Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου – στις επηρεαζόμενες από τον ιό περιοχές και η Καλλιθέα

Αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των δήμων της χώρας που έχουν πληγεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ηδη, από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, στον «χάρτη» με τις επηρεαζόμενες από τον ιό περιοχές έχουν προστεθεί έξι δήμοι, μεταξύ των οποίων, οι Καλλιθέας, Αιγάλεω και Πειραιώς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», από τις αρχές του καλοκαιριού έως και τη Δευτέρα 20 Αυγούστου μολυσμένα κουνούπια έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε τουλάχιστον 39 δήμους –έναντι 10 δήμων πέρυσι–, ενώ η περιοχή η οποία έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα σε ανθρώπους είναι η Δυτική Αττική. Ειδικότερα, στις επηρεαζόμενες περιοχές από τον ιό του Δυτικού Νείλου, όπως αυτές καθορίστηκαν από την ειδική ομάδα εργασίας της επιτροπής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των τροπικών νοσημάτων του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνονται από το Λεκανοπέδιο οι Δήμοι Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Ηλιουπόλεως, Αθήνας (2ο δημοτικό διαμέρισμα), Καλλιθέας, Ηρακλείου, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ωρωπού, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Περάματος και Πειραιώς. Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης οι επηρεαζόμενοι δήμοι είναι οι Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού και Παύλου Μελά. Κρούσματα έχουν δηλωθεί και από τους Δήμους Λουτρακίου, Χαλκίδας, Τανάγρας, Θηβαίων, Αλιάρτου (Βοιωτία), Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας (Ημαθία), Πέλλας, Σκύδρας, Παιονίας (Κιλκίς), Κομοτηνής, Κασσάνδρας (Χαλκιδική) και Μυλοποτάμου (Ρέθυμνο).

Ως επηρεαζόμενες περιοχές χαρακτηρίζονται όσες έχουν καταγράψει τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου, ενώ ο καθορισμός τους είναι χρήσιμος πρωτίστως για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προκειμένου να λάβει μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος. Το ΕΚΕΑ έχει δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των επηρεαζόμενων περιοχών να ελέγχουν με τις μοριακές τεχνικές (ΝΑΤ) για τον ιό τις μονάδες αίματος που συλλέγονται από αιμοδότες.

Εως πριν από μία εβδομάδα ο αριθμός των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό που είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ήταν 77, ενώ είχαν καταγραφεί και πέντε θάνατοι. Σήμερα αναμένεται η νέα έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ με τα επικαιροποιημένα στοιχεία.

Ειδικά εφέτος, ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε την ιδιαιτερότητα να εμφανιστεί νωρίς. Συγκεκριμένα, για το πρώτο καταγεγραμμένο από το ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό αναφέρεται έναρξη συμπτωμάτων στις 31 Μαΐου, ενώ αντίθετα τα προηγούμενα έτη, συμπτώματα στα πρώτα περιστατικά εμφανίστηκαν μετά τα μέσα Ιουνίου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε έκθεση-ανάλυση κινδύνου που εξέδωσε στα μέσα Αυγούστου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) η πρώιμη, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, εμφάνιση κρουσμάτων ανά την Ευρώπη, παραπέμπει σε μεγάλη κυκλοφορία του ιού στις επηρεαζόμενες χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό περιστατικών το ερχόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το ECDC, έως και την περασμένη Πέμπτη, είχαν αναφερθεί από χώρες της Ε.Ε. 273 κρούσματα (Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία και Κροατία), ενώ 128 περιστατικά κατεγράφησαν σε Σερβία και Κόσοβο.

newpost.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο