Ολο το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

 Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου για τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο Πρόσωπα του Ηρωα, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το ηρωικό παράδειγμα των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης λειτουργεί ως αφορμή και πρό(σ)κληση να ανατρέξουμε σήμερα στις έννοιες «ήρωας» και «ηρωισμός», μέσα από τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες, τη μουσική, τον χορό αλλά και μέσω αναγνώσεων, διαλέξεων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες και παιδιά.

Θέατρο

Παραβάσεις

Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021

Η σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του ΚΠΙΣΝ φέτος εστιάζει στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ξεκινώντας από εμβληματικές μορφές ηρώων των αρχαίων χρόνων (Ορέστης, Αχιλλέας) και εξετάζοντας στην πορεία χαρακτηριστικούς ήρωες της Αναγέννησης και του ύστερου Διαφωτισμού (Δον Κιχότε, Ηρωες των Επαναστάσεων), θα καταλήξει στους αντιήρωες του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας έτσι μια ιδιόμορφη αφήγηση της ενηλικίωσης του ανθρώπου όπως αυτή καθρεφτίζεται στις ιστορίες και τους μύθους του.

Η Περιπέτεια των ανεμόμυλων από τον Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (7 Φεβρουαρίου 2021, 17:00).

Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου

Μια θεατρική – μουσική σύνθεση – έργο για ζωντανή αναμετάδοση

Σε αυτήν τη θεατρική – μουσική σύνθεση, έργο φτιαγμένο για ζωντανή αναμετάδοση, οι ηθοποιοί Αμαλία Μουτούση και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, η μεσόφωνος Αννα Παγκάλου και οι μουσικοί Κατερίνα Κωνσταντούρου και Χρήστος Λιάτσος, θα αφηγηθούν την ιστορία του αισχυλικού Προμηθέα Δεσμώτη -όλο το κείμενο της τραγωδίας σε μετάφραση του ποιητή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου.

Εκεί, βρίσκονται δύο αποκλεισμένα πρόσωπα, δύο ηθοποιοί, τρεις μουσικοί που τους περιβάλλουν, ένας έναστρος ουρανός και ένα κινηματογραφικό συνεργείο.

Κάθε παράσταση είναι μοναδική. Οι λέξεις μετατρέπονται σε ήχο.

Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Φεβρουαρίου 2021 και θα παιχτεί για σειρά παραστάσεων.

Εικαστικά / Εκθέσεις

«Διερχόμενοι» και «Επτά Πύλες» του Γιώργου Ξένου

Φεβρουάριος – Μάιος 2021

Η πολυπρόσωπη ενότητα των «Διερχόμενων», έργο που εξελίσσεται στον χρόνο, μπορεί να μετακινείται και να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τόπους και χώρους, παραμένοντας ανοιχτό κάθε φορά σε διαφορετικά νοήματα και μηνύματα. Στο ΚΠΙΣΝ θα δούμε για πρώτη φορά την πλήρη ανάπτυξή του. Χωρίς πρόσωπο κι άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι μορφές-περιγράμματα του Γιώργου Ξένου «ενθαρρύνουν την πλήρωση του κενού με πορτρέτα από την ατελείωτη χορεία των ηρώων της κάθε επανάστασης. Οι Διερχόμενοι, οι υψιτενείς αυτές φιγούρες, είναι μια λιτανεία ηρωικών μορφών έτοιμων «Πύλας πόλεων περήσειν»», όπως σημειώνει ο δημιουργός τους.

Το υλικό (σίδερο) από το οποίο είναι κατασκευασμένες και το διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα που προκύπτει ανάλογα με τον φωτισμό (φυσικό ή τεχνητό) καθώς οι σκιές των μορφών προστίθενται στο σύμπλεγμα, διεγείρουν τη σκέψη και το συναίσθημα. Πάρα το εύθραυστο και προσωρινό καθενός από μας (όλοι είμαστε διερχόμενοι), η επιθυμία του ανθρώπου για ζωή, ελευθερία, δημιουργία είναι μέσα στο χρόνο διαρκής και ακατάβλητη. Και σε κρίσιμες εποχές, όπως ήταν τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, η θέλησή του μπορεί να αποδειχθεί σαν από σίδερο.

«Μνημείο Ζαλόγγου» του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Φεβρουάριος – Μάιος 2021

Το Μνημείο Ζαλόγγου του Γιώργου Ζογγολόπουλου αποτελεί μοναδική περίπτωση μνημειακής γλυπτικής σε δημόσιο χώρο στη χώρα μας. Κατασκευαστικός άθλος για τα ελληνικά δεδομένα της δεκαετίας του ’50 καθώς χρειάστηκαν 6 χρόνια (1954-1960) και 4.300 ασβεστολιθικοί όγκοι για να ολοκληρωθεί in situ στο όρος Ζάλογγο, η σύνθεση έξι γυναικείων μορφών του Ζογγολόπουλου επιβάλλεται στο τοπίο από το 1961, ορατή ακόμα και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων.

Εκθεση τεκμηρίων από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Φθινόπωρο 2021

Η ΕΒΕ, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιβλία και περιοδικά, αποτελεί θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας στη διαχρονία της. Λειτουργεί, όμως, και ως συνδετικός κρίκος με το περιπετειώδες παρελθόν του Ελληνισμού αφού στις ειδικές συλλογές της υπάρχουν ανεκτίμητης σημασίας χειρόγραφα (μιας περιόδου που εκτείνεται από τον 9ο έως τον 19ο αι.) και θησαυροί της ελληνικής έντυπης κληρονομιάς.

Οι Ελληνες επαναστάτες χρησιμοποίησαν την τυπογραφία από την πρώτη στιγμή. Η περίφημη προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» κυκλοφόρησε τυπωμένη στις 24 Φεβρουαρίου του 1821. Δεν άργησε πολύ να εγκατασταθεί και το πρώτο τυπογραφείο στην επαναστατημένη Πελοπόννησο. Καλαμάτα, Κόρινθος, Υδρα, Μεσολόγγι, Αθήνα, Ναύπλιο, Αίγινα, είναι τα μέρη στα οποία λειτούργησαν τυπογραφεία από το 1821 ως το 1827 για να υπηρετήσουν ποικιλοτρόπως τους σκοπούς της Επανάστασης. Σαράντα τέσσερα μικρά κατά το μάλλον ή ήττον βιβλία, επτά εφημερίδες και τουλάχιστον διακόσια είκοσι μονόφυλλα βγήκαν από τα πιεστήρια των τυπογραφείων αυτών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων ετών από την κήρυξη της Επανάστασης, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ θα εκθέσει αντιπροσωπευτικά δείγματα και από τις τρεις αυτές κατηγορίες εντύπων με σκοπό να αναδείξει τον ρόλο που διαδραμάτισε η τυπογραφία στα κρίσιμα εκείνα χρόνια.

Επιπλέον, χάριν της φετινής επετείου, ψηφιοποιήθηκε το Αρχείο των Επιστολών των Αγωνιστών του 1821 (μία από τις ειδικές συλλογές της ΕΒΕ) προκειμένου να μπορούν να δουν και να μελετήσουν όλοι οι Ελληνες πολίτες την αλληλογραφία των πρωταγωνιστών μίας τόσο κρίσιμης περιόδου.

Μουσική / Χορός

«Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα», 3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής

Καλοκαίρι 2021

Η 3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στο Ξέφωτο, σε συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου (ΚΣΔΜ), αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να διαπιστώσουμε ότι η σχέση αυτή, παρά τις τεράστιες αλλαγές που έχουν επισυμβεί στον τρόπο ζωής μας, παραμένει ζωντανή και γόνιμη. Το απέδειξε η σπουδαία Δόμνα Σαμίου, το παράδειγμα της οποίας αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους νεότερους καλλιτέχνες. Γι’ αυτό και ο τίτλος της εκδήλωσης φέρει τον τίτλο του αγαπημένου της τραγουδιού, «Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα».

Λύκειον των Ελληνίδων: Χοροστάσι

Εδώ και 110 χρόνια το Λύκειον των Ελληνίδων (που ίδρυσε το 1911 η Kαλλιρρόη Παρρέν, ηγερία του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα) λειτουργεί ως ζωντανή κιβωτός των παραδοσιακών χορών και ενδυμασιών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Διακόσιοι χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων (που έχει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα), μαζί με τους «Αρματωμένους» από το Μεσολόγγι, θα μοιραστούν στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στους Πίδακες Νερού και στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος για να χορέψουν περισσότερους από 70 παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας φορώντας τις ανάλογες τοπικές ενδυμασίες.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στον Φάρο, με την παρουσίαση εμβληματικών φορεσιών οι οποίες ανακαλούν στη μνήμη ηρωικά πρόσωπα και γεγονότα του Αγώνα.

Παράλληλα, στον Πύργο Βιβλίων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από έμπειρες ενδύτριες τη διαδικασία που απαιτούνταν για να φορέσει κανείς τις πολύπλοκες τοπικές ενδυμασίες που έχει συγκεντρώσει στη συλλογή του το Λύκειον των Ελληνίδων.

Το Schoolwave παίζει με την παράδοση

Μία από τις πιο προκλητικές προτάσεις του θεματικού προγραμματισμού εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα είναι το φετινό, αφιερωμένο στην εθνική επέτειο, φεστιβάλ Schoolwave.

Το Schoolwave αποτελεί κάθε χρόνο (από το 2005, όταν οργανώθηκε για πρώτη φορά) σημείο συνάντησης των μαθητικών και φοιτητικών μουσικών συγκροτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα. Κάθε χρόνο δηλώνουν συμμετοχή περίπου 200 συγκροτήματα για να επιλεγούν τελικά, από επιτροπή καταξιωμένων μουσικών, συνθετών, τραγουδοποιών και ραδιοφωνικών παραγωγών, 25. Για τρεις ημέρες στο τέλος της σχολικής χρονιάς συγκεντρώνονται για να παίξουν τη μουσική τους μπροστά σε χιλιάδες συνομηλίκους τους, γιορτάζοντας την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών. Περιορισμοί ως προς τα είδη της μουσικής δεν υπάρχουν. Οι νεαροί μουσικοί παίζουν ό,τι τους αρέσει και τους εκφράζει: από ροκ και μέταλ και πανκ έως τζαζ και χιπ χοπ αλλά και ρεμπέτικα και παραδοσιακά.

Οι Schooligans μιλούν για παιδιά που ανακαλύπτουν την ομορφιά των δημοτικών τραγουδιών και τα ερμηνεύουν με τον δικό τους «πειραγμένο» τρόπο. Χωρίς σοβαροφάνεια αλλά με τη δημιουργική ορμή της νιότης τους, τον πλούτο των αναφορών τους και την ελευθερία με την οποία διαχειρίζονται και αξιοποιούν τις επιρροές τους, οι μαθητικές μπάντες αναμένεται ότι θα εντυπωσιάσουν το κοινό τους με διασκευές δημοτικών και κλέφτικων τραγουδιών!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο