Κίνδυνος για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ακόμη και μικροποσά

Εκτεθημένοι στον κίνδυνο να χάσουν τα πενιχρά υπόλοιπα των καταθέσεών τους στις τράπεζες καθώς επίσης και την ακίνητη περιουσία τους συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας τους έναντι «πινακίου φακής» βρίσκονται πλέον χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο ακόμη και μικροποσά.

Αιτία οι τροποποιήσεις επί το δυσμενέστερον που επέφερε φέτος η κυβέρνηση στον ισχύοντα Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 460.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέση προς το Δημόσιο θα υποστούν εντός των προσεχών δύο ετών την πολύ σκληρή δοκιμασία των κατασχέσεων στις καταθέσεις τους και την ακίνητη περιουσία τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ οι κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου επιβάλλονται ήδη με ρυθμούς 20.000 ανά μήνα ή περίπου 1.000 ανά εργάσιμη ημέρα!

Συγκεκριμένα στο 7μηνο επιβλήθηκαν 132.373 κατασχέσεις σε βάρος ισάριθμων οφειλετών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων εναντίον των οποίων έχουν ληφθεί τα μέτρα αυτά να έχει εκτοξευτεί πλέον στους 971.429 έναντι 839.056 στο τέλος του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου εκτιμάται ότι θα επιβληθούν κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιών σε περισσότερους από 460.000 οφειλέτες του Δημοσίου (23 μήνες Χ 20.000 κατασχέσεις ανά μήνα!).

Οι αιτίες για τις οποίες εκατοντάδες οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθούν εντός των προσεχών δύο ετών αντιμέτωποι με το οδυνηρό μέτρο των κατασχέσεων ακόμη και για μικροοφειλέτες είναι οι εξής:

Διατηρήθηκαν οι επαχθείς ρυθμίσεις του ΚΕΔΕ σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπονται κατασχέσεις καταθέσεων από τις φορολογικές αρχές ακόμη και για ληξιπρόθεσμες μικροοφειλές από 31 έως και 500 ευρώ!

Σύμφωνα με το άρθρο 78 του νόμου 4472/2017 που πέρασε τον Μάιο από την Βουλή προβλέπεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις Εφορίες επιτρέπεται να διενεργούνται με τιμές εκκίνησης (τιμές πρώτης προσφοράς) όχι πλέον τις αντικειμενικές αξίες αλλά τις πολύ πιο χαμηλές αγοραίες αξίες της κτηματαγοράς.

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο