Βρετανοί αρχιτέκτονες βράβευσαν το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος ως το πιο επιδραστικό νέο κτίριο

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συγκαταλέγεται στους νικητές των Βραβείων Διεθνούς Αριστείας 2018 του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων.

Τα διεθνούς σπουδαιότητας αυτά βραβεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη το βράδυ, απονέμονται κάθε δύο χρόνια και αναγνωρίζουν τα πιο επιδραστικά και σημαντικά νέα κτίρια που κατασκευάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, τους αρχιτέκτονες που τα έχουν σχεδιάσει αλλά και εκείνους που τα οραματίστηκαν και προχώρησαν στην υλοποίησή τους.

Το RIBA ιδρύθηκε το 1834, αποτελεί πλέον έναν διεθνή επαγγελματικό οργανισμό που αριθμεί περισσότερα από 44.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Υποστηρίζει τη δημιουργία καλύτερων κτιρίων, τη βελτίωση κοινοτήτων και τη μέριμνα για το περιβάλλον μέσα από την αρχιτεκτονική.
Όπως αναφέρει το RIBA στο αιτιολογικό κείμενο της βράβευσης του ΚΠΙΣΝ, «αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την Αθήνα. Είναι αποδεδειγμένα επιτυχημένο καθώς το έχει ήδη αγκαλιάσει το γενικό κοινό, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό πολιτών σε ένα υπέροχο πάρκο και δύο εγκαταστάσεις διεθνούς επιπέδου».

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop σε συνεργασία με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο BETAPLAN, το ΚΠΙΣΝ είναι ένας περιβαλλοντικά βιώσιμος, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός αστικός τόπος, ο οποίος περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδoς και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το έκτασης 170 στρεμμάτων Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Τον Φεβρουάριο του 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

Αποτελώντας παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, περιβαλλοντικό πρότυπο και παράλληλα μητροπολιτικό πολιτιστικό προορισμό, το ΚΠΙΣΝ στοχεύει να αποτελέσει τον κοινό μας τόπο, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, και όπου το κάθε άτομο έχει πρόσβαση στη μάθηση, στις τέχνες και σε εκδηλώσεις και δράσεις που εμπνέουν και ενθαρρύνουν το κοινό να δραστηριοποιηθεί και να συμμετέχει ενεργά.

Συνολικά βραβεύθηκαν 20 κτίρια σε 16 χώρες.

Αυτή η αναγνώριση συνεπάγεται επίσης ότι το ΚΠΙΣΝ συγκαταλέγεται και στις υποψηφιότητες για το μεγάλο βραβείο RIBA International Prize 2018 που θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο