Αλλάζουν οι δόσεις στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για όσους έγινε συμψηφισμός

Το ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων που συμψηφίστηκε με οφειλές των φορολογουμένων δεν ξεπερνά τελικά τα 41,2 εκατ. ευρώ, από τις συνολικά 200 εκατ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρου που καλείται το δημόσιο να καταβάλει στους δικαιούχους

Λιγότερο αποδοτικοί από όσο αρχικά φαινόταν ήταν για τα κρατικά ταμεία οι μαζικοί συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιβεβαιώνει μεν πως ολοκληρώθηκαν 568.446 μαζικοί συμψηφισμοί που αφορούν σε υπερεισπράξεις και σε επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, για φορολογούμενους με μία ή περισσότερες αρρύθμιστες οφειλές, διευκρινίζει όμως πως το ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων που συμψηφίστηκε με οφειλές των φορολογουμένων δεν ξεπερνά τελικώς τα 41,2 εκατ. ευρώ, από τις συνολικά 200 εκατ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρου που καλείται το δημόσιο να καταβάλει στους δικαιούχους.

Στους φορολογούμενους πολίτες θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα ώστε μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXIS να ενημερωθούν για το νέο και μειωμένο ποσό της οφειλής τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, συμψηφίστηκαν 434.944 υπερεισπράξεις φόρων, με συμψηφιζόμενο ποσό 22.285.376,44 ευρώ και έγιναν 133.502 συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αφορούσαν σε δηλώσεις που υποβλήθηκαν μεταξύ των ετών 2014-2017, με ποσό συμψηφισμού 18.878.442,52 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των 41.163.818,96 ευρώ συμψηφίστηκε κατά ποσοστό 63% και 24% με οφειλές ENΦΙΑ και φόρου εισοδήματος αντίστοιχα.

Για να μην «διπλοπληρώσουν» φόρους οι φορολογούμενοι, η ΑΑΔΕ καλεί όλους τους φορολογουμένους να εξετάζουν πριν πληρώσουν την οφειλή τους, αν αυτή έχει ήδη καλυφθεί μέσω συμψηφισμού. Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ σε σχετική ενημέρωση για την αποφυγή «υπερεισπράξεων» φόρου «καθημερινά πραγματοποιούνται από τις ΔΟΥ (αυτεπάγγελτα) συμψηφισμοί επιστροφών με οφειλές, οπότε σε αυτή την περίπτωση μειώνεται το υπόλοιπο ποσό της οφειλής. Επίσης, σε τακτά διαστήματα πραγματοποιούνται και αυτόματοι μαζικοί συμψηφισμοί κεντρικά. Στην περίπτωση αυτή, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που έχετε δηλώσει στο TAXIS θα λάβετε ενημερωτικό μήνυμα. Σε κάθε περίπτωση, πριν την πληρωμή της οφειλής / δόσης σας, συστήνεται να ενημερώνεστε μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένης Πληροφόρησης» για το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής σας ή/και την πιθανή αναμόρφωση των δόσεων καθώς και να τυπώνετε εάν απαιτείται την ταυτότητα οφειλής. Η καταβολή για κάθε οφειλή δεν πρέπει να ξεπερνάει το Συνολικό Ποσό Οφειλής».

protothema.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο