00, Εργαστήρι: DNA για αρχάριους!
(μια δραστηριότητα για παιδιά από 8 ετών και πάνω).
Μέσα από την εικονογράφηση ενός προσωπικού άλμπουμ, τα παιδιά θα μάθουν για το DNA. Θα τεθούν απλά ερωτήματα που αφορούν στη σύσταση, στη δομή και στη λειτουργία του. Τι είναι τέλος πάντων αυτό το DNA, ποια είναι η μορφή του, με τι μοιάζει, γιατί όλοι τελικά είμαστε μοναδικά διαφορετικοί;
Συγκεκριμένα, στο κάθε παιδί θα δίνεται ένα άλμπουμ, το οποίο θα καλείται στην πορεία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας να εικονογραφήσει μόνο του με απλά υλικά, που θα έχει στη διάθεσή του. Θα ζωγραφίσουμε το DNΑ, θα εξοικειωθούμε με τις 4 βάσεις από τις οποίες αποτελείται, την Αδενίνη (A), τη Θυμίνη (T), την Κυτοσίνη (C) και τη Γουανίνη (G), θα φτιάξουμε τον πυρήνα ενός κυττάρου, καθώς και το DNA που θα τοποθετήσουμε μέσα σ’ αυτό! Το άλμπουμ αυτό με την προσωπική εικονογράφηση θα αποτελεί όχι απλά μια καλή ανάμνηση, αλλά και ένα εγχειρίδιο, το οποίο θα του φανεί χρήσιμο και στο μέλλον.

techpress.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο