Η αλαζονεία οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις

Το να αποδεχόμαστε ότι δεν είμαστε σίγουροι για ορισμένα πράγματα μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ ισχυρό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα.

Η διανοητική ταπεινότητα, όπως ονομάζουν αυτό το χαρακτηριστικό οι ειδικοί, βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την διανοητική αλαζονεία, όπως χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το γνώρισμα εκείνο των ανθρώπων που «ξέρουν τα πάντα».

«Το να μην φοβάσαι να κάνεις λάθος, αυτό συνιστά μια μεγάλη αξία της προσωπικότητας» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Mark Leary, καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών και καταλήγει: «Όταν είμαστε στενόμυαλοι και αλαζόνες, δημιουργούμε προβλήματα ακόμη και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο η άποψή μας είναι σωστή».

Μία από τις δοκιμασίες που περιελάμβανε η μελέτη απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να διαβάσουν ένα δοκίμιο στο οποίο ο συγγραφέας του είτε ενθάρρυνε είτε αποδοκίμαζε τη σχέση του ανθρώπου με τη θρησκεία.

Από τους αναγνώστες που διαφώνησαν με το δοκίμιο, όσοι είχαν αλαζονική συμπεριφορά –δηλαδή ανήκαν στην κατηγορία εκείνων που «τα ξέρουν όλα»– αναφέρθηκαν άσχημα για τον χαρακτήρα του συγγραφέα, ενώ αντίθετα όσοι ήταν πιο διαλλακτικοί και ανοιχτόμυαλοι, αποδεχόμενοι την άγνοιά τους, δεν φέρθηκαν ούτε με επιθετικό ούτε με προσβλητικό τρόπο κατά του συγγραφέα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο