Τα «εκλογομαγειρέματα» της κυβέρνησης για Β Αθηνών και απλή αναλογική

Το Μέγαρο Μαξίμου μέσω της κυριακάτικης «Αυγής», διέρρευσε τους σχεδιασμούς του σχετικά με την πιθανότητα της κατάτμησης της Περιφέρειας της Β’ Αθήνας (στο σχετικό δημοσίευμα παρουσιάζονται τρία σενάρια για το σπάσιμο της περιφέρειας αυτής), αίτημα που η ίδια η Φώφη Γεννηματά υπέβαλλε κατά τη συζήτηση για το νόμο της απλής αναλογικής το 2016. Κοινώς, το Μαξίμου στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές εδώ και τώρα απάντησε με το «δέλεαρ» της κατάτμησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, κάτι που ως σκέψη εντός του ΠΑΣΟΚ υπάρχει από την εποχή Σκανδαλίδη (2003), θεωρείται ότι εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και ισότητα μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών.

Επιπλέον ένα πιθανό «σπάσιμο» της Περιφέρειας της Β’ Αθήνας, μπορεί έμμεσα να επηρεάσει και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές στην περίπτωση που υπάρξουν κοινές κάλπες με τις εθνικές εκλογές. Αυτό γιατί πολλοί υποψήφιοι βουλευτές θα βρεθούν πιο κοντά σε υποψηφίους δημάρχους, αφού πλέον στις νέες περιφέρειες θα υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι δήμοι και όχι το σημερινό «αχανές» της Β’ Αθήνας.

Κανείς σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο των «υπόγειων» ή ακόμα και φανερών αλληλουποστηρίξεων μεταξύ υποψήφιων αυτοδιοικητικών και υποψήφιων βουλευτών με ότι αυτό συνεπάγεται για την έκβαση των αποτελεσμάτων. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου σε δημοτικά ψηφοδέλτια υπάρχουν υποψήφιοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Για την κυβέρνηση, η συζήτηση αυτή εφόσον ανοίξει – κάτι που πάντως δε μοιάζει πιθανό με τα νέα δεδομένα – θα μπορούσε ιδανικά να συνδυαστεί με την επαναφορά της συζήτησης για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές. Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης: «Στο πλαίσιο μιας συνολικής συζήτησης γύρω από τον εκλογικό νόμο, πράγματι το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών κινείται σε θετική κατεύθυνση. Μάλιστα, προ ημερών, είχα και ο ίδιος επισημάνει ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής».

Σύμφωνα με τις διαρροές του Μαξίμου, τα σενάρια προβλέπουν:

Το πρώτο προβλέπει τον διαχωρισμό της Β’ Αθήνας σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες/τομείς: Βόρειο, Δυτικό, Νότιο, Κεντρικό. Το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο, Ανατολική και Δυτική. Στο συγκεκριμένο σενάριο, η Α’ Αθηνών που ταυτίζεται με τον Δήμο Αθηναίων δεν θίγεται.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της Β’ Αθηνών σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες/τομείς, ακολουθώντας τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το Υπόλοιπο σε δύο περιφέρειες κατά τον ίδιο τρόπο. Έτσι, Βόρειος Δυτικός και Νότιος τομέας παραμένουν ως έχουν και στο προηγούμενο σενάριο, ενώ στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών προστίθεται και ο Δήμος Αθηναίων, άρα η Α’ εκλογική περιφέρειας της Αθήνας.

Στο τρίτο σενάριο, που μοιάζει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει, προβλέπεται η κατάτμηση της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, ενώ το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο. Καίτοι, ο Δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών. Προστίθενται όμως οι μεν Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου στον Βόρειο Τομέα, οι δε δήμοι Βύρωνα, Ζωγράφου, Δάφνης Υμηττού, Ηλιούπολης και Καισαριανής, τα λεγόμενα «ανατολικά» προστίθενται στην εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τομέα Αθηνών.

Το τελευταίο σενάριο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, όπως και στο προηγούμενο. Διαφέρει ωστόσο στο ότι οι Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου, αντί της εκλογικής περιφέρειας του Βόρειου Τομέα, εντάσσονται σε αυτή του Δυτικού Τομέα.

Παράλληλα η κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο να αγνοεί το αίτημα για εκλογές όπως είναι αναμενόμενο, αλλά επιχειρεί να επαναφέρει τη Φώφη Γεννηματά στο τραπέζι του «διαλόγου» με το σπάσιμο της Β’ Αθήνας, μια «ευγενική χειρονομία» που θα μπορούσε να αποφέρει την ψήφιση της απλής αναλογικής από 200 βουλευτές στην παρούσα Βουλή ώστε το νέος καθεστώς να ισχύσει από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές.

Κάτω από την επιφάνεια ο «καυγάς» φαίνεται πως είναι για το εκλογικό «πάπλωμα», αν λάβει κανείς υπόψη και ερμηνείες πως η επιλογή της Φώφης Γεννηματά αντανακλά μια στρατηγική ισχυροποίησης του κεντροαριστερού πόλου που να «εξουδετερώνει» την καλλιεργούμενη πόλωση, με απώτερο στόχο τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που απομακρύνονται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και τη διαμόρφωση των συνθηκών για να πέσουν μετεκλογικές «γέφυρες» συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση οι «συμμαχίες» υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές που προέρχονται από τους συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, μπορούν να παίξουν καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του κεντρικού σχεδιασμού του Μαξίμου…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο