Η προσφυγική ιστορία της Αττικής μέσα σε 220.000 φακέλους ξεριζωμένων

φακέλους ξεριζωμένων

Ένα αρχείο ανεκτίμητης αξίας, με την προσφυγική ιστορία της Αττικής από το 1922 έως σήμερα, μέσα σε 220.000 φακέλους, διασώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και ψηφιοποιείται, ώστε σύντομα να διατεθεί προς μελέτη και έρευνα στο κοινό.

Πρόκειται για το τεράστιο προσφυγικό αρχείο παραχωρητηρίων της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο περιλαμβάνει πλούσιο υλικό φωτογραφιών και άλλων εγγράφων (πιστοποίησης ταυτοτήτων, ανεύρεσης και ενοποίησης οικογενειών) των χιλιάδων ξεριζωμένων.

«Η σημασία του πολύτιμη και πολλαπλή: λαογραφική, πολιτισμική, ιστορική, μουσειακή και τελικά εθνική. Είναι συγχρόνως ενεργό αφού περιέχει και τα πολεοδομικά στοιχεία των ακινήτων που παραχωρήθηκαν σε 220.000 οικογένειες προσφύγων και φυσικά στους κληρονόμους τους» υπογραμμίζει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας Πέτρος Δαμιανός.

Τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η μεταφορά του, από μια «αφύλακτη αποθήκη, έρμαιο των καιρικών συνθηκών, των φυσικών φαινομένων και της κακόβουλης ενέργειας του κάθε τυχόντος» αναφέρει ο κ
. Δαμιανός. Από την απομονωμένη αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου είχε εναποθέσει τους φακέλους, από το 2005, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, μεταφέρθηκε σε κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα το οποίο διαθέτει όλες τις συνθήκες ασφαλείας. Ασφάλεια που «πλέον, μας επιτρέπει να κοιμηθούμε πιο ήρεμα, αντιμετωπίζοντας με δέος την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ιστορία μας και στις επόμενες γενιές», επισημαίνει ο κ. Δαμιανός, για να προσθέσει ότι η απόλυτη ηρεμία θα επέλθει με την ψηφιοποίηση του αρχείου. Διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο αφού η Διεύθυνση Πληροφορικής της Περιφέρειας έχει προχωρήσει με τα τεύχη δημοπράτησης και «σύντομα θα είναι επισκέψιμο από τους ερευνητικούς επιστημονικούς φορείς και τον λαό της Αττικής στον οποίο ανήκει».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Δαμιανός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ, όλους όσους συνέβαλαν στη μεταφορά του αρχείου, «σχεδόν όλη η δύναμη της Περιφέρειας», χωρίς τη στήριξη των οποίων «δεν θα ήταν δυνατή η μεταφορά αλλά και ο επόμενος προγραμματισμός».

Ήδη, καταλήγει ο συνομιλητής μας, το τμήμα σχεδιάζει ειδική έκθεση σε παραπλήσιο χώρο, κατάλληλο να φιλοξενήσει επισκέψεις σχολείων, όπου «εκτός των γενικών πληροφοριών, οι μαθητές μας θα ενημερώνονται και για την ιδιαίτερη προσφυγική ιστορία της γειτονιάς τους, που ρίζωσε και αναπτύχτηκε με βασικά υλικά των νεοφερμένων, τη δύναμη και την πίστη στα όνειρα που έφεραν από τις χαμένες πατρίδες…».

Πηγή Tromaktiko

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο