Προ των πυλών το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Την επόμενη εβομάδα ή το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αναμένεται να κατατεθεί για διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 άρθρα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, θα κατατεθεί σε σύντομο χρόνο, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου του υπουργείου του ΥΠΕΣ που αφορά μεταξύ άλλων και το άρθρο για την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων. Μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και η ψηφοφορία, η ηγεσία του ΥΠΕΣ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα φέρει σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ.

Αυτό είχε επισημάνει πρόσφατα και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης απαντώντας στον εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδα Γρηγοράκο όσο και στον εισηγητή της ΝΔ Μάκη Βορίδη οι οποίοι ταύτισαν το υπό συζήτηση ν/σ με αυτό για τους ΟΤΑ. «Εσείς ειδικά, (σ.σ. απευθυνόμενος στον κ. Γρηγοράκο) είδα ότι κάνατε και ένα μεγάλο λάθος και το οποίο, το επανέλαβαν και άλλοι μετά από εσάς. Μπερδέψατε το σημερινό νομοσχέδιο με αυτό που ονομάζουμε «πολυνομοσχέδιο – σκούπα» του Υπουργείου Εσωτερικών. Ποιος σας είπε ότι αυτό συνιστά αυτό το νομοσχέδιο; Κάνετε μεγάλο λάθος. Το νομοσχέδιο αυτό που ήταν να κατατεθεί και λόγω ανασχηματισμού και των διακοπών που έγιναν αμέσως μετά, αλλά και της ανάγκης να ξαναδούμε κάποια από τα άρθρα του, θα κατατεθεί αμέσως μετά και εννοούμε λίαν συντόμως. Επομένως, όλα αυτά που είπατε για το μεγάλο πολυνομοσχέδιο, το οποίο, θα ήταν λειτουργικό, θα ανακούφιζε τους Δήμους και τα λοιπά, είναι στο κενό. Κρατάω βέβαια την θετική σας διάθεση και να τα θυμηθείτε όταν θα έρθει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και όταν θα μας λέτε άλλα», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται να προωθήσει επείγουσες και αναγκαίες ρυθμίσεις που θα επιλύσουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους, ενώ φιλοδοξεί να δώσει και οριστικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους.

Ανάμεσα στα άλλα, το πολυνομοσχεδίο, θα περιλαμβάνει το θέμα της επαναφοράς της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.

 Θα δίνει λύση για το θέμα της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.
Επίσης θα υπάρχει άρθρο που θα αφορά το θέμα των «ποινικών ευθυνών» των δημάρχων. Πρόβλεψη θα υπάρχει και για τις νέες δυνατότητες που θα δίνονται στους ΟΤΑ για την συμμετοχή τους, σε επενδυτικά έργα.
Επίσης θα περιέχει ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
Με άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν και εργασιακά ζητήματα χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων, όπως των εργαζόμενων στην καθαριότητα που, όπως προβλεπόταν στο πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που τους οφείλεται από προηγούμενα έτη θα τους καταβληθουν σε χρήμα.

Παράλληλα θα ρυθμίζονται και μισθολογικά θέματα εργαζομένων, όπως το ύψος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο