Απεβίωσε ο τέως Δήμαρχος Καλλιθέας, Γιώργος Ψαλιδόπουλος

Ο Δήμος Καλλιθέας αναγγέλλει με βαθύτατη θλίψη την απώλεια του τέως Δημάρχου Γιώργου Ψαλιδόπουλου, στελέχους της Αριστεράς και διακεκριμένου παράγοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του φιλειρηνικού κινήματος.
Ο Γιώργος Ψαλιδόπουλος είχε γεννηθεί στην Καλλιθέα, το 1924, σε οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
   Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής (1941 – 1944), συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, από τις τάξεις της ΕΠΟΝ – ΕΛΑΣ, οργάνωσης νεολαίας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Μετά από την Απελευθέρωση και λόγω των γνωστών πολιτικών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα, καταδιώχθηκε και παρέμεινε κρατούμενος επί δεκαπενταετία. Αποφυλακίσθηκε το 1961 και έκτοτε συμμετείχε στους δημοκρατικούς αγώνες της Αριστεράς, ως στέλεχος της οργάνωσης Διανοουμένων της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και του ΚΚΕ, μετά από τη νομιμοποίησή του (1974).
   Το 1975, συμμετείχε ενεργά στην αναδιοργάνωση του Ελληνο – σοβιετικού Συνδέσμου, του οποίου υπήρξε Γενικός Γραμματέας μέχρι και το 1991, αναπτύσσοντας συστηματική δραστηριότητα για την προαγωγή των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της τέως Σοβιετικής Ένωσης. Μετά από τη διάλυσή της, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνο – ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας και μέλος της προσωρινής του διοίκησης.
   Το 1981, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών.
   Μετά από την αποχώρηση του ΚΚΕ από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου (1992) παρέμεινε μέλος του Συνασπισμού.
   Ο Γιώργος Ψαλιδόπουλος εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας στις δημοτικές εκλογές του 1975, 1978, 1982 και 1990. Το 1985, αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Δήμαρχο Γιάννη Γάλλο και στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη Δήμαρχος Καλλιθέας. Διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.
   Για τη δραστηριότητά του έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Φιλίας των Λαών του Ανωτάτου Σοβιέτ της τέως ΕΣΣΔ, με το Βραβείο της Ένωσης Σοβιετικών Συνδέσμων Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων με τις χώρες του Εξωτερικού, με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Καλλιθέας, με την Ειδική τιμητική διάκριση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, καθώς και με το Μετάλλιο των 60 Χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης, της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
   Το 1986, εκδόθηκε η μελέτη του με τίτλο «Ο κοινωνικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και το 1991, η συλλογή άρθρων και ομιλιών του υπό τον τίτλο «Κρίσιμες ώρες για την Καλλιθέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
      Η κηδεία του τέως Δημάρχου έγινε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, δημοτική δαπάνη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο