Βρήκαν τι να κάνουμε για να μας αφήσουν ήσυχους τα κουνούπια

Επιτέλους οι “γλυκοαίματοι” θα πάρουν το αίμα τους πίσω Αν κυνηγήσετε τα κουνούπια, την επόμενη φορά εκείνα θα κάνουν ό,τι μπορούν, για να αποφύγουν το…

βαρύ σας χέρι.

Ζούμε σε μια χώρα, όπου ακόμη και τον χειμώνα μπορεί να ακούμε στον ύπνο μας το ενοχλητικό βούισμα ενός κουνουπιού. “Αυτό με τα κουνούπια πρέπει να σταματήσει”, λέμε συχνά και το καλοκαίρι κυκλοφορούμε “πασαλειμένοι” με κάθε είδους εντομοαπωθητικό…

Τα κουνούπια, από την άλλη, “σκέπτονται”: “Δε βαριέσαι, αυτό είναι ένα γεύμα, για το οποίο αξίζει να πεθάνει κανείς” και εφορμούν.

Όμως Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από κάποια πειράματα που έκαναν, διαπίστωσαν ότι αν τα κυνηγάτε, εκείνα θα το θυμούνται και την επόμενη φορά θα συσχετίζουν το χέρι σας με τη μυρωδιά σας, οπότε θα… στρίβουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Jeffrey Riffell από το Πανεπιστήμιο της Washington, δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό Current Biology, αφού μελέτησαν θηλυκά κουνούπια (Αedes aegyptii).

Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια δεν αφήνουν, απλά, το σημάδι τους, αλλά μεταφέρουν πολλούς επικίνδυνους ιούς, όπως Ζίκα, ελονοσίας, Δυτικού Νείλου, δάγκειου και κίτρινου πυρετού.

Ο Dr Riffell ανακάλυψε ότι δεν τσιμπάνε ό,τι νά’ ναι και ότι προτιμάνε να τσιμπάνε ανθρώπους αντί για ζώα. Η έλξη τους εξαρτάται από το πώς μοιάζει κάποιος, πώς μυρίζει ή πώς δρα. Αλλά όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το “θήραμά” τους, δεν τό’ χουν σε τίποτα να αλλάξουν στόχο.

«Τα κουνούπια αναγνωρίζουν μυρωδιά, θερμοκρασία, ιδρώτα, ακόμη και την παρουσία αλκοόλ ή εγκυμοσύνης. Κι αυτό που ξέρουμε, πια, σίγουρα, είναι ότι αποφεύγουν όσους ανθρώπους τους φέρονται άσχημα» δήλωσαν οι ερευνητές.
Tromaktiko

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο