ΧΙΛΙΟΙ ΜΑΣΤΟΡΟΙ ΕΧΤΙΖΑΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΓΕΦΥΡΙΝ: ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» σας προσκαλεί στο διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει υπό την αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2016 στις Ναυταθλητικές εγκαταστάσεις Καλλιθέας – παραλία Τζιτζιφιών (πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα) στις 20:30 μ.μ. με θέμα:
«Χίλιοι μαστόροι έχτιζαν τη πατρίδας γεφύριν».

«Οι Μωμόγεροι», πάντοτε πιστοί και αφοσιωμένοι στην παράδοση μετρούν πλέον περισσότερα από 30 χρόνια ενεργής παρουσίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα. Με τη συμμετοχή αξιόλογων συνεργατών, αναπαριστούν τη λειτουργία ενός ποντιακού χωριού.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να θυμηθούν και να έρθουν κοντά σε έθιμα και παραδόσεις που διατηρούνται ακόμη:
έκθεση φωτογραφίας από τον Πόντο
παραδοσιακές φορεσιές
σκεύη, εργαλεία, κειμήλια
ποντιακά παραδοσιακά φαγητά που θα παρασκευαστούν επί τόπου
παραδοσιακά προϊόντα από τον Πόντο.

Θα υπάρξει βέβαια και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Εκτός από το χορευτικό του συλλόγου, θα χορέψει από τη Γερμανία ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες» και πολλοί ποντιακοί σύλλογοι από την Αττική.

Εκλεκτοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της παράδοσης θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Στο τραγούδι: ο Πόλιος Παπαγιαννίδης & η Αντωνία Καραγιαννίδου. Στην ποντιακή λύρα: ο Κώστας Σιαμίδης. Στο αγγείον: ο Βασίλης Φωλίνας. Το πρόγραμμα θα παρουσιάζει ο Λάζος Τερζάς.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του μεγάλου λυράρη και τραγουδιστή Γιώργου Αμαραντίδη. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν εργάτη της παράδοσης που την υπηρέτησε με συνέπεια και σεβασμό.

Τιμητικές διακρίσεις θα αποδοθούν επίσης στους Ποντίους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Κώστα Νεστορίδη και Τάκη Λουκανίδη.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θα παρουσιαστεί η μουσικοχορευτική παράσταση «Λιμάνια κοιτίδες του Ελληνικού Πολιτισμού», Τραπεζούντα – Κωνσταντινούπολη – Σμύρνη – Πειραιάς, ένα μουσικό και χορευτικό αφιέρωμα, πλαισιωμένο από ντοκιμαντέρ με σπάνιο αρχειακό υλικό.

Ο Γιάννης Λεμπέσης με την ορχήστρα του θα καλύψει μουσικά την εκδήλωση.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή 10 & 11 Σεπτεμβρίου. Η είσοδος στο ποντιακό χωριό και τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 18:00.
Γενική είσοδος: 5,00€

enallaktikiagenda.g

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο