Οι ασκήσεις χειρολαβής με ελατήρια σχήματος V μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα όρασης, ακόμα και άνοια.

Αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι ασκήσεις χειρός, και συγκεκριμένα οι πιέσεις συσκευών αντίστασης με ελατήρια σχήματος V, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση κατά περίπου 10%, όταν γίνονται συστηματικά.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο 2013 στο Hypertension, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ύστερα από τέσσερις εβδομάδες πιέσεων ελατηρίων σχήματος V για 2 λεπτά τη φορά και συνολικά 12-15 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, μειώθηκε η πίεση του αίματος κατά 10%.

Αυτό είναι ένα από τα 15 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την αρτηριακή σας πίεση ανέφερε η αμερικανική ένωση συνταξιούχων (AARP: American Association of Retired Persons) το 2016 στην ιστοσελίδα της, aarp.org. Το δημοσίευμα αυτό αποκαλεί τη συγκεκριμένη μελέτη “ορόσημο”. Πράγματι, η μελέτη αυτή δείχνει ότι η άσκηση ρίχνει την αρτηριακή πίεση με τρόπους που ακόμα η επιστήμη δεν έχει κατανοήσει.

Οι ισομετρικές ασκήσεις χειρολαβής χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1970 για να προστατεύσουν τους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. Η επιτάχυνση της δύναμης G των αεριωθούμενων αεροπλάνων δυσκολεύει τις καρδιές των πιλότων να αντλούν αρκετό αίμα προς τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις αισθήσεις τους.

Η έρευνα γύρω από το θέμα έδειξε ότι χρησιμοποιώντας ασκήσεις ισομετρικής χειρολαβής, οι πιλότοι μπορούσαν να βοηθηθούν. Τελικά, οι ασκήσεις αυτές επέφεραν μείωση της αρτηριακής πίεσης, ένα αποτέλεσμα που διαπιστώθηκε σε πολυάριθμες μικρές μελέτες, επιτρέποντας στους ερευνητές να ανακαλύψουν ένα απλό τρόπο αντιμετώπισης της υπέρτασης.

Σύμφωνα με δημοσίευση της ιστοσελίδας του Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι μελέτες σχετικά με τις ασκήσεις χειρός είναι μέχρι στιγμής μικρές αλλά τα ευρήματα είναι παρόμοια. Μετά από ασκήσεις χειρολαβής, εμφανίζεται σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 14 μονάδες, κατά μέσο όρο.

Αν και πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ασκήσεις αντίστασης με ελατήρια συσκευών V είναι τόσο αποτελεσματικές όσο ορισμένα φάρμακα κατά της υπέρτασης.

Οι ασκήσεις χειρός δεν αποτελούν ωστόσο άμεση λύση για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Πρέπει να κάνετε τις ασκήσεις με συνέπεια για πέντε έως έξι εβδομάδες πριν εμφανιστούν οι θετικές επιδράσεις. Επίσης, οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται τακτικά, διαφορετικά μπορεί να διαπιστώσετε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση επανέρχεται.

Οι ασκήσεις χειρολαβής δεν αντικαθιστούν την τακτική καρδιαγγειακή άσκηση, οπότε φροντίστε να περπατάτε και γενικότερα να έχετε καθημερινά μια ικανοποιητική σωματική δραστηριότητα.
Πηγή Tromaktiko

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο