Εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

Στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης και στον Πολυχώρο «Γαλαξίας».

Αφιερωμένες στα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 είναι οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ν. Σμύρνης και ήδη έχουν ξεκινήσει ενώ θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 Ιουνίου 2017. Περιλαμβάνουν εκθέσεις, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ, ξεναγήσεις, «όλα με σημείο εκκίνησης την Σμύρνη και τις αλησμόνητες πατρίδες».

Το Αφιέρωμα πραγματοποιείται στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης&Νέας Σμύρνης και στον πολυχώρο «Γαλαξίας» (ελεύθερη είσοδος). Συγκεκριμένα, στο Ψηφιακό Μουσείο, παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση, οι εικόνες, οι ήχοι και τα κείμενα στοχεύουν να φέρουν κοντά στο κοινό θησαυρούς των αρχείων και των ιδιωτικών συλλογών του Μουσείου που αποκαλύπτουν την ιστορία τους. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν σχεδιαστεί εκθέσεις, ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, αλλά και ξεναγήσεις μέσα στο Μουσείο, αλλά και στην πόλη της Νέας Σμύρνης. «Κάθε βδομάδα ταξιδεύουμε στη Νέα Σμύρνη του περασμένου αιώνα με οδηγό χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες και ιστορίες που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης. Οι πλατείες, τα μνημεία, τα κτήρια, οι μνήμες αναδεικνύονται στα μάτια των πολιτών σε μια σειρά από επισκέψεις και περιπάτους», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, ενώ όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, διευθυντής του Ψηφιακού Μουσείου Βαγγέλης Χατζατουριάν, «φέτος αποφασίσαμε να τιμήσουμε τα 95 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, καθώς θεωρούμε ότι οι καιροί και οι συγκυρίες σχεδόν το απαιτούν». «Η μνήμη πρέπει να παραμένει πάντοτε ζωηρή, ειδικά σε περιόδους τόσο δύσκολες για την ελληνική κοινωνία και δεδομένης της παγκόσμιας συγκυρίας», σημειώνει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μουσικό πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικούς καλλιτέχνεςόπως: ο Πασχάλης Τόνιος, η Αρετή Κετιμέ, ο Κωστής Χρήστου, η Ερωφίλη, ο Στέφανος Δεκεριάν, η Ευδοκία Χατζηιωάννου που θα ερμηνεύσουν σμυρναίικα τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως οι Παντελίδης, Τούντας, Παπάζογλου, Περιστέρης, Δραγάτσης.

Στο πλαίσιο των προβολών που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα προβληθεί το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «aPolis» της Κατερίνας Τζόβα (στις 24 Μαρτίου), αλλά και παλαιότερες ταινίες, όπως το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη (23 Μαρτίου) και το «Τραγωδία του Αιγαίου» (27 Απριλίου), που γυρίστηκε το 1961 από το Βασίλη Μάρο.

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος θα προβληθεί και η εμβληματική ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου (6 Απριλίου), αποτίοντας φόρο τιμής στο μεγάλο σκηνοθέτη που έφυγε πρόσφατα.

Θα προβληθούν επίσης δυο πολύ καλά ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού , το «Σμύρνη: η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» (8& 28 Απριλίου), στο οποίο ιστορικοί από την Ευρώπη και την Αμερική μιλούν για τη μεγάλη Καταστροφή στα παράλια της Μικράς Ασίας και το «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου» (19 Απριλίου & 27 Μαίου), που εξιστορεί τα γεγονότα μετά την Καταστροφή, επικεντρώνοντας στους διωγμούς και στις ανταλλαγές των πληθυσμών και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Θα προβληθεί επίσης το «Μου λένε να μην σ’αγαπώ» (31 Μαρτίου), ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία και την εξέλιξη του σμυρναίικου τραγουδιού από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη ως την Ελλάδα, με μαρτυρίες μουσικών Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων, καθώς και αναμνήσεις προσφύγων που συνθέτουν την εικόνα της μουσικής και των ανθρώπων.

Όσον αφορά το θεατρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές θεατρικές παραστάσεις. Ξεχωρίζουν η «Αγγέλα Παπάζογλου» (27 Μαρτίου), ένας καθηλωτικός μονόλογος με την Αννα Βαγενά που αφηγείται η ίδια την ιστορία ως σύζυγος του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου. Ο λόγος της σπουδαίας Μικρασιάτισσας φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ, ενώ το ίδιο ισχύει και για την παράσταση «Λωξάντρα» (3 Απριλίου), επίσης με την Αννα Βαγενά, ένα νοσταλγικό ενθύμιο από τη ζωή των Ελλήνων στην Πόλη.

Επίσης, το γνωστό «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου (10& 12 Μαρτίου), που διαδραματίζεται στη Χίο του 1913 μέσα από την αλληλογραφία που έχει μια γυναίκα με το σύζυγό της, ξενιτεμένο στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής. Μέσα από τα γράμματα ξεδιπλώνεται η ζωή στο νησί αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Φτώχια, πείνα, προσφυγιά, αρρώστιες. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος θα συμπεριληφθούν και άλλες ενδιαφέρουσες παραστάσεις, όπως ο «Δρόμος για το Σπίτι» (21 Απριλίου), που έρχεται από την Ιταλία ειδικά για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Σμύρνης.

tovima.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο