Οι 10 εφαρμογές που θα σας λύσουν τα χέρια

Τα smartphones εκτός από… έξυπνα μπορούν να γίνουν και πλήρως λειτουργικά. Χάρη σε αυτά, πολλές από τις χρονοβόρες και κοπιαστικές «εργασίες» που ξέραμε μέχρι χθες μπορούν να υλοποιηθούν απλά με μερικά «κλικ».

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να έχουμε κατεβάσει τις κατάλληλες εφαρμογές. Τόσο, στο Google Play, όσο και στο iTunes, οι επιλογές είναι άπειρες και πλήθος apps διαγωνίζονται για μια θέση στην οθόνη της συσκευής μας. Κάποιες από αυτές όμως υπόσχονται να βελτιώσουν αισθητά την καθημερινότητά μας κι όλα όσα μας ταλαιπωρούσαν σε αυτή μέχρι χθες.

1) Πόσα πρέπει να πληρώσετε στο ταξί

ΤΑΞΙΜΕΤΡΟ

Εάν έχετε αναρωτηθεί εάν η διαδρομή που πληρώσατε στο ταξί είναι όση θα έπρεπε, η εφαρμογή Tαξίμετρο είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Η συγκεκριμένη εφαρμογή υπολογίζει το κόμιστρο που θα έπρεπε να καταβάλετε για μια διαδρομή με ταξί. Επιπλέον εμφανίζει και όλες τις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν, για παράδειγμα οι βαλίτσες, οι αναχωρήσεις από τρένα, αεροδρόμια, ΚΤΕΛ κλπ.

Περιέχει διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν τα ταξί, τις νόμιμες χρεώσεις, τις υποχρεώσεις του οδηγού προς τον πελάτη. Η εφαρμογή, άλλωστε, είναι απλή ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιήσει και κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος. Απλώς ανοίγετε το ταξίμετρο λίγο πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή το κόστος της οποίας θέλετε να υπολογίσετε και πηγαίνετε στην οθόνη: ΤΑΡΙΦΑ. Πιέζετε START και το ΤΑΞΙΜΕΤΡΟ ξεκινά.

2) Πότε θα έρθει το λεωφορείο;

OASA Telematics

H Ολοκληρωμένη εφαρμογή μετακίνησης με τα μέσα του ΟΑΣΑ ακούει στο όνομα OASA telematics και με την βοήθεια της τηλεματικής σας δείχνει σε πόση ώρα θα έρθει το πολυαναμενόμενο μέσο μαζικής μεταφοράς που περιμένετε.

Οι έξυπνες στάσεις και η τηλεματική στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ εμφανίστηκαν στις 21 Μαρτίου του 2016 και δύο μήνες περίπου αργότερα εμφανίστηκε και η σχετική εφαρμογή για την ενημέρωση των χρηστών των αστικών συγκοινωνιών.

Μέσω των έξυπνων συσκευών η εφαρμογή OASA Telematics, εμφανίζει πληροφορίες για διαδρομές, δρομολόγια και στάσεις των αστικών συγκοινωνιών, περιλαμβάνοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις διαδρομές και την απόσταση των λεωφορείων και των τρόλεϊ από τη στάση. Επιπλέον, ο χρήστης των ΜΜΜ, μπορεί να έχει μία live εικόνα των συγκοινωνιών της Αθήνας και των γραμμών που των ενδιαφέρουν.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στους χρήστες Android και iOs συσκευών.

Μια ακόμα εφαρμογή για την μετακίνηση με αστικές συγκοινωνίες είναι και η Επόμενο Λεωφορείο, η οποία υπολογίζει πότε πρέπει να έρθει το λεωφορείο σε κάθε στάση. Εμφανίζει ωράρια, στάσεις, χάρτες, βέλτιστη διαδρομή, κοντινές γραμμές, για όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ: Λεωφορεία, Μετρό, Προαστιακός, Τραμ ενώ δοκιμαστικά περιλαμβάνει και δρομολόγια δημοτικής συγκοινωνίας από δύο δήμους.

Όταν είστε στο λεωφορείο, εμφανίζει τις στάσεις καθώς περνάνε, ώστε να ξέρετε πότε πλησιάζει η στάση που θέλετε, ενώ με βάση στοιχεία που ανανεώνονται καθημερινά υπολογίζει το χρόνο μιας διαδρομής συμπεριλαμβανομένων των ανταποκρίσεων. Να σημειωθεί πως η Επόμενο Λεωφορείο δεν χρησιμοποιεί τα δεδομένα της τηλεματικής οπότε δεν παρέχει online πληροφόρηση των αναχωρήσεων των λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο αλλά σε εκτιμώμενο.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν για Android συσκευές.

3) Ποιο τραγούδι ακούμε;

Soundhound

Εάν είστε από εκείνους που μουρμουρίζετε ή σιγοτραγουδάτε ένα κομμάτι μα δεν θυμάστε τον τίτλο ή τον τραγουδιστή/συγκρότημα του ώστε να το αναζητήσετε στο internet, υπάρχει λύση. Εκτός από το γνωστό σε όλους Shazam το οποίο αναγνωρίζει ποιο κομμάτι παίζει τη στιγμή που το ακούτε υπάρχει και το SoundHound το οποίο δεν αναγνωρίζει μόνο τα τραγούδια που ακούγονται από το ράδιο μιας καφετέριας για παράδειγμα αλλά και αυτά που τραγουδάτε εσείς.

Να θυμάστε πως θα πρέπει να μουρμουρίσετε ή να τραγουδίσετε περισσότερο από δύο δευτερόλεπτα για να αποδειχτεί επιτυχής η αναζήτησή σας και φυσικά να μην είστε …εντελώς παράφωνοι.

Με την εύρεση του τραγουδιού, η εφαρμογή σας δινει την δυνατότητα να ακούσετε ένα preview και αν θέλετε να το αγοράσετε, προβάλει το video clip του τραγουδιού μέσω youtube ενώ σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε share σε facebook και twitter. Επιπλέον σας δείχνει την δισκογραφική πορεία του συγκροτήματος ή του τραγουδιστή. Η εφαρμογή στην απλή μορφή της διατίθεται δωρεάν, προβάλλει όμως διάφορες διαφημίσεις.

4) Πού θα αποθηκεύσετε τις φωτογραφίες σας

DROPBOX

Μία από τις καλύτερες λύσεις για να μην ξεμένετε από αποθηκευτικό χώρο είναι το DropBox. Κατεβάζοντας την εφαρμογή δεν θα ανησυχείτε πλέον μήπως χαθούν οι φωτογραφίες σας και δεν θα χρειαστεί ποτέ να τις μεταφέρετε στον υπολογιστή. Ενεργοποιώντας την επιλογή Camera Upload, κάθε φωτογραφία «ανεβαίνει» στο λογαριασμό σας -μόλις βρεθείτε σε Wi-Fi- και είναι διαθέσιμη σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές (PC, tablet, κ.λπ).

5) Πώς θα διαχειριστείτε εύκολα τις εργασίες σας

Wunderlist

Πρόκειται για μια δημοφιλή εφαρμογή μέσω της οποίας ο χρήστης δημιουργεί λίστες και προγραμματίζει τις εργασίες του.

Είτε μοιράζεστε έναν κατάλογο παντοπωλείων με ένα αγαπημένο πρόσωπο, εργάζεστε πάνω σε ένα έργο, ή σχεδιάζετε διακοπές, το Wunderlist καθιστά εύκολο να μοιραστείτε τις λίστες σας και να συνεργαστείτε με οποιονδήποτε. Συγχρονίζεται αυτόματα με το τηλέφωνο, την ταμπλέτα και τον υπολογιστή σας, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις λίστες σας από οπουδήποτε ενώ διαθέτει και έκδοση επί πληρωμή (Wunderlist Pro και Wunderlist Business) κατάλληλη για εταιρίες, με περισσότερα χαρακτηριστικά.

Η εφαρμογή έχει χαρακτηριστεί μία από τις πιο δημοφιλείς, κι όχι άδικα. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που η Microsoft αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά της έναντι 2 εκατ. δολαρίων πέρυσι.

6) Πώς να κρατήσετε εύκολα σημειώσεις

KEEP

Ένα άλλο απλό και αποτελεσματικό εργαλείο όταν πρόκειται για σημειώσεις είναι το Keep στο οποίο μπορείτε να καταγράψετε μέσα σε λίγα λεπτά τις σκέψεις και τις δραστηριότητές σας καθώς και να δημιουργήσετε μια task list.

Εισάγετε εικόνες και ήχους, χρωματίζετε τα notes, παρέχει μέχρι και geography-based ειδοποιήσεις – που εμφανίζονται μόλις φτάσετε στο μέρος που έχετε ορίσει ενώ οι σημειώσεις σας είναι διαθέσιμες και στο Google Drive.

7) Πώς θα αλλάξετε πληκτρολόγιο

Swype

Πέρα από το εξαιρετικά δημοφιλές SwiFTKEY, όταν μιλάμε για πληκτρολόγιο καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε και το Swype. Εξαιρετικό πληκτρολόγιο που σας επιτρέπει να γράφετε πολύ ταχύτερα από ότι με το default της συσκευής σας λόγω καλύτερου σχεδιασμού, «εξυπνότερης» επιλογής λέξεων και μεγαλύτερης database εκφράσεων. Η διαφορά του είναι πως υποστηρίζει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, διαθέτει ελληνικό λεξικό πρόβλεψη λέξεων, αυτόματο τονισμό και δίνει την δυνατότητα να υπαγορεύσουμε το κείμενό μας… στα ελληνικά.

Επιπλέον το Swype διαθέτει όλους τους γνωστούς τρόπους πληκτρολόγησης, πατώντας ή σέρνοντας το δάχτυλό μας, διάφορα μεγέθη πληκτρολογίου, μεταξύ των οποίων και ένα το οποίο μπορούμε να το τοποθετήσουμε όπου μας βολεύει,δυναμικό λεξικό το οποίο ενημερώνεται αυτόματα από εμάς και άλλους χρήστες, backup του προσωπικού μας λεξικού στο cloud και χειρονομίες (gestures) με τις οποίες μπορούμε να κάνουμε με ευκολία αντιγραφή, επικόλληση και άλλες τέτοιες χρήσιμες λειτουργίες.

Φυσικά όταν μιλάμε για πληκτρολόγιο δεν πρέπει να ξεχνάμε και το Fleksy των ελλήνων από το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το ταχύτερο στον κόσμο.

8) Πώς θα διαχειριστείτε καλύτερα τα έξοδά σας

Expense IQ

Μια από τις καλές εφαρμογές διαχείρισης εξόδων είναι το Expense IQ. Η εφαρμογή συνδυάζει διαχείριση εξόδων, υπενθύμιση λογαριασμών, ένα μητρώο βιβλίου ελέγχου και προγραμματισμός του προϋπολογισμού. Το Expense IQ – Διαχείριση Εξόδων παρέχει ένα πλούσιο, λεπτομερή παράθυρο στα προσωπικά οικονομικά σας και τις καθημερινές ανάγκες διαχείρισης των χρημάτων. Μέσα από την εφαρμογή μπορείται να παρακολουθείτε και να διαχειριστείτε τα καθημερινά σας έξοδα ενώ μέσω διαδραστικών αναφορών και γραφημάτων μπορείτε να αναλύσετε έσοδα, έξοδα, ταμειακές ροές και το υπόλοιπο σε διάφορα χρονικά διαστήματα και λογαριασμούς.

Ορίζοντας έναν προυπολογισμό η εφαρμογή σας προειδοποιεί όταν διαπιστώνει πως πρόκειται να τον υπερβείτε ενώ υπάρχει ρύθμιση και για λογαριασμούς που σας βοηθούν να αποφύγετε τις δυσάρεστες αργοπορημένος χρεώσεις με την έκδοση έγκαιρων υπενθυμίσεων.

9) Πώς θα βελτιώσετε το σήμα του WiFi σας

WiFi Analyzer

Η Wifi Analyzer είναι μία εφαρμογή για Android κινητά με την οποία μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διαπιστώνετε όχι μόνον την ισχύ του σήματός σας αλλά και να εμφανίζετε τα διαθέσιμα κανάλια ώστε να επιλέξετε αυτά που έχουν την λιγότερη κίνηση. H χρήση της είναι απλή και δεν απαιτείται η παραμικρή γνώση, αφού αυτό που βλέπετε είναι οι ενδείξεις, καθώς και στατιστικά στοιχεία της ποιότητας της wi-fi σύνδεσής σας.

10) Πώς θα εντοπίσετε το κοντινότερο πρατήριο βενζίνης

fuelGR

Με την εφαρμογή fuelGR για Android μπορείτε να δείτε σε χάρτη τα πρατήρια και τις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα. Η εφαρμογή λαμβάνει δεδομένα με βάση τη γεωγραφική θέση της συσκευής (χρησιμοποιεί το GPS της συσκευής) ή με υπόδειξη της περιοχής πάνω στο χάρτη. Επιπλέον μπορείτε να ορίσετε τύπο καυσίμου, εταιρίες και παλαιότητα τιμών. Παρέχονται πληροφορίες για βενζίνη (όλων των τύπων), πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς και υγραέριο.

Η εφαρμογή είναι η μόνη με εμπλουτισμένο σετ δεδομένων και επιβεβαιωμένες θέσεις για τα περισσότερα πρατήρια. Ως αποτέλεσμα μπορείτε να δείτε μέχρι και φωτογραφίες των πρατηρίων (διαμέσου Google StreetView) ή να ζητήσετε οδηγίες μετάβασης προς αυτά. Για όσα πρατήρια δεν είναι γνωστή η θέση τους, παρέχεται μέσα στην εφαρμογή η δυνατότητα να υποδείξετε εσείς τη σωστή θέση, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της υπηρεσίας για όλους τους χρήστες.

Τα δεδομένα παρέχονται δωρεάν από την υπηρεσία fuelGR API, που με τη σειρά της τροφοδοτείται από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αν δεν βρίσκετε στην εφαρμογή κάποιο γνωστό σας πρατήριο, ζητήστε από τον ιδιοκτήτη του να εγγραφεί στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων και να ενημερώνει τακτικά με τιμές (οφείλει να το κάνει βάσει Νόμου)!

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο