Σε ένα μήνα περνά στο Δημόσιο το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Μόλις τριάντα ημέρες απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στο ελληνικό Δημόσιο, ενέργεια που θα επισφραγιστεί με την υπογραφή της σύμβασης δωρεάς και θα γιορταστεί με μεγάλη εκδήλωση.

Η τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου, 6 το απόγευμα. Η κεντρική εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό με σειρά προτεραιότητας (θα γίνονται προεγγραφές από τις αρχές Φεβρουαρίου μέσω ηλεκτρονικής σελίδας). Θα περιλαμβάνει το τελετουργικό της υπογραφής της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η κεντρική εκδήλωση θα πλαισιώνεται από δρώμενα σε όλους τους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της 69ης συνεδρίασης της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής του ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Νιάρχος για το Κέντρο Πολιτισμού. Επρόκειτο για την προτελευταία συνεδρίαση της επιτροπής με την παρούσα σύνθεσή της, ενώ η τελευταία, 70η συνεδρίαση, θα γίνει στις 23 Φεβρουαρίου, λίγη ώρα πριν από την επίσημη τελετή.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, πρότεινε πάντως να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις της επιτροπής και μετά την τελετή παράδοσης «γιατί έχει δουλέψει πολύ καλά, αλλά αυτό το αφήνουμε στους καινούριους ιδιοκτήτες».

Της υπογραφής της σύμβασης θα πρέπει να προηγηθούν δύο ενέργειες. Η πρώτη αφορά στην πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του έργου από το ελληνικό Δημόσιο, που με βάση το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα θα γίνει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Ήδη, η επιτροπή πιστοποίησης ολοκλήρωσε τις επισκέψεις της στο Κέντρο Πολιτισμού και ως το τέλος αυτής της εβδομάδας θα στείλει την εισήγησή της στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ακολουθήσει η έγκρισή της από τον αρμόδιο υπουργό.

Η δεύτερη ενέργεια αφορά στην ολοκλήρωση των συμβάσεων παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών μεταξύ της «Κέντρο Πολιτισμού ΑΕ» και των δύο οργανισμών που θα εγκατασταθούν εκεί, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου και η υπογραφή τους θα αποτελέσει προϋπόθεση για την τελική σύμβαση δωρεάς.

Στις 28 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά τη δωρεά της μετοχής στο ελληνικό Δημόσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης εταιρείας «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα συγκαλέσει γενική συνέλευση, προκειμένου να ελέγξει το νέο ΔΣ. Για τη στελέχωση του οργανισμού η εταιρεία είναι στην τελική φάση αξιολόγησης για την πρόσληψη έντεκα ατόμων.

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και η μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής στο νέο χώρο και η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού τοποθετείται χρονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αδειοδοτήσεις της παιδικής χαράς που θα λειτουργήσει στο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού και του χώρου στάθμευσης, θέματα που θα διευθετηθούν από το ελληνικό Δημόσιο.

Εξάλλου, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, το υπουργείο θα προκηρύξει 500 θέσεις βιβλιοθηκονόμων και αρχειονόμων, από τις οποίες οι 300 θα αφορούν στις βιβλιοθήκες όλης της χώρας (μεταξύ αυτών και κάποιες για την Εθνική Βιβλιοθήκη) και 200 θέσεις για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππο Τσιμπόγλου, έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των 760.000 βιβλίων της και έχουν τοποθετηθεί 375.000 ετικέτες ραδιοσήμανσης. Επίσης, ψηφιοποιούνται 80.000 εξώφυλλα βιβλίων για να συνοδεύουν τον ηλεκτρονικό κατάλογο. Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε και η αναδρομική καταλογογράφηση 80.000 βιβλίων των προηγούμενων οκτώ χρόνων, διαδικασία που αναμένεται να τελειώσει ως το τέλος του 2017. Εξάλλου, γίνεται η ιστοσυγκομιδή (web archiving) κειμένων μεγέθους 15 TB από το ελληνικό διαδίκτυο.

Πηγή Φωτό: SOOC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο