Ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος για τη Ναυταθλητική μαρίνα και την παραλία

Ο επικεφαλής της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας», Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τοποθετήθηκε στην συζήτηση για τα προβλήματα σχετικά με τη Ναυταθλητική μαρίνα και την παραλία.
Συγκεκριμένα ανέφερε:

 Κατά τη διάρκεια της προηγουμένης δημοτικής περιόδου, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει διεξαγάγει πολλές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και την προοπτική του Παραλιακού μετώπου, όπως και τη λειτουργία της Ναυταθλητικής Μαρίνας.

 Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» αποδέχθηκε την ανάγκη να διεξαχθεί μία ακόμη συζήτηση απόψε, προκειμένου να υπογραμμίσει ότι οφείλουμε, όλοι μαζί, να γυρίσουμε σελίδα ως προς τον τρόπο, με τον οποίο το θέμα αυτό εξετάζεται από το Σώμα και η εκάστοτε διοίκηση του Δήμου χειρίζεται. Όλοι μαζί, καλούμαστε αντικειμενικά να συμβάλλομε και έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα τερματίσουμε τη μικροπολιτική εκμετάλλευση ίσως του κυριοτέρου εργαλείου, το οποίο η Καλλιθέα διαθέτει για να διαμορφώσει την αναπτυξιακή της προοπτική.

Η παράταξη αισθάνεται πως έχει την υποχρέωση να προειδοποιήσει ότι εάν η διοίκηση του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και οι εμπλεκόμενοι Ναυταθλητικοί όμιλοι αποτύχουν να εκπροσωπήσουν αυτή την αναγκαιότητα, την Καλλιθέα και το Δήμο θα απειλήσει ο κίνδυνος να ακυρωθεί μια κοινή μας επιτυχία. Διότι, ανεξαρτήτως των επικρίσεων ή της οιασδήποτε γνώμης και εντύπωσης, τις οποίες μπορεί κάποιοι να έχουν σχηματίσει, η παραχώρηση της Ναυταθλητικής Μαρίνας στο Δήμο, το 2007, με στόχο τη δημιουργία του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου, αποτελεί έκφραση κοινών αγώνων και εν τινι μέτρω κοινών προθέσεων για τον ρόλο του στην αξιοποίηση του Παραλιακού μετώπου. Θέλαμε και θέλουμε ο Δήμος να έχει αποφασιστική αρμοδιότητα.

Είναι, συνεπώς, αναγκαίο να τερματιστούν αποσπασματικές ενέργειες και προσεγγίσεις επικοινωνιακής κατανάλωσης. Το ερώτημα είναι πώς και προς όφελος τίνος προωθείται πρακτικά η εναρμόνιση της τοπικής ανάπτυξης με τον υπερτοπικό σχεδιασμό της περιοχής, όπως και πώς επιτυγχάνεται η συσπείρωση της κοινωνίας στον προγραμματισμό και την εκτέλεση έργων, προοριζομένων να αναβαθμίσουν τη ζωή των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της νότιας Αθήνας.
Η θέση των Ναυταθλητικών ομίλων και η δημιουργία του Εθνικού και Διεθνούς Ναυταθλητικού Κέντρου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτών των εξελίξεων. Οι Όμιλοι δεν μπορούν να ελπίζουν και εμείς δεν μπορούμε να υποσχόμαστε ότι η μεγάλη ναυταθλητική παράδοση της Καλλιθέας θα έχει μέλλον, εάν η Παραλία των Τζιτζιφιών εξακολουθήσει να παρουσιάζει τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης των δημοσίων υποδομών και η ανάπλασή της εκτραπεί στην άναρχη κερδοσκοπική εκμετάλλευση.

Επιτρέψτε μου, παρεμπιπτόντως, να ρωτήσω ποια ήταν η τύχη 600 χ. €, τα οποία η προηγουμένη διοίκηση της Περιφέρειας είχε δεσμεύσει για το σύστημα της ηλεκτροδότησης της Μαρίνας.
Οφείλω να υπενθυμίσω ότι το 2016 ήταν ακριβώς η Κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία προέβη στη σημαντικότερη πολιτική ενέργεια για το μέλλον του Παραλιακού μετώπου, δηλαδή στη μεταβίβαση της διαχείρισής του στην Περιφέρεια της Αττικής. Έτσι τερματίστηκε η υπηρεσιακή συναρμοδιότητα έξι υπουργείων και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την εν εξελίξει σήμερα ανάπλασή του. Αλλά, οφείλω να υπενθυμίσω και ότι την ιδία εκείνη περίοδο, η διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας εξακολουθούσε να ευρίσκεται σε αντιδικία με τους Ναυταθλητικούς ομίλους, όπως έκανε από την αρχή της θητείας της.

Κύριε Πρόεδρε,

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» προτείνει, συνεπώς, τα ακόλουθα σημεία αναφοράς.

1. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι πως η προσφυγή σε δικαστικές ενέργειες θα πάψει πλέον να αποτελεί τρόπο διευθέτησης των διαφορετικών απόψεων. Στη θέση τους πρέπει να ευρεθούν ο διάλογος και η συνεννόηση.

2. Πρέπει να οριστικοποιηθεί υπηρεσιακά η εγκατάσταση των Ομίλων όπου αυτή προβλέπεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο, το οποίο καθορίζει τις χρήσεις στην Παραλία. Προσωπικά, δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση ότι το ΠΔ 443/2013 καταργεί σε βάρος των Ομίλων τις σχετικές πρόνοιες του ΕΣΟΑΠ (ΠΔ 22/2003).

3. Όπως είναι γνωστό, κατά την προηγουμένη δημοτική περίοδο, η διοίκηση θέλησε να προσφύγει σε επιστημονικές συμβουλές, ώστε να διαμορφώσει με πρακτικότερο των εξαγγελιών τρόπο τη γνώμη της για το περιεχόμενο της ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου. Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» θεωρεί ότι επιβάλλεται η σχετική μελέτη να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και η διοίκηση να τοποθετηθεί υπεύθυνα ως προς τον τρόπο, με τον οποίο προτίθεται να την αξιοποιήσει. Επί ματαίω, ο κ. Δήμαρχος αποφεύγει την καθαρή αντιπαράθεση. Διότι, από την αρχή της πρώτης του θητείας, είχε ο ίδιος εισαγάγει τα κενά δαιμόνια, τα οποία κινητοποιεί ώστε να μεταβληθεί ο χαρακτήρας της Ναυταθλητικής Μαρίνας προς την τουριστική εκμετάλλευση. Εκείνος έφερε τα ημερόπλοια, όπως δική του και της δικής του Κυβέρνησης είναι η αντίληψη ότι ένας και μόνον πρέπει να είναι ο προορισμός του κράτους και του Δημοσίου, δηλαδή η πάση θυσία και άνευ όρων υποστήριξη της ιδιωτικής επένδυσης.
Είναι, όμως, εξ αρχής αναμενόμενο πως 980 προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης, η χρήση του γηπέδου του Beach Volley, όπως και 11,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων κτιρίων μάλλον επιτυγχάνουν την οικονομική βιωσιμότητα της ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου, χωρίς ωα απαιτείται οι υποδομές του να παραδοθούν στην κερδοσκοπία.

4. Η διοίκηση οφείλει να αποσαφηνίσει πώς σκοπεύει να υπερασπιστεί το έργο της ανάπλασης. Πώς προτίθεται να ενεργήσει, ώστε υπό τη νέα της διοίκηση, η Περιφέρεια Αττικής να διασφαλίσει τη β΄ φάση του, τόσο ως προς τις μελέτες, όσο και τη χρηματοδότηση. Πηγή εξαιρετικά μεγάλης ανησυχίας είναι η κατά πολύ μεγάλο ποσοστό μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο δεν συνδέεται μεν με την εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων, συνιστά όμως ένδειξη των κυβερνητικών προθέσεων και της κυβερνητικής πολιτικής. Όπως πηγή ανησυχίας είναι και η εν γένει εχθρική στάση της Κυβέρνησης έναντι του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να προστατεύσουμε τις κατακτήσεις μας.

5. Η διοίκηση πρέπει, εξάλλου, να ενεργήσει ώστε η Παραλία να γίνει πράγματι η έδρα του Εθνικού και Διεθνούς Ναυταθλητικού Κέντρου και να θέσει εντός των σχεδιασμών της τη χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της πλατείας Νερού για το σκοπό αυτό.

Κύριε Πρόεδρε,

Η υπόθεση του Παραλιακού μετώπου ευρίσκεται σε κομβικό σημείο. Είναι η ώρα των επιλογών. Θα αναμετρηθούμε βεβαίως, εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, ως προς το κοινωνικό τους περιεχόμενο. Αλλά, θα αναμετρηθούν και με την αξιοπρέπειά τους όσοι συνεχίσουν στο δρόμο της μικροπολιτικής, τον οποίον πάντως η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» δεν προτίθεται να ακολουθήσει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο