Σας λείπει ασβέστιο; Δείτε σε ποιες τροφές θα το βρείτε εκτός από το γάλα!

Δεν σου αρέσουν τα γαλακτοκομικά ή δεν μπορείς να τα καταναλώσει λόγω αλλεργίας στη λακτόζη;

Μην ανησυχείς! Υπάρχουν εναλλακτικές τροφές για γερά και δυνατά κόκαλα. Δες ποιες είναι αυτές:

Σόγια

Οι τροφές σόγιας είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και αποτελούν μια καλή λύση για να αυξήσεις την πρόσληψη ασβεστίου. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 1 γραμμάριο αυτού του θρεπτικού συστατικού κάθε μέρα. Μισό φλιτζάνι τυρί σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο περιέχει περίπου 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης ασβεστίου.

Λιπαρά ψάρια

Για να απορροφήσει ο οργανισμός σου το ασβέστιο που χρειάζεται, πρέπει να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D. Ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος αποτελούν ιδανικές πηγές της βιταμίνης. Επίσης, τα μικρά ψάρια, όπως η μαρίδα, με την προϋπόθεση ότι θα φαγωθούν με το κόκαλο αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου.

Αμύγδαλα

Περίπου 20 αμύγδαλα παρέχουν σχεδόν το ένα δέκατο της ποσότητας του ασβεστίου που χρειάζεται καθημερινά ένας ενήλικας.

Μπρόκολο

Δύο φλιτζάνια βρασμένο μπρόκολο εξασφαλίζουν το 12% της συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου και το 20% της συνιστώμενης πρόσληψης φωσφόρου.

Για γερά οστά και δόντια χρειάζεσαι επαρκή πρόσληψη ασβεστίου (1000 mg ημερησίως), φωσφόρου (700 mg ημερησίως), μαγνησίου, καθώς και βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου.

Πηγές: faysbook.gr , thestival.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο