Ομόφωνο Ψήφισμα των Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου για το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

Κατά  την  κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου,  με θέμα  στην ημερήσια διάταξη «Συζήτηση  για την πορεία του έργου της Ανάπλασης  του Φαληρικού Όρμου και λήψη απόφασης για  περαιτέρω ενέργειες» , τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μοσχάτου, εγκρίθηκε ομόφωνο Ψήφισμα.

            Ο Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, για το ομόφωνο ψήφισμα,   έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«To μέτωπο της παραλίας είναι ένας χώρος χρήσιμος και με τεράστια σημασία για την Καλλιθέα και το Μοσχάτο.

Είναι επιτακτική  λοιπόν, η ταχύτατη ολοκλήρωση του έργου καθώς εδώ και 15 χρόνια, έχουμε χάσει την επαφή μας με τη θάλασσα.

Δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στην παραλία, αλλά αντίθετα έχουν υψωθεί βουνά από μπάζα.

Χάνουμε καθημερινά ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Χαιρετίζουμε λοιπόν την ένταξη του έργου ως ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση του.

Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, μένουν τώρα τα επόμενα πολύ κρίσιμα βήματα, επιμένουμε στη συνεχή παρακολούθηση του, για την γρήγορη εκτέλεση του έργου.

Πρώτον ο διαγωνισμός, ο οποίος πρέπει να τρέξει γρήγορα και ελπίζω αυτή τη φορά να επαληθευτούν τα χρονοδιαγράμματα της Περιφέρειας για προκήρυξη το καλοκαίρι.

Επίσης πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει φορέας λειτουργίας με συμμετοχή των Δήμων.

Για εμάς είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και αναμένουμε απαντήσεις από την Περιφέρεια.

Επίσης το θέμα του Γηπέδου Ποδοσφαίρου, για εμάς είναι προαπαιτούμενο για το νέο έργο,  είναι απολύτως αναγκαίο για την Καλλιθέα και την ευρύτερη περιοχή»

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, στην τοποθέτηση του επεσήμανε  μεταξύ άλλων τα εξής :

«Έχουμε αγωνιστεί πολλά χρόνια για την υλοποίηση αυτού του έργου. Ήμασταν  η Δημοτική αρχή, που υποστήριξε να πάρει το έργο η Περιφέρεια.

Διεκδικήσαμε με σθένος το δικαίωμα να στηρίξει η ελληνική πολιτεία τη δημιουργία ένας υπερτοπικού πόλου αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού για τους δημότες του Μοσχάτου-Ταύρου, αλλά και για τους πολίτες της Αττικής.

Διεκδικούμε να αποκατασταθούν τα «κακώς κείμενα» που έλαβαν χώρα κατά την υλοποίηση του έργου, όπως η εναπόθεση στο χώρο των υλικών εκσκαφής. Απαιτούμε  να γίνει άμεσα η  απομάκρυνση τους!

Ζητάμε να δημοπρατηθεί άμεσα η Β΄ Φάση του έργου. Την ίδια στιγμή απαιτούμε  συμμετοχή  των Δήμων Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, στο Φορέα διαχείρισης του πάρκου.

Ζητάμε ουσιαστική και έγκαιρη  ενημέρωση από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για το χρονοδιάγραμμα και την πορεία των εργασιών, καθώς και άμεση δημοπράτηση του Αντιπλημμυρικού έργου του Ιλισού.

Εδώ και τώρα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, να γίνει το συντομότερο δυνατό η δημοπράτηση του έργου, γιατί σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί, θα γίνει εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για κινητοποιήσεις, θα ξεσηκωθεί ο λαός του Μοσχάτου και του Ταύρου»

            Στη Συνεδρίαση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο Προϊστάμενος  της Διεύθυνσης  Τεχνικών Έργων  Περιφέρειας Αττικής Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, ενώ διαδικτυακά  συμμετείχε από τις Βρυξέλλες  ο Βύρωνας Καμπαράκης, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής. Παρέστησαν, επίσης, ο Νικόλαος  Μαμαλούγκας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η Αρχιτέκτων Ήβη Νανοπούλου από το γραφείο Παπαγιάννη.  Παραβρέθηκαν, επίσης, οι Βουλευτές Νότιου Τομέα Διονύσης Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Βασίλης Σπανάκης από τη «Νέα Δημοκρατία», Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας από το «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» , Τόνια Αντωνίου από το «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» και ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Στην κοινή Συνεδρίαση παραβρέθηκαν, επίσης, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων Χρήστος Καραμάνος  και η Βάσω Βερελή, εκ μέρους της κας Δούρου, ο Γιάννης Σγουρός, πρ. Περιφερειάρχης, ο Δημήτρης Κατσικάρης και ο Νίκος Ανδρουλακάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Ακόμα παραβρέθηκαν η Παταπία Καπράλου, υπ. Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ο Παύλος Χρηστίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» και υποψήφιος Βουλευτής και η Μαρία Τσέλιου, υπ. Βουλευτής με το «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Αντιδήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου».

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Κοινό ομόφωνο ψήφισμα των Δημοτικών Συμβουλίων

 Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας

Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση για τρίτη φορά τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου για να συζητήσουν την πορεία του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Στη συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση για τις εξελίξεις από τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, ενώ τη θέση τους εξέφρασαν βουλευτές των κομμάτων και εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων.

Από τις εισηγήσεις των Δημάρχων και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων αναδείχθηκε η μεγάλη καθυστέρηση στη δημοπράτηση της Β΄ φάσης του έργου, καθώς και της ολοκλήρωσης των εργασιών Α΄ φάσης με ευθύνη της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Μετά τα παραπάνω τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου  αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

  1. Ζητάμε την άμεση αποπεράτωση των ανεκτέλεστων εργασιών της Α΄ φάσης του έργου οι οποίες έπρεπε ήδη να είχαν ολοκληρωθεί.
  2. Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής (μπάζα) από τον χώρο του έργου και όλων όσων παρανόμως μεταφέρθηκαν από άλλα εργοτάξια της Αττικής και ρυπαίνουν την περιοχή. Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να μεριμνήσει άμεσα για την απομάκρυνσή τους.
  3. Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για τη σύσταση φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή των Δήμων μας. Η σύσταση του φορέα να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα για να μπορούν οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου να συμμετέχουν, να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στην πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού του έργου και στη μετέπειτα διαχείρισή του.
  4. Να δημοπρατηθεί άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισού ποταμού.
  5. Να παραμείνει και να αναβαθμιστεί το υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου στις Τζιτζιφιές όπου αθλούνται πολλά νέα παιδιά και πολλοί αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής.
  6. Με βάση της ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αττικής και προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την πορεία του έργου ζητάμε να υπάρξει μέχρι τις 31/5/2023 ανακοίνωση της δημοπράτησης της Β΄ φάσης. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα επιβεβαιώσει για μια φορά ακόμα τις μέχρι σήμερα ανησυχίες μας για την καθυστέρηση υλοποίησης της Β΄ φάσης. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών και φορέων των δύο Δήμων.
  7. Τα Δημοτικά Συμβούλιά μας αταλάντευτα διεκδικούμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου, ανοιχτό για τους πολίτες.
  8. Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στους Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της Βουλής, στους Βουλευτές του Νοτίου Τομέα, στον Περιφερειάρχη Αττικής, στον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, στους Επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων, στα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Για τα Δημοτικά Συμβούλια

Οι Πρόεδροι

Καλλιθέας                                                               Μοσχάτου – Ταύρου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο