«Ποτέ την Κυριακή» από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Καλλιθέας

Αντίθετοι στο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές για 6 μήνες τον χρόνο, είναι έμποροι, φορείς και εργαζόμενοι ενώ η διάθεση των καταναλωτών κυμαίνεται από αδιάφορη έως αρνητική.

Ο Αθήνα 9.84 συνομίλησε με ιδιοκτήτες μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, στην Καλλιθέα καθώς η περιοχή συγκαταλέγεται σε αυτές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές» και εμπίπτουν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές, από Μάιο έως Οκτώβριο.

Η πλειοψηφία των εμπόρων δηλώνουν αντίθετοι με το μέτρο, το χαρακτηρίζουν λανθασμένο και δεν προτίθενται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

«Δεν θα το ανοίξω δεν χρειάζεται» μας λέει ο Δημήτρης που διατηρεί κατάστημα με είδη ατμισμού «ο κόσμος μπορεί να ψωνίσει όλες τις άλλες μέρες. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα όφελος. Δεν υπάρχει αγοραστική κίνηση υπάρχει μόνο κίνηση στο δρόμο».

«Δεν έχω ανοίξει καμιά Κυριακή» δηλώνει ο Στέφανος ιδιοκτήτης καταστήματος υπολογιστών, τονίζοντας ότι αυξάνονται τα λειτουργικά έξοδα του μαγαζιού, δεν έχει κανένα νόημα. Ο κόσμος αν έχει χρήματα θα ψωνίσει το Σάββατο ή άλλη μέρα»

Η κ. Κατερίνα με κατάστημα υποδημάτων ανοίγει τις ήδη 8 θεσμοθετημένες Κυριακές αλλά θεωρεί «λάθος το άνοιγμα των επιχειρήσεων όλες τις Κυριακές για 6 μήνες. Ούτε κίνηση θα έχουμε ενώ θα έχουμε παραπάνω έξοδα και ούτε το σπίτι μας δεν θα μας βλέπει. Τον χειμώνα τις Κυριακές έχει κάποια κίνηση το καλοκαίρι καθόλου» καταλήγει η κ. Κατερίνα.Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Οι ιδιοκτήτες δε των καταστημάτων της Καλλιθέας, που βρίσκονται στα στενά και όχι σε κεντρικούς δρόμους της συνοικίας, μας αντιμετώπισαν με γέλια και γκριμάτσες, όταν ρωτούσαμε αν θα ανοίγουν τις Κυριακές. Κάποια ήταν κλειστά και σήμερα που είναι Παρασκευή.

Οι εργαζόμενοι

«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση να ανοίγουμε τις Κυριακές για 6 μήνες» λέει η Στέλλα πωλήτρια σε κατάστημα υποδημάτων επισημαίνοντας ότι «δεν προλαβαίνεις να ξεκουραστείς, να δεις την οικογένεια σου, να έχεις προσωπική ζωή, ο κόσμος μπορεί να ψωνίσει 6 μέρες της εβδομάδας». Η Μαρία επίσης πωλήτρια σε κατάστημα ενδυμάτων κρίνει το μέτρο ως μια ευκαιρία για αύξηση του εισοδήματός της «δεν μου αρέσει αλλά τέτοιες εποχές κάνουμε κάνα μεροκάματο παραπάνω» μας λέει.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 16 Ιουλίου ενάντια στη σχεδιαζόμενη διεύρυνση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Να θυμίσουμε ότι η ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουν εξαγγείλει από καιρό πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Η αρχή έγινε με την απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 7 Μαΐου. Για κάθε «ανοιχτή» Κυριακή που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες. Μελετάται επίσης να προσφύγουν  εκ νέου στο ΣτΕ, μόλις εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση, με στόχο να καταργήσει στην πράξη το νομοθέτημα.

Οι καταναλωτές που συναντήσαμε ήταν επιεικώς αδιάφοροι για το μέτρο. «Το τελευταίο διάστημα δεν μπορώ να ψωνίσω ούτε τις καθημερινές». «Μόνο κοιτάμε έτσι κι αλλιώς». «Καμιά φορά που δεν προλαβαίνω λόγω δουλειάς με εξυπηρετεί να είναι ανοιχτά την Κυριακή». «Δεν πιστεύω ότι είναι αναγκαίο ένα τέτοιο μέτρο ιδίως στην Καλλιθέα». Αυτές είναι κάποιες από τις απαντήσεις τους.

Καλλιόπη Ασλανίδου
athina984.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο