5 συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς των εφήβων

Έχετε αρχίσει να έρχεστε αντιμέτωποι με τις εναλλαγές της διάθεσης, την άποψή του ότι κάνετε τα πάντα λάθος και εκείνο έχει δίκιο, τα πρώτα ραντεβού, τους «περίεργους» φίλους Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι το παιδί σας στην εφηβεία θα σας φέρει πολλές φορές στα όριά σας, δοκιμάζοντας την υπομονή σας. Θα πρέπει όμως πάντα να θυμάστε ότι είναι το παιδί σας και ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται συνεχίζει να σας έχει ανάγκη!

Διαλέξτε συνετά τις «μάχες» σας και τα πράγματα που θα πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή. Τι πρέπει να αποφύγετε:

1. Να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο

Προσπαθήστε να μην δίνετε το μήνυμα ότι τα παιδιά σας είναι καλά μόνο όταν δεν κάνουν «κακά» πράγματα, όπως να ξενυχτούν ή να βγαίνουν με φίλους που εσείς δεν εγκρίνετε. Επικεντρωθείτε στα ενδιαφέροντα του, ακόμα κι αν δεν τα πολυκαταλαβαίνετε. Μπορεί να σας ανοίξει ένα νέο κανάλι επικοινωνίας με το παιδί σας, να σας φέρει πιο κοντά και εσείς να μάθετε κάτι νέο. Αν περιμένετε ότι το παιδί σας θα κάνει κάτι κακό, μπορεί να συμβεί αυτό ακριβώς που φοβάστε. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που οι γονείς τους περίμεναν να μπλέξουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, έκαναν ακριβώς αυτό μέσα στον επόμενο χρόνο.

2. Να διαβάζετε πολλά βιβλία για το πώς να είστε γονείς

Πολλές φορές τέτοια βιβλία είναι χρήσιμα γιατί σας δίνουν μία άλλη οπτική για τα πράγματα. Μπορεί όμως οι συμβουλές του να μην ταιριάζουν σε εσάς και αυτό να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τις ικανότητές σας και να σας προκαλέσει πρόσθετο άγχος. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Ξέρετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς και την οικογένειά σας, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις συμβουλές τους .

3. Να «πνίγεστε» με ασήμαντα πράγματα

Μπορεί να διαφωνείτε με τα καινούρια ρούχα της έφηβης κόρης σας ή με το χόμπι του έφηβου γιου. Πριν επέμβετε δραστικά, πάρτε μία ανάσα και προσπαθήστε να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Αν κάτι δεν βάζει την υγεία του παιδιού σας σε κίνδυνο, μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά ελεύθερα να πάρουν τις, κατάλληλες για την ηλικία τους, αποφάσεις και να μάθουν από τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχουν αυτές.

Να θυμάστε ότι η αποτυχία, η απογοήτευση, ακόμα και ο πόνος είναι μέσα στη ζωή και πρέπει να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για όλα τα ενδεχόμενα.

4. Να αγνοείτε τα σημαντικά πράγματα

Πάντα είναι σημαντικό το να είστε κοντά στο παιδί σας και ακόμα περισσότερο ανάμεσα στις ηλικίες 13-18.Αν παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του, πέσει ξαφνικά η απόδοσή του στο σχολείο, αλλάξει παρέες, μην αδιαφορήσετε. Προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί του και να είστε έτοιμοι να επέμβετε δραστικά αν χρειαστεί.

5. Τελικά χρειάζεται πολλή πειθαρχία ή πολλή ελευθερία;

Μπορεί να παθαίνετε πανικό κάθε φορά που το παιδί σας «παραστρατεί» από τους αυστηρότατους κανόνες που έχετε θέσει. Αντίθετα, μπορεί να αποφεύγετε να έρθετε σε σύγκρουση γιατί νομίζετε ότι κάτι τέτοιο θα διώξει μακριά το παιδί. Δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια εδώ, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην υπακοή και την ελευθερία. Ως γονείς είναι καθήκον σας να θέσετε τους βασικούς κανόνες και τις αξίες με βάσει τις οποίες θα ζήσει ως ενήλικας το παιδί.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι η επιρροή σας είναι μεγαλύτερη από ό,τι νομίζετε. Φροντίστε να βρίσκετε χρόνο για τα παιδιά σας για να τα βοηθήσετε στο ταξίδι τους στην εφηβεία. Ακόμα και αν δεν σας το αναγνωρίζουν, είστε το σταθερό έδαφος κάτω από τα πόδια τους, το μέρος που ξέρουν ότι μπορούν πάντα να στηριχτούν και να επιστρέψουν.

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ


Posted

in

by

Tags:

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *