Ιουλία Μπίμπα: Το σαμποτάζ, η προδοσία, η σύλληψη στην Καλλιθέα και ο αποκεφαλισμός δια πελέκεως!

Ιουλία Μπίμπα. Μια κοπέλα λεπτή, με τα μαλλιά τραβηγμένα κότσο, μοναχική, λιγομίλητη. Γεννημένη στη Σάμο. Παντρεμένη. Δασκάλα στο κατηχητικό σχολείο του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι. Οργανωμένη στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ.

Ποια ήταν η ΠΕΑΝ

Η Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων ήταν αντιστασιακή οργάνωση, αστικοδημοκρατική, μεγαλοϊδεατική και αντικομμουνιστική. Ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1941 από τον Κώστα Περρίκο, υποσμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας, φλογερό αγωνιστή, έντιμο πατριώτη και άνθρωπο με υψηλές αρχές. Ο Κώστας Περρίκος ήταν η ψυχή της οργάνωσης. Καθόριζε τους στόχους, οργάνωνε τις επιχειρήσεις, έβρισκε τα μέσα και τους τρόπους.

Αθήνα 1942

Μετά τον σκληρό χειμώνα του 1941-1942, που η πείνα είχε γίνει λιμός και ο θάνατος καθημερινό φαινόμενο, η Αθήνα μοιάζει ετοιμοθάνατη και ο κατακτητής φαίνεται σαν να έχει νικήσει. Ο κατακτητής δεν είναι ο μόνος εχθρός. Οι ντόπιοι συνεργάτες του, οι ελεεινοί μαυραγορίτες, θησαυρίζουν άτιμα από την πείνα και τη ανάγκη των ανθρώπων πουλώντας νοθευμένα είδη πρώτης ανάγκης με αντάλλαγμα ολόκληρες περιουσίες. Σπίτια, κοσμήματα, έργα τέχνης και κειμήλια περνάνε στα χέρια τους για έναν ντενεκέ λάδι ή ένα σακί αλεύρι! Λόγω του πληθωρισμού το χρήμα δεν είχε καμία αξία. Η δυστυχία και η εξαθλίωση έχουν απλωθεί παντού. Το ψωμί μοιράζεται με το δελτίο. Οι φτωχοί δεν έχουν χρήματα για το δελτίο. Τα πρόσωπα των παιδιών είναι μόνον μάτια….

συνέχεια εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο