Οι “άγνωστες” επεκτάσεις της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Μπορεί η κουβέντα στο Μετρό της Αθήνας να εξαντλείται γύρω από την δημοπράτηση του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 από το Άλσος Βεϊκου μέχρι το Γουδή, αλλά στην Αττικό Μετρό ο σχεδιασμός συνεχίζεται για την υλοποίηση και των υπόλοιπων τμημάτων της Γραμμής.

Αυτή την εποχή σε φάση μελέτης είναι τα 3 επόμενα στάδια που με την υλοποίηση τους θα δημιουργήσουν την μεγάλη γραμμή 4 που θα περιλαμβάνει 30χλμ και 33 σταθμούς. Στην πλήρη ανάπτυξη της η Γραμμή 4 θα ξεκινά από τον Περισσό και θα καταλήγει στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Λυκόβρυσης, ενώ θα διαθέτει και ένα κλάδο από τον Ευαγγελισμό μέχρι την Άνω Ηλιούπολη.

Το σύνολο του κόστους της γραμμής εκτιμάται σε 3,3 δισ ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 δισ ευρώ, αφορά το πρώτο “ώριμο” τμήμα από το Άλσος Βεϊκου μέχρι του Γουδή.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 4
Μετά τον προγραμματισμό του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4, θα ακολουθήσουν ακόμα 3 δημοπρατήσεις για να ολοκληρωθεί πλήρως η γραμμή.

Η αμέσως επόμενη δημοπράτηση αναμένεται να περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα Γουδή-Μαρούσι-Εθνική Οδός με 15χλμ και 11 σταθμούς. Οι σταθμοί είναι οι ΚΑΤΕΧΑΚΗ (ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΗ 3), ΦΑΡΟΣ, ΦΙΛΟΘΕΗ, ΣΙΔΕΡΑ, ΟΑΚΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ (ΑΝΤΑΠ. ΜΕ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ), ΟΤΕ, ΜΑΡΟΥΣΙ (ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΗ 1), ΠΕΥΚΗ, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ.

Το δεύτερο έργο αφορά την ολοκλήρωση του δυτικού τμήματος Άλσος Βεϊκου-Περισσός με 2χλμ και 2 σταθμούς (ΠΕΡΙΣΣΟΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΗ 1, ΑΝΩ ΓΑΛΑΤΣΙ).

Τέλος έχουμε και τον κλάδο προς τα Νότια Προάστια και περιλαμβάνει το τμήμα Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη με 4χλμ και 3 σταθμούς (ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΠΑΓΚΡΑΤΙ, ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ). Το συγκεκριμένο έργο χρίζει περισσότερης κουβέντας καθώς πιθανότατα θα αποτελέσει το πρώτο τμήμα μία ακόμα γραμμής για την Αθήνα. Τον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ θα τον μοιράζεται με την κύρια γραμμή.

Το μέχρι σήμερα πρόβλημα αυτών των επεκτάσεων είναι η έλλειψη χρηματοδότησης μιας και στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ενταχθεί το πρώτο τμήμα από το Άλσος Βεϊκου μέχρι του Γουδή.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο