Αναδιάρθρωση χρεών σε 120 δόσεις

«Τις προϋποθέσεις και τους όρους για τη συναίνεση του Δημοσίου σε συμφωνία αναδιάρθρωσης οφειλών επιχειρήσεων, σύμφωνα με ης διατάξεις του ν. 4469/2017, καθορίζει απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου, η οποία υπεγράφη στις 12 Ιουλίου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 14 Ιουλίου. Με την απόφαση αυτή (υπ’ αριθμόν ΠΟΑ. 1105/2017) ανάβει ουσιαστικά το ‘‘πράσινο φως’’ σε χιλιάδες υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού που προβλέπει ο ν. 4469/2017.

Σύμφωνα με απόφαση της υφ. Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου, για να υπερψηφίσει το Δημόσιο ορισμένη πρόταση οφειλέτη για αναδιάρθρωση οφειλών θα πρέπει μεταξύ άλλων:

■ να έχει γίνει πλήρης αποτίμηση της αξίας των ακινήτων του οφειλέτη, η οποία θα πρέπει να αποτυπώνεται σε έκθεση εκτιμητή ακινήτων, ειδάλλως το Δημόσιο θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του οφειλέτη, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

■ να έχει γίνει πλήρης αποτίμηση της αγοραίας αξίας των κινητών πραγμάτων που σχετίζονται με την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του οφειλέτη, όπως ενσώματα και άυλα πάγια πλην ακινήτων, αποθέματα, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (πχ. απαιτήσεις, τίτλοι, καταθέσεις, μετρητά, μετοχές). Οι οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες θα εντάσσονται στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού αναδιάρθρωσης, θα μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από ης οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 50 ευρώ.

Μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρωσης, τυχόν ανταπαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου θα συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση. Τυχόν υπόλοιπο ποσό θα επιστρέφεται στον οφειλέτη».

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο