Την ανάρτηση των δασικών χαρτών Αττικής στις 10 Φεβρουαρίου, προανήγγειλε ο Σωκράτης Φάμελλος

Την ανάρτηση των δασικών χαρτών Αττικής στις 10 Φεβρουαρίου , προανήγγειλε ο Σωκράτης Φάμελλος , στην διάρκεια συνάντησης που είχε με τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων διοικήσεων και εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, της ΕΚΧΑ ΑΕ, των Γενικών Διευθύνσεων Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και του ΟΠΕΚΕΠ.

Ως «μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας», χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας «η κύρωση των δασικών χαρτών θα δημιουργήσει μόνο πλεονεκτήματα. Ιδιαίτερα θα δώσει στη χώρα μας ασφαλή και χωρίς αμφισβήτηση προσδιορισμό των περιοχών, θα κάνει σαφείς και με υψηλή ακρίβεια τους κανόνες διαχείρισης σε κάθε περιοχή, θα στηρίξει τον χωρικό σχεδιασμό, θα εξασφαλίσει την αξιοπιστία των εγγραφών του Κτηματολογίου, θα προστατεύσει τη δημόσια περιουσία, θα μειώσει τις καθυστερήσεις σε χαρακτηρισμούς περιοχών και γνωμοδοτήσεις και θα δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου και αξιοπιστία στις σχέσεις πολιτών, παραγωγών και επιχειρηματικότητας με το δημόσιο τομέα. Παράλληλα, θα λύσει προβλήματα και θα προλάβει φαινόμενα καταπατήσεων ενώ από την άλλη θα συμβάλει στην κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις διεθνείς περιβαλλοντικές συνθήκες».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καθυστερήσει και να υποβαθμιστεί, από προβλήματα στην εφαρμογή της, αυτή η περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία είναι ταυτόχρονα περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό εργαλείο και αφορά το κοινοτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος , ενώ ζήτησε από τους παρευρισκόμενους στενότερη συνεργασία προκειμένου να καταγράφονται άμεσα τα προβλήματα που ανακύπτουν και να δίνονται απαντήσεις προς τις υπηρεσίες και προς τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των φορέων ενημέρωσαν τον Αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την πορεία της ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά και για τα προβλήματα που εντοπίζουν, ανά περιοχή ανάρτησης.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως η ενημέρωση των πολιτών ως προς τη διαδικασία της ανάρτησης κρίνεται ικανοποιητική, ωστόσο επεσήμαναν την ανάγκη της ενίσχυσης των Σημείων Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) με επιπλέον προσωπικό.

Επιπλέον,  του μετέφεραν ερωτήματα των πολιτών, όπως η πιθανή μείωση του τέλους αντιρρήσεων ή η δυνατότητα παράτασης υποβολής των αντιρρήσεων και έθεσαν ζητήματα, όπως οι καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες γαίες, οι επιδοτήσεις των αγροτών και το ζήτημα των οικισμών και εποικισμών, σε σχέση με τους δασικούς χάρτες.

Από την πλευρά του,  Σ. Φάμελλος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, ότι σε σχέση με την προηγούμενη νομοθετική πρόβλεψη, το τέλος αντιρρήσεων είναι ήδη μειωμένο, σε ποσοστό 10%, ενώ ο χρόνος υποβολής των αντιρρήσεων αυξημένος, κατά 15 ημέρες, δηλαδή από τις 45 στις 60 ημέρες.

Επίσης, συζητήθηκαν εναλλακτικά εργαλεία ενίσχυσης και στελέχωσης των ΣΥΑΔΧ με ειδικούς επιστήμονες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με χρηματοδότηση από τις ΣΑΕ των Περιφερειών και από το Πράσινο Ταμείο.

Ο Σωκράτης Φάμελλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των τελών αντίρρησης, καθώς και τη διαίρεση της κατηγορίας 5 έως 20 στρέμματα, σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες, από 5 έως 10 στρέμματα και από 10 έως 20 στρέμματα.

Υπενθύμισε δε, ότι υπάρχουν ήδη περιπτώσεις οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή τέλους αντιρρήσεων όπως είναι:

α)οι περιπτώσεις περιοχών που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων,

β)οι περιοχές που φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό,

γ)οι περιοχές που φαίνονται είτε το 1945, είτε τώρα, ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό,

δ)οι περιοχές με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού και

ε)οι περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.

Ως προς το ζήτημα των αγροτικών εκτάσεων, ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι  «Σε καμία περίπτωση οι δασικοί χάρτες δεν έχουν στόχο να πλήξουν την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Είναι βασική πολιτική θέση της κυβέρνησης η προστασία του αγροτικού κόσμου και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα» και συμπλήρωσε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δίνει λύσεις σε περιοχές που χρησιμοποιούνται για αγροτικούς σκοπούς.

Για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής τέθηκαν στη συζήτηση επιπλέον προτάσεις βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και αποκατάστασης του δικαίου και σε αυτό τον τομέα.  Επίσης ο κ. Φάμελλος ζήτησε να επιταχυνθούν οι πράξεις της διοίκησης ώστε να μηδενιστεί το ενδεχόμενο χρέωσης των πολιτών για λάθη ή καθυστερήσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο