Δυσκολία στην αναπνοή: Είναι άσθμα ή κάτι πιο σοβαρό; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος και συριγμός είναι μερικά από τα βασικά συμπτώματα του άσθματος, της χρόνιας φλεγμονής των αεραγωγών.
Τα ποσοστά του άσθματος βρίσκονται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που εικάζεται ότι οφείλεται στην κατάχρηση των μικροβιοκτόνων και τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα που μειώνουν την αντίσταση των πνευμόνων σε ερεθιστικούς παράγοντες.
Το άσθμα αποτελεί σύνδρομο και όχι ασθένεια, καθώς εμπλέκονται σε αυτό πολλοί παράγοντες.
Δείτε αν το αναπνευστικό σας πρόβλημα οφείλεται στο άσθμα ή σε κάτι άλλο.

Βήχετε όταν γελάτε

Αν βήχετε όταν γελάτε, στη διάρκεια της νύχτας ή όταν γυμνάζεστε, είναι ένδειξη άσθματος. Αυτό δεν αποκλείει τις άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά σε συνδυασμό με τη δυσκολία στην αναπνοή, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για άσθμα.

Αλλεργίες

Πολλά κλασικά αλλεργιογόνα μπορεί να ενεργοποιήσουν το άσθμα. Αν κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με γάτα ή άλλα ζώα ή βρίσκεστε στην εξοχή και εισπνέετε γύρη λουλουδιών, εκδηλώνετε συμπτώματα όπως φτάρνισμα ή φαγούρα στα μάτια, είναι ένδειξη ότι πάσχετε από άσθμα.

Άλλοι παράγοντες που πυροδοτούν τα συμπτώματα

Άλλα αλλεργιογόνα που μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα είναι ο καπνός, ο κρύος και ξηρός αέρας κ.α. Αν κάθε φορά που βρίσκεστε στο χώρο εργασίας ή σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος, παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιος ερεθιστικός παράγοντας στο περιβάλλον που πρέπει να ελέγξετε.

Είχατε παιδικό άσθμα

Αν είχατε άσθμα ως παιδί, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε άσθμα και στην ενήλικη ζωή σας. Πολλοί άνθρωποι με άσθμα στην παιδική ηλικία εκπαιδεύονται στο να αποφεύγουν τα αλλεργιογόνα και συμπεριφορές που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Είναι πιθανό λοιπόν τα συμπτώματα να σταματήσουν για κάποιο διάστημα. Αν όμως λάβουν ως δεδομένο ότι έχουν ξεπεράσει το άσθμα και αρχίσουν έντονη άσκηση ή έρχονται σε επαφή με καπνό τα συμπτώματα επανεμφανίζονται.

διαβαστε την συνεχεια εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο