Άρθρο του Γιάννη Δημαρά

Ο μέσος Έλληνας πολίτης του σήμερα εργάζεται πολύ σκληρά αλλά αμείβεται άδικα. Προσφέρει στη χώρα του, παράγει πλούτο, συμβάλει στην ανάπτυξή της, όμως δε βλέπει απτή ανταπόδοση της προσφοράς του. Η ποιότητα των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών παραμένει χαμηλή και οι προϋπολογισμοί των οικογενειών επιβαρύνονται κατά πολύ, προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες, που ανήκουν στην αρμοδιότητα και την ευθύνη του κράτους, όπως η υγεία και η παιδεία. Παράλληλα, το μέσο ελληνικό εισόδημα παραμένει χαμηλό. Μελέτες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν ότι οι πλήρως απασχολούμενοι Έλληνες λαμβάνουν αμοιβή ίση ή και μικρότερη από τους μερικώς απασχολούμενους πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Αποτέλεσμα είναι η αδυναμία πολλών ελληνικών νοικοκυριών να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους προσφεύγοντας στον τραπεζιΔΗΜΑΡΑΣ3κό δανεισμό που ξεκινά ένα φαύλο κύκλο οικονομικών υποχρεώσεων που καταλήγει σε αδιέξοδο.
Ευθύνη και υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να σταματήσει αυτήν την κοινωνική αδικία. Το νέο κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στοχεύει στη δημιουργία μιας δυναμικής οικονομίας που θα παράγει, θα καινοτομεί και θα δημιουργεί πλούτο, ο οποίος μέσω ενός σύγχρονου και δίκαιου φορολογικού συστήματος θα κατανέμεται δίκαια σε όλους. Έτσι, θα κλείσει το τόσο μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών που παρατηρείται σήμερα και υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη πρόοδο της χώρας.
Προφανώς, το πρότυπο ανάπτυξης που ακολουθούμε απαιτεί καίριες αλλαγές στις προτεραιότητες που θέτει και στις επιλογές που κάνει για να τις επιτύχει. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που στηρίζεται στις επενδύσεις και όχι στον υπερδανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Πιστεύουμε πως η εθνική οικονομία σαφώς πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική αλλά αυτός ο στόχος δεν πρέπει να στηρίζεται στη μείωση του κόστους εργασίας, που έτσι κι αλλιώς είναι χαμηλό. Αντίθετα, πρέπει να δοθεί, και θα δώσουμε έμφαση στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την αναβάθμιση της υποδομής και παραγωγικής βάσης της χώρας, για τη βελτίωση των εισοδημάτων και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο