Ανατροπές στα οικογενειακά επιδόματα –Ποιοι «κερδίζουν» & ποιοι «χάνουν»

Η Κυβέρνηση σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές έχει καταστήσει σαφές με ανακοινώσεις της ότι τα οικογενειακά επιδόματα θα αυξηθούν κατά 40%.

Ωστόσο, από 1/1/2019 σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στο σύνολο των παρεχόμενων επιδομάτων και όπως επισημαίνεται ο «διάβολος» κρύβεται στις λεπτομέρειες, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η υποχώρηση από τις 9.000 ευρώ, στις 6.000 ευρώ σημαίνει ότι θα γίνει πιο δύσκολη η χορήγηση του επιδόματος στις οικογένειες, ιδίως με ένα παιδί.

Για παράδειγμα, για να πάρει κάποιος επίδομα 1ου ανήλικου παιδιού από το 2019 θα πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ. Σήμερα το λαμβάνει χωρίς κριτήρια.

Για οικογένειες με δύο και περισσότερα παιδιά τα δεδομένα αλλάζουν καθώς το όριο εισοδήματος για δύο παιδιά φτάνει στα 12.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα. Αντίστοιχα για τρία παιδιά το όριο εισοδήματος βάσει του οποίου προσδιορίζεται η χορήγηση οικογενειακού επιδόματος θα αυξηθεί στα 18.000 ευρώ από 11.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Για  το θέμα τοποθετήθηκε σχετικά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου λέγοντας πώς «τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ δεν θα μειωθούν».

Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση σκοπεύει να ομογενοποιήσει τα επιδόματα δίνοντας επιπλέον 260 εκατ. ευρώ, ενώ για τις οικογένειες με πάνω από δύο παιδιά η κ. Φωτίου διευκρίνισε πως “κανείς δε θα θιγεί, αντιθέτως θα αυξηθεί το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί ”.

Βεβαίως, ανεξάρτητα από τον «σκόπελο» των εισοδηματικών κριτηρίων, ο γενικός σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει το εξής:

Για το πρώτο παιδί το επίδομα από 40 ευρώ το μήνα (480 ευρώ τον χρόνο) ανέρχεται στα 60 ευρώ το μήνα ή αύξηση 50% (720 ευρώ τον χρόνο).

Για το δεύτερο παιδί το οικογενειακό επίδομα από τα 54 ευρώ το μήνα (648 ευρώ τον χρόνο) αυξάνεται κατά 85% και φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα (1.200 ευρώ τον χρόνο).

Για το τρίτο παιδί από τα 26 ευρώ το μήνα (312 ευρώ τον χρόνο) αυξάνεται κατά 188% στα 75 ευρώ το μήνα (900 ευρώ τον χρόνο).

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο