Δεν υπάρχει θέμα 24μηνου για τους συμβασιούχους της καθαριότητας ούτε θέμα καταλογισμού των δεδουλευμένων τους στους δημάρχους. Αυτή τη σαφή θέση έλαβε ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ Πάνος Ζυγούρης, «αδειάζοντας» τους αιρετούς που προχωρούν σε απολύσεις συμβασιούχων είτε λόγω του ότι συμπληρώνουν 24μηνο είτε, όπως την περίπτωση που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, του δημάρχου Κασσάνδρας που διάκοψε τις σχετικές συμβάσεις λόγω της διαρροής της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ο οποίος γνωστοποίησε στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι «δέχοται πολλές ερωτήσεις από δημάρχους για το τι πρέπει να πράξουν με τις συμβάσεις των 24μηνων εργαζομένων που λήγουν», ο κ. Ζυγούρης ήταν σαφής:
-Πρώτον, «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν αποδεχόμαστε εργασία. Οι δήμαρχοι που έχουν υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις δεν μπορούν να σταματήσουν να δέχονται εργασία. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε να αποδεχόμαστε την εργασία τους ακόμα και αν λήγουν τα 24μηνα», είπε χαρακτηριστικά. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ τονίζει ότι ο Νομικό της Σύμβουλος υποστήριξε ότι “οι δήμοι που έχουν προχωρήσει σε διαπιστωτικές πράξεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λύση των συμβάσεων, διότι ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα ή όχι της παράτασης των συμβάσεων”.
-Δεύτερον, σε σχέση με τον καταλογισμό των δεδουλευμένων στους δημάρχους τόνισε ότι «τα άρθρα 11 και 12 του ΠΔ 164/2004 που λένε για καταλογισμό στους δημάρχους δεν μας αφορούν γιατί υπάρχει ένας νόμος και μία εγκύκλιος που μας υποχρεωνει να παρατείνουμε τις συμβάσεις και να καταβάλουμε τα δεδουλευμένα τους. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει καταλογισμός στους δημάρχους. Θα υπάρχει η συγγνωστή πλάνη. Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά, εκτός αν οι επίτροποι έχουν μπλοκάρει τα εντάλματα», πρόσθεσε ο κ. Ζυγούρης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ: “Στο ερώτημα αν υφίσταται θέμα καταλογισμού ευθυνών στους αιρετούς ή αν θα τους επιδικαστεί το κόστος των συμβάσεων που παρέτειναν, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι αιρετοί ενήργησαν με βάση διάταξη νόμου και σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, που ορίζανε να προχωρήσει η ανανέωση των συμβάσεων. Κατά συνέπεια ούτε θα δικαστούν ούτε θα επιδικαστούν ποσά γιατί συντρέχει η συγγνωστή νομική πλάνη”. Υπενθυμίζεται οτι το θέμα της συγγνωστής πλάνης για τους συμβασιούχους έθεσε για πρώτη φορά μέσω δήλωσής του στην aftodioikisi.gr ο γνωστός εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης.
-Τρίτον, σε σχέση με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε ότι για τους δημάρχους «δεν σημαίνει τίποτε ότι δημοσιέυθηκε στον Τύπο», καθώς «δεν υπάρχουν τα πρακτικά της Ολομέλειας του ΕΣ» (σ.σ. δηλαδή η επίσημη απόφαση). Κατά τον Νομικό Σύμβουλο της ΚΕΔΕ μετά την κοινοποίηση των πρακτικών το 1ο κλιμάκο του ΕΣ θα εκδικάσει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις δύο ενταλμάτων που έχουν σταλεί αθεώρητα από τους Επιτρόπους και θα λάβει σχετική απόφαση. “Με τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Α΄ Κλιμάκιο θα αποφανθεί για το τί οφείλουν να πράξουν οι δήμοι προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.
Πατούλης: Να παραμείνουν έως το τέλος οι συμβασιούχοι
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων είναι σαφής: «Να παραμείνουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι μέχρι το τέλος της σύμβασής τους». Κάλεσε, δε, τη νομοθετική εξουσία να κάνει ότι πρέπει για να επιτευχθεί αυτό. Όσον αφορά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ο κ. Πατούλης δεν πήρε καθαρή θέση τονίζοντας ότι υποστηρίζει οι προσλήψεις «μέσω ΑΣΕΠ για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αν, όμως, δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μόνιμο προσωπικό τι άλλο να κάνουμε από το να προσλαμβάνουμε συμβασιούχους;», αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε: «Ωστόσο δεν έχουμε δικαίωμα να έχουμε σκουπίδια. Πρέπει να αποδίδουμε την ανταποδοτικότητα στους δημότες μας».
Παντελάκη: Οι μισοί δήμαρχοι δεν υπέγραψαν τις διαπιστωτικές πράξεις
Στην συζήτηση παρενέβη και η εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Ελπίδα Παντελάκη η οποία αφού σημείωσε ότι «από την συζήτηση στο προηγούμενο ΔΣ προέκυψε ότι οι μισοί δήμαρχοι δεν έχουν υπογράψει διαπιστωτικές πράξεις», πρόσθεσε με έμφαση: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προωθήσει η κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων».
Σε απογευματινή της ανακοινωσή της η ΚΕΔΕ σημείωνει ότι:
«Η θέση της ΚΕΔΕ για το κρίσιμο θέμα των συμβασιούχων των δήμων είναι εξαρχής ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί νομοθετική λύση, τέτοια ώστε να μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους μέχρι τη λήξη των συμβάσεων αφενός και αφετέρου, να καταστεί δυνατή η καταβολή των δεδουλευμένων τους» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κατά τη συζήτηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Πατούλης συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΕ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να διευκρινιστεί και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι επί του θέματος.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι το θέμα των συμβασιούχων δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση.
«Με το ανθρώπινο δυναμικό των δήμων δεν πρέπει να παίζουν τα κόμματα, πολύ περισσότερο εμείς οι αυτοδιοικητικοί. Ούτε όμως θεωρούμε ότι κάποιοι είναι περισσότερο ευαίσθητοι από εμάς» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε: «Αυτοδιοίκηση, αιρετοί και εργαζόμενοι θα είμαστε μέχρι τέλους μαζί. Όσο κι αν τους φοβίζει αυτό, τους πληροφορούμε ότι εμείς θα είμαστε μαζί».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στους δήμους να ορίζουν τα του οίκου τους και εν προκειμένω να τους δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουν όσους υπαλλήλους έχουν ανάγκη για τις υπηρεσίες τους, μέσω ΑΣΕΠ και πλήρους απασχόλησης, διότι «είναι βασική τους υποχρέωση να επιστρέψουν στους δημότες τις ανταποδοτικές υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουν» κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος των συμβασιούχων διευκρινίστηκαν από τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρη τα εξής:
Οι δήμοι που έχουν προχωρήσει σε διαπιστωτικές πράξεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λύση των συμβάσεων, διότι ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα ή όχι της παράτασης των συμβάσεων.
Με τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Α΄ Κλιμάκιο θα αποφανθεί για το τί οφείλουν να πράξουν οι δήμοι προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση.
Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά, εκτός αν οι επίτροποι έχουν μπλοκάρει τα εντάλματα.
Στο ερώτημα αν υφίσταται θέμα καταλογισμού ευθυνών στους αιρετούς ή αν θα τους επιδικαστεί το κόστος των συμβάσεων που παρέτειναν, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι αιρετοί ενήργησαν με βάση διάταξη νόμου και σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, που ορίζανε να προχωρήσει η ανανέωση των συμβάσεων. Κατά συνέπεια ούτε θα δικαστούν ούτε θα επιδικαστούν ποσά γιατί συντρέχει η συγγνωστή νομική πλάνη.
Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι πρέπει να εξευρεθεί άμεσα νομοθετική λύση, ώστε να μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους μέχρι τη λήξη των συμβάσεων και να του καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
aftodioikisi.gr