Κάθε πέρυσι και συχνότερα, όσον αφορά το σεξ, δείχνει νέα έρευνα!

Οι ενήλικες σήμερα κάνουν λιγότερο σεξ απ’ ό,τι πριν 20 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Η μεγαλύτερη μείωση στη συχνότητα αφορά τα παντρεμένα ζευγάρια και όσους συζούν. Γενικά, οι νεότερες γενιές κάνουν σεξ πιο αραιά απ’ ό,τι οι παλαιότερες –τουλάχιστον στις ΗΠΑ, αλλά πιθανώς και σε αρκετές ακόμη χώρες.Κάποιος που γεννήθηκε μετά το 1995 κάνει σεξ κατά μέσο όρο έξι φορές λιγότερο μέσα στον χρόνο σε σχέση με κάποιο συνομήλικο γεννημένο τη δεκαετία του 1930. Η μείωση αυτή οφείλεται τόσο στο ότι οι παντρεμένοι κάνουν πια σεξ λιγότερο συχνά, όσο και στο ότι οι παντρεμένοι…λιγοστεύουν (οι ανύπαντροι έκαναν πάντα λιγότερο σεξ λόγω έλλειψης σταθερού συντρόφου).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζιν Τουίντζ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς Archives of Sexual Behavior, ανέλυσαν στοιχεία για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 26.000 ενηλίκων, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική ζωή τους από το 1989 μέχρι σήμερα.
Διαπιστώθηκε ότι μπορεί το σεξ να μην είναι πια εξίσου θέμα ταμπού όπως στο παρελθόν, όμως αυτό δεν φαίνεται να έχει παίξει ρόλο στο να αυξηθεί η συχνότητά του –μάλλον το αντίθετο. Ο μέσος παντρεμένος (ή όποιος συζεί για χρόνια) κάνει πλέον κάθε χρόνο 16 λιγότερες φορές σεξ απ’ ό,τι την περίοδο 2000-2004.
Συνολικά, ο μέσος ενήλικας –παντρεμένος και μη– κάνει μετά το 2010 εννέα φορές πιο αραιά σεξ από ό,τι την περίοδο 1995-1999. Προφανώς, όποιος έχει μόνιμο σύντροφο κάνει συχνότερα σεξ από όποιον δεν έχει.
«Τα ευρήματα δείχνουν μια σημαντική αναστροφή σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, όσον αφορά τον γάμο και το σεξ. Στη δεκαετία του 1990 οι παντρεμένοι έκαναν σεξ περισσότερες φορές μέσα στο έτος σε σχέση με τους ανύπαντρους, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και μετά η τάση αντιστράφηκε και πλέον οι ανύπαντροι κάνουν σεξ συχνότερα» δήλωσε η Τουίντζ.
Η μελέτη δείχνει ότι η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο στη συχνότητα του σεξ. Οι άνθρωποι 20 έως 30 ετών κάνουν σεξ πάνω από 80 φορές μέσα στο έτος (δηλαδή περίπου μία φορά κάθε τέσσερις ή πέντε μέρες). Για τους 45άρηδες η συχνότητα πέφτει στις 60 φορές τον χρόνο (μία φορά κάθε έξι μέρες) και στους 65άρηδες στις 20 φορές (μία φορά κάθε 18 μέρες).
Η συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας κορυφώνεται στην ηλικία των 25 ετών και στη συνέχεια μειώνεται κατά 3,2% κάθε χρόνο που περνάει (ή 1,2 λιγότερες φορές σεξ ετησίως).
Πού μπορεί να οφείλεται το ότι οι νεότερες γενιές δεν είναι τόσο σεξουαλικά δραστήριες όσο οι παλαιότερες; Μήπως στην πιο πολυάσχολη σύγχρονη ζωή; Ή μήπως στην παρακολούθηση πορνογραφίας στο διαδίκτυο; Καθόλου βέβαιο, σύμφωνα με τους ερευνητές, αφού διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα όσοι εργάζονται περισσότερες ώρες κάνουν σεξ συχνότερα, το ίδιο και όσοι βλέπουν συχνότερα πορνό.
Οι μεταβαλλόμενοι ρόλοι των δύο φύλων (η δυναμική μεταξύ άνδρα-γυναίκας στο σπίτι και στη δουλειά), η μεγαλύτερη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότερες διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές, αλλά επίσης η οικονομική κρίση και η αύξηση της κατάθλιψης, φαίνεται να παίζουν τον δικό τους ρόλο. Για αρκετούς νέους πάντως, το πιο αραιό σεξ φαίνεται να είναι μια συνειδητή επιλογή.

onmed.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο