Αλμούνια: Υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση η Ελλάδα

Ως την υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση στη ευρωζώνη χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα πρέπει να διασωθεί με προγράμματα στήριξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων.

Αντιθέτως, χαρακτηρίζει υπερβολικές τις ανησυχίες των αγορών για την Ισπανία και την Ιταλία, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε «καλό δρόμο».
Σε συνέντευξή του προς το dpa, ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει ότι η κρίση επικεντρώνεται επίσης στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης. «Γύρω από αυτές τις χώρες υπάρχουν άλλες μεγάλες οικονομίες, οι οποίες παρουσιάζουν κάποιες ανισορροπίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», αναφέρει ο Αλμούνια, διευκρινίζοντας ότι με τον όρο «ανισορροπίες» εννοεί δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο.

«Οι αγορές παρουσιάζουν μια νευρικότητα, μια υπερβολική νευρικότητα», επισημαίνει στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επενδυτές και κερδοσκόποι πιστεύουν πως θα οξυνθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. «Από καιρού εις καιρόν οι αγορές παρουσιάζουν υπερβολικές αντιδράσεις και κινούνται ως αγέλη», λέει ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Αλμούνια εκτιμά πάντως ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν είναι τόσο αρνητική όσο υπονοεί η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Θεωρεί επίσης καθοριστικά για την οικονομική κατάσταση μιας χώρας τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία, όπως λέει, καταδεικνύουν ότι η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεν αντιμέτωπες με προβλήματα, τα οποία όμως θεωρούνται επιλύσιμα.

«Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία έχουν δρομολογήσει πολύ φιλόδοξες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ο επίτροπος, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι τα μέτρα αυτά θα στεφθούν με επιτυχία.

Τέλος, ο Χοακίν Αλμούνια υπερασπίζεται τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία καλούνται να εφαρμόσουν οι υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ενότητα των Ευρωπαίων. «Εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε προκειμένου να επιλύσουμε καλύτερα την κρίση», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο