Η όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο!

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει τον Θίασο της Όπερας Κουν της Σαγκάης για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Μύθοι, θρύλοι και ιστορίες της Κίνας ζωντανεύουν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσα από την παραδοσιακή Όπερα Κουν (Kunqu), η οποία συνδυάζει στοιχεία θεάτρου, όπερας, χορού, ποίησης και μουσικής με φαντασμαγορικά κοστούμια, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα και μια εμπειρία για όλη την οικογένεια.

Ένα ταξίδι στην κινεζική παράδοση και μυθολογία, με όχημα μια τέχνη που ξεπερνά μισή χιλιετία ιστορίας και εξέλιξης και έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως αριστούργημα της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και μια ομάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών, κάτοχοι διεθνών και εθνικών διακρίσεων.
Θα πραγματοποιηθούν δυο παραστάσεις, με ελεύθερη είσοδο, καθώς και μία τρίτη, αποκλειστικά για τα εγγεγραμμένα Μέλη του ΚΠΙΣΝ.

Στις 31 Αυγούστου στις 21.00, «Ο Μύθος του Λευκού Φιδιού», έρχεται για να μας μεταφέρει σε μια άλλη μυθική εποχή, σε μια ιστορία που εμπλέκονται θνητοί, θεοί και δαίμονες γύρω από το αιώνιο ζήτημα, αυτό της αγάπης.

Μία ημέρα μετά, την 1η Σεπτεμβρίου, στις 21.30, θα έρθουμε σε επαφή με την κινεζική παράδοση, μέσα από Θρύλους & Ιστορίες της Κίνας με τις παραστάσεις «Το Σταυροδρόμι», «Ο Zhong Kui παντρεύει την αδερφή του», «Η Μαγική Βεντάλια» και το «Όνειρο στον Κήπο».

Η πρώτη ιστορία αφηγείται τις περιπέτειες ενός στρατηγού, η δεύτερη αφορά σε μια υπόσχεση που έχει δοθεί και ξεπερνά το όριο ζωής και θανάτου, η τρίτη περιγράφει τις προσπάθειες ενός Κινέζου μοναχού να ολοκληρώσει το οδοιπορικό του και η τελευταία πραγματεύεται την ελευθερία και το όνειρο.

Απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση 

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με ηλεκτρονική προκράτηση, η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη 24/08 στις 10 το πρωί στη σελίδα SNFCC.org/kunqu όπου μπορεί να βρει κανείς και περισσότερες πληροφορίες.
Για απορίες σχετικά με την προκράτηση το κοινό μπορεί να τηλεφωνήσει στο 2168091000.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στα Κινεζικά με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.
Οι παραστάσεις αυτές όπως και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Οι συγκεκριμένες παραστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Έτους πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας 2017, και τελούν υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του κινεζικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις

31/08 – 21.00: Ο Μύθος του Λευκού Φιδιού

Ένας κλασικός κινεζικός μύθος μεταμόρφωσης, με θεότητες, δαίμονες και θνητούς να παλεύουν με τα διλήμματα που προκύπτουν όταν η αγάπη και οι κανόνες συγκρούονται.
Ένας ισχυρός δαίμονας – λευκό φίδι μεταμορφώνεται σε μια όμορφη γυναίκα η οποία γνωρίζει τελικά την αληθινή αγάπη στο πρόσωπο του θνητού, Xu Xian, στη Σπασμένη Γέφυρα στη Δυτική Λίμνη στο Hangzhou και τον παντρεύεται. Στην αγάπη τους παρεμβαίνει ο μοναχός Fa Hai και αποκαλύπτει στον άντρα της την πραγματική μορφή της. Ωστόσο τα συναισθήματα του Xu Xian για την γυναίκα του δεν αλλάζουν και η αγάπη τους υπερνικά τα εμπόδια.

01/09 – 21.30: Θρύλοι & Ιστορίες της Κίνας

Το Σταυροδρόμι
Ο κεντρικός ήρωας, ο στρατηγός Jiaο Zan εξορίζεται στο νησί Sha men για τη δολοφονία ενός διεφθαρμένου αξιωματούχου. Ο ισχυρός Yang Yanzhao, διατάζει τον πολεμιστή Ren Tanghui να ακολουθήσει και να προστατεύσει τον Jiao. Όταν ο τελευταίος αποφασίζει να ξεκουραστεί σε ένα πανδοχείο στο «Σταυροδρόμι», ο ιδιοκτήτης λανθασμένα θεωρεί τον Ren ως απεσταλμένο δολοφόνο του Jiao. Έτσι για να προστατεύσει τον Jiao, οι δυο τους πολεμούν σκληρά τη νύχτα αλλά εμφανίζεται ο Jiao και αποκαθιστά την αλήθεια.

Ο Zhong Kui παντρεύει την αδερφή του
Μια από τις κλασικές φιγούρες της κινεζικής μυθολογίας, ο Zhong Kui είναι ένας ακαδημαϊκός με αξιοζήλευτο ταλέντο, ωστόσο η ασχήμια του εκνευρίζει τον αυτοκράτορα και του στοιχίζει τον τίτλο του. Σε μία έκρηξη αγανάκτησης και θλίψης αποφασίζει να δώσει τέλος στην ζωή του. Λίγο πριν ξεψυχήσει υπόσχεται ότι θα παντρέψει την αδελφή του με το παιδικό του φίλο Du Ping. Υπόσχεση την οποία και κρατά και μετά θάνατον.

Η Μαγική Βεντάλια
Μια ιστορία βγαλμένη από ένα από τα τέσσερα κλασικά μυθιστορήματα φαντασίας της Κίνας, το Ταξίδι στη Δύση όπου κεντρικός ήρωας είναι ο μοναχός Tang που θέλει να διασχίσει το Βουνό της Φωτιάς, μαζί με τους τρεις μαθητευόμενούς του, ωστόσο η μεγάλη φωτιά που καίει στο βουνό τους εμποδίζει.
Ένας από αυτούς, ο βασιλιάς πίθηκος Sun Wu Kong προσπαθεί να δανειστεί μία μαγική βεντάλια από την Πριγκίπισσα της Σιδηράς Βεντάλιας, η οποία όμως, όχι μόνο αρνείται να του τη δώσει, αλλά τη χρησιμοποιεί για να τον διώξει μακριά. Ο Sun Wu Kong κατορθώνει να πάρει ένα μαργαριτάρι με μαγικές δυνάμεις με το οποίο καταφέρνει να αντισταθεί στον άνεμο που δημιουργούσε η Πριγκίπισσα με την βεντάλια. Μεταμορφώνεται σε μικρό έντομο, μπαίνει στο στομάχι της και την αναγκάζει να του παραδώσει τη βεντάλια. Με την βοήθειά της καταφέρνει να τιθασεύσει τη φωτιά πάνω στο Βουνό της Φωτιάς.

Όνειρο στον Κήπο
Στα πρώτα χρόνια της δυναστείας των Sung, μια όμορφη νεαρή κυρία, η Du Liniang, κόρη του Διοικητή της Nanan, λαμβάνει μία αυστηρή ανατροφή και δεν μπορεί να βγει από το δωμάτιό της δίχως την άδεια των γονιών της. Μια μέρα ωστόσο, βγαίνει στα κρυφά στον κήπο μαζί με την υπηρέτριά της. Αντικρύζοντας το μεγαλείο της Άνοιξης στο αποκορύφωμά της, πλημμυρίζει από συναισθήματα και ονειρεύεται ότι έχει ένα κρυφό ραντεβού με έναν νεαρό ακαδημαϊκό κάτω από μία δαμασκηνιά κοντά στο Περίπτερο με τις Παιώνιες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο