Αποχαιρετισμός στον Θοδωρή Ψαλιδόπουλο της Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας

Πως θα μπορούσε κανείς να αποτυπώσει σε έναν χαιρετισμό το έργο και τη προσφορά του Θοδωρή στην τοπική διοίκηση και ιδιαίτερα στην Καλλιθέα, που την υπηρέτησε με συνέπεια και εντιμότητα, από διάφορες θέσεις διοίκησης για 16 χρόνια αλλά και από τη θέση του επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης για 8 χρόνια.
Ο Θοδωρής από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στη ΚΝΕ, στο ΚΚΕ και στη συνέχεια από το 1992 στον Συνασπισμό αλλά και ως ανένταχτος στο χώρο της αριστεράς, δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για τη συνεργασία της αριστεράς και του ριζοσπαστικού κέντρου. Αγώνα που έδινε καθημερινά με εντιμότητα, ξεχωριστό πολιτικό ήθος, αξιοπρέπεια και σεβασμό σ’ όλες τις απόψεις, πάντα ευγενής, με τη παιδεία και την καλλιέργειά του και το λεπτό του χιούμορ, που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό σε φίλους αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Θοδωρής υπήρξε οραματιστής για τη πρόοδο της Καλλιθέας. Θερμός υποστηρικτής στο χώρο της αυτοδιοίκησης, στη συγκρότηση ευρέων συμμαχικών συνεργασιών που θα διεκδικούσαν την διοίκηση των δήμων με σαφή πολιτικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά :
• Το Μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό,
• Την υπεράσπιση και την διεύρυνση της δημοκρατίας,
• Την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα την στήριξη των πιο αδύναμων,
• Την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Εκτιμούσε ότι η ανάπλαση του φαληρικού όρμου σε συνδυασμό με τις μεταβολές που σημειώνονται στην Νότια Αθήνα και τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της Καλλιθέας και ότι οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να συμβάλλουν σε όφελος της πόλης μας και των κατοίκων της και να μην αποξενωθούν από την εξέλιξη και την πορεία της Καλλιθέας.
Ο Θοδωρής αφιέρωσε όλη του τη ζωή και τη δράση του, στην κοινωνική δικαιοσύνη, την δημοκρατία και την ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση εργάστηκε με συνέπεια και αυταπάρνηση μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ, ότι μία εβδομάδα πριν φύγει, την Παρασκευή στις 16 Σεπτεμβρίου, νοσηλευόμενος, αισθανόταν καλύτερα υποστηριζόμενος με οξυγόνο και μου ζήτησε τηλεφωνικά να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην πόλη, ρωτούσε με ενδιαφέρον να μάθει πως πήγε η διαβούλευση του Δήμου με τους επαγγελματίες της κεντρικής μας αγοράς, για το open mall, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συζητήσαμε πως να μπορούσαμε να συμβάλλουμε στην επίλυσή τους.
Ανησυχούσε για τις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο μετά την επερώτηση της παράταξης της Ρένας Δούρου, προς τον περιφερειάρχη και για τα προβλήματα που ανακύπτουν από την περιορισμένη χρηματοδότηση για την δημιουργία του οικολογικού πάρκου στον φαληρικό όρμο και τη νέα μεγάλη διαφαινόμενη καθυστέρηση.
Με ρώτησε αν έχουμε φροντίσει για τις τρέχουσες υποχρεώσεις της παράταξης αλλά και για τη πορεία των σχετικών πρωτοβουλιών που έχουμε αποφασίσει.

Η απώλεια του Θόδωρου Ψαλιδόπουλου, αφήνει ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, την Καλλιθέα που αγάπησε, αλλά και απώλεια για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία.

Αγαπημένε μας σύντροφε και συναγωνιστή Θοδωρή, όλοι εμείς στην Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας, που σε ζούσαμε, θα μας μείνουν αξέχαστες οι συζητήσεις μαζί σου. Ήταν πάντα ενδιαφέρουσες και δημιουργικές. Άκουγες με προσοχή και σεβασμό όλες τις απόψεις, είχες πάντα και μία διαφορετική προσέγγιση των ζητημάτων, έθετες πάντα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, στη σωστή τους διάσταση που έπρεπε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε. Από τις συζητήσεις αυτές βγαίναμε πάντα σοφότεροι.
Υπήρξε ιδεολογικός και πολιτικός καθοδηγητής της Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας.

Όμως Θοδωρή βιάστηκες να φύγεις. Έφυγες πολύ νωρίς, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό για την υλοποίηση μία πορείας που μαζί είχαμε χαράξει, για την ανάγκη να συσπειρώσουμε τις δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις της Καλλιθέας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα, για να κάνουμε την Καλλιθέα πόλη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της προόδου, πορείας που έχει ακόμα πολύ δρόμο. Αυτό το δρόμο καλούμαστε σήμερα να πορευτούμε, χωρίς τη δική σου συμμετοχή.
Όλοι εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας, σου υποσχόμαστε ότι με μεγαλύτερο πείσμα θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να καλύψουμε όσο το δυνατό περισσότερο, το δικό σου κενό, στο δρόμο που εσύ χάραξες με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια και που πρέπει να περάσει μέσα από φρέσκες ιδέες και νέα πρόσωπα, που θα πρέπει να ηγηθούν αυτού του εγχειρήματος.

Καλό σου ταξίδι σύντροφε. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα είσαι πάντα στη καρδιά μας, στις συζητήσεις μας και στους αγώνες μας.
Τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο σου Χριστιάνα, στο γιό σου Γιώργο, που πρόλαβες να τον δεις φοιτητή, και στη μαμά Ρένα, κουράγιο και σε ότι χρειαστείτε θα μας έχετε δίπλα σας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο