Έκθεση στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών: «Ελευθερίας αφηγήσεις – η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821»

Η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει έκθεση για την 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τιμώντας την εξέγερση του ελληνικού έθνους και την αυτοθυσία των Ελλήνων στα χρόνια της Επανάστασης, μαζί με τη συμβολή των Ελλήνων Διαφωτιστών στην ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα κατά την προεπαναστατική περίοδο.

Η έκθεση με τίτλο «Ελευθερίας αφηγήσεις, η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821» παρουσιάζει τις εκδοτικές δραστηριότητες των στοχαστών της απελευθέρωσης, τις δράσεις της Φιλικής Εταιρείας και το έργο των Φιλελλήνων, στη μακρά διαδρομή από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Τμήμα της έκθεσης αφιερώνεται στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό, ενώ το αφήγημα

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά μοναδικά έντυπα και έγγραφα από τα αρχεία Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και σπάνιες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και εκθέματα από τη συλλογή των έργων τέχνης της.

Τα εκθέματα της Ακαδημίας Αθηνών εμπλουτίζονται με αντικείμενα ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, ιστορικά κειμήλια, ενθυμήματα, χαρακτικά, έργα τέχνης, φιλελληνικές εκδόσεις, που παραχώρησαν ιδρύματα και συλλέκτες, όπως είναι το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και οι κ.κ. Κώστας Κανάρης, Μιχαήλ Σκούλλος, Θανάσης Μιχαηλίδης κ.α.

Η έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών αναδεικνύει την εθνική, πολιτισμική και κοινωνική σημασία της Επανάστασης στο πλαίσιο της διάδοσης της γνώσης και στήριξης του πολιτισμού εκ μέρους του Ιδρύματος, βασικός σκοπός του οποίου είναι η καλλιέργεια και προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Η έναρξη της τελετής των εγκαινίων «Ελευθερίας αφηγήσεις – η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821» θα γίνει από τον Προέδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνη Ρεγκάκο και θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κυρίου Χρήστου Ζερεφού.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα τελέσει τα εγκαίνια. Μετά την ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος, θα ξεναγηθεί από την επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Λουίζα Καραπιδάκη.

Διάρκεια Έκθεσης: 30/03/2022 έως 30/07/2022

Συντελεστές έκθεσης

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ

Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών

Μιχαήλ Τιβέριος, Χρύσα Μαλτέζου, Πασχάλης Κιτρομηλίδης

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σωτήρης Ριζάς, Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού

Χαρίτων Καρανάσιος, Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού

Ευάγγελος Καραμανές, Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Λουίζα Καραπιδάκη – Ιστορικός τέχνης. Υπεύθυνη μουσειακής συλλογής του ΚΕΕΛ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Ειρήνη Τσούρη – Προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης Ακαδημίας Αθηνών 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο