Ίδρυμα Νιάρχος: Δωρεά για τη συντήρηση της οικίας του Patrick Leigh Fermor

Το σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία συγγραφέων, ερευνητών, ποιητών και καλλιτεχνών, οι οποίοι αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο, για να εργαστούν.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε δωρεά προς το Μουσείο Μπενάκη για τη συντήρηση, την επισκευή και τον εξοπλισμό της οικίας του Patrick και της Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχε χρηματοδοτήσει με δωρεά του την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία βασίστηκε στην αρχική πρόταση του Μουσείου Μπενάκη για τη μελλοντική λειτουργία της οικίας Φέρμορ. Το ακίνητο που εκτείνεται συνολικά σε εννέα στρέμματα, περιήλθε στην πλήρη κυριότητα του Μουσείου Μπενάκη το 2011, μετά τον θάνατο του δωρητή.

Το κτήμα βρίσκεται στην περιοχή Καλαμίτσι της Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην Καρδαμύλη. Τα τρία πετρόκτιστα κτίσματα που περιλαμβάνει, σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη, σε στενή συνεργασία με τους Leigh Fermor και περιβάλλονται από έναν Μεσογειακό κήπο με κυπαρίσσια, ελιές, σκίνους και αγριολούλουδα. Πρόκειται, κατά γενική ομολογία, για ένα από τα ωραιότερα ακίνητα στην Ελλάδα. Ακριβώς κάτω από το κτήμα, μια στενή πέτρινη σκάλα οδηγεί σε μικρή βοτσαλωτή παραλία.

«Το μοναδικό αυτό ακίνητο προβλέπεται να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού» υπενθυμίζει η ανακοίνωση του Μουσείου Μπενάκη και επισημαίνει ότι «για τη λειτουργία του Κέντρου, προβλέπεται να συσταθεί με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, μια διεθνής επιτροπή η οποία θα διαμορφώνει και θα εισηγείται το πρόγραμμα της λειτουργίας και τις σχετικές επιλογές. Η γνωμοδοτική αυτή επιτροπή θα είναι άμισθη, θα ελέγχει το έργο που συντελείται, και θα εισηγείται και την επιλογή των εκάστοτε φιλοξενούμενων».

Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη, «ευχαριστεί για μια ακόμα φορά, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την αδιάλειπτη και ιδιαίτερα γενναιόδωρη στήριξή του, και για την ένταξη του έργου αυτού στις δωρεές του Ιδρύματος για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Η μοναδική τοποθεσία της Οικίας Patrick Leigh Fermor, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της μορφή και η αίγλη την οποία προσέδωσε στο χώρο η προσωπικότητα του συγγραφέα, σε συνδυασμό με την εποπτεία του Μουσείου Μπενάκη και τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγγυώνται τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κέντρου, που θα κατακτήσει μία υψηλή θέση ανάμεσα στα πολλά ανάλογα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής» τονίζεται στην ανακοίνωση.


Η ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ PATRICK ΚΑΙ ΤΗΣ JOAN LEIGH FERMOR

Το 1996, ο Patrick και η Joan Leigh Fermor δώρισαν εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη το σπίτι τους στην Καρδαμύλη, με την πρόθεση ότι η κυριότητα του σπιτιού θα μεταβιβαζόταν στο Μουσείο μετά το θάνατό τους. Η επιλογή της δωρεάς του ακινήτου στο Μουσείο Μπενάκη, προτάθηκε από τον Τζαννή Τζαννετάκη, πολύ στενό τους φίλο.

Η πρόταση έγινε ανεπιφύλακτα αποδεκτή από το Μουσείο Μπενάκη δεδομένης και της σχέσης του Leigh Fermor με τον ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη και την κόρη του Ειρήνη Καλλιγά. Στο Συμβόλαιο Δωρεάς, ο Leigh Fermor όρισε τον Τζαννή Τζαννετάκη και τον δικηγόρο Αντώνη Μασουρίδη, ως επιβλέποντες για την καλή εκτέλεση της δωρεάς και των επιθυμιών του. Το Μουσείο απέκτησε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου μετά τον θάνατο του δωρητή, το φθινόπωρο του 2011 και έκτοτε ενημερώνει και συνεργάζεται με τα παιδιά του Τζαννή Τζαννετάκη, την Τόνια και τον Πέτρο Τζαννετάκη.

Σύμφωνα με την εκφρασμένη επιθυμία των δωρητών και το Συμβόλαιο Δωρεάς, το σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία συγγραφέων, ερευνητών, ποιητών και καλλιτεχνών, οι οποίοι αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εργαστούν. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ενοικίασης του ακινήτου για τρεις μήνες ανά έτος προκειμένου να εξασφαλίζονται τα έξοδα λειτουργίας του. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε προκειμένου η χρήση του ακινήτου να συμβάλλει στην ευόδωση του έργου του Μουσείου Μπενάκη, σύμφωνα με αποφάσεις της Διοικητικής του Επιτροπής.

Περισσότερα για την ιστορική οικία μπορείτε να διαβάσετε εδώ

news247.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο