O «παιδεραστής της Καλλιθέας» ήταν από τις πιο δύσκολες υποθέσεις!

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΚΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
Κακοποιημένοι, εσωστρεφείς & άνω των 30 οι παιδόφιλοι.

Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γραφείο στον τρίτο όροφο της ΓΑΔΑ στεγάζεται το γραφείο των ψυχολόγων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.

Μολονότι βρίσκεται στο εμβληματικό κτίριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα μια κλασική αίθουσα της αστυνομίας. Στους τοίχους κρέμονται παιδικές ζωγραφιές, στο τραπεζάκι είναι ακουμπισμένες κούκλες Μπάρμπι και κουκλόσπιτα, παιχνίδια είναι διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά. Σ’ αυτό το δωμάτιο βρήκαν καταφύγιο δεκάδες παιδιά που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Η τραυματική εμπειρία που χαράχθηκε ανεξίτηλα στις παιδικές ψυχές τους έχει αποτυπωθεί και σε πολλές από τις ζωγραφιές που κοσμούν το γραφείο του ψυχολόγου της υπηρεσίας Νίκου Σταματογιάννη.

Σε μια ζωγραφιά το θύμα έχει ζωγραφίσει τον εαυτό του να βρίσκεται σε μια βάρκα μαζί με τη μαμά και τον αδελφό του. Ο μπαμπάς είναι στο νερό, ο οποίος εμφανίζεται να έχει κεφάλι καρχαρία και γυροφέρνει τη βάρκα. «Δράστης της σεξουαλικής κακοποίησης ήταν ο πατέρας», εξηγεί ο Ν. Σταματογιάννης, που καλείται να ερμηνεύσει τα μηνύματα που στέλνει κάθε παιδί που μπαίνει στο γραφείο του, χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω τραύματα. «Η στιγμή του αποχωρισμού και της επανασύνδεσης με τους γονείς, η στάση του σώματος, τα μη λεκτικά σήματα, οι ζωγραφιές, όλα μας λένε κάτι», προσθέτει ο ψυχολόγος. Μάλιστα, το «μήνυμα» της συγκεκριμένης ζωγραφιάς ήταν τόσο δυνατό, που συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία. Πολλά παιδιά διευκολύνονται χρησιμοποιώντας τις κούκλες για να δείξουν τι συνέβη, πού κοιμάται ο μπαμπάς, πού ήταν η μαμά.

Την περασμένη εβδομάδα η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την κυνικότητα του παιδεραστή Φίλιππου Λεβέντου, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από ένα έτος να επιβιβάζει 13χρονο στο ειδικά διαμορφωμένο βαν του για να τον αποπλανήσει. Ο παιδεραστής εμφανίστηκε προκλητικός ενώπιον του δικαστηρίου, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε βίασε τα θύματά του, αλλά συνευρέθησαν ερωτικά με τη θέλησή τους. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κήρυξε ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο για τον βιασμό και την αποπλάνηση μιας 14χρονης, τον βιασμό ενός 15χρονου και την απόπειρα αποπλάνησης του 13χρονου.

Αύξηση των περιστατικών

Δύο από τις υποθέσεις παιδοφιλίας που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Στο ειδικά διαμορφωμένο βαν του, ο Φ. Λεβέντος (αριστερά) είχε συλληφθεί πέρυσι να επιβιβάζει 13χρονο για να τον αποπλανήσει. Δεξιά, ο «παιδεραστής της Καλλιθέας» Ι. Κουλούρης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, η οποία αποτυπώνεται και από τα αναλυτικά στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Το έτος 2015 προφυλακίστηκαν 11 δράστες και επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι σε επιπλέον 6. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν προφυλακιστεί 6 δράστες. Η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων είναι από τα πιο ειδεχθή αδικήματα στα μάτια της κοινής γνώμης και δικαιολογημένα, καθώς τα παιδιά αποτελούν κατεξοχήν θύματα ανυπεράσπιστα και με μειωμένη ικανότητα αντίδρασης, επισημαίνει ο Ν. Σταματογιάννης. Οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. σκιαγραφούν για το «Εθνος της Κυριακής» το προφίλ του παιδεραστή και τα στοιχεία σοκάρουν. Πρόσωπο «υπεράνω πάσης υποψίας», συνήθως είναι άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του. Πολλές φορές συμβαίνει να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά και ο ίδιος ως παιδί και τα θύματά του είναι περίπου της ίδιας ηλικίας που είχε αυτός όταν κακοποιήθηκε. Στο 49% των περιπτώσεων ο δράστης ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού (δάσκαλος, προπονητής, γείτονας, ιερέας, εκπαιδευτικός). Στο 46% των περιπτώσεων ανήκει στο στενό οικογενειακό περιβάλλον (θείος/θεία, πατριός, μπαμπάς, μαμά, παππούς/γιαγιά). Συχνάζει σε παιδικές χαρές, δημόσιες πισίνες, εμπορικά κέντρα, Ιντερνετ καφέ και προτιμά παιδικές ενασχολήσεις και παιχνίδια. Χρησιμοποιεί Facebook, Viber, Whatsapp, Instagram κ.ά., προκειμένου να προσεγγίσει παιδιά και παίζει μαζί τους παιχνίδια στο Διαδίκτυο.

Αξιωματικοί της Προστασίας Ανηλίκων θεωρούν τον «παιδεραστή της Καλλιθέας» Ι. Κουλούρη από τις πιο δύσκολες υποθέσεις. «Τον συλλάβαμε τον Ιανουάριο του 2016 στην Καλλιθέα. Είχε μόλις αποφυλακιστεί με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και στο 6μηνο υποτροπίασε.

Είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονιών 15χρονου, θα τους βάφτιζε και το μικρότερο παιδί τους. Τους ψώνιζε από το σούπερ μάρκετ, αγόραζε ρούχα, παιχνίδια και έτσι οι γονείς είχαν επιτρέψει να μένει ο μεγάλος γιος μαζί του. Εντοπίσαμε πάνω από 100 σελίδες μηνυμάτων στο Viber». Ομως, η πιο δύσκολη υπόθεση που έχουν αντιμετωπίσει αφορά προπονητή ποδοσφαίρου ο οποίος είχε ασελγήσει σε βάρος 6 παιδιών και κανένας γονιός δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Επίσης, έχουν έρθει αντιμέτωποι και με υποθέσεις που γονείς «χρησιμοποίησαν» τα παιδιά στο διαζύγιο.

Μητέρα ηχογράφησε την κόρη τους να λέει ότι ο μπαμπάς είχε κάνει πράγματα μαζί της, αλλά οι ψυχολόγοι καταλαβαίνουν πότε είναι παραμύθι και πότε αλήθεια.

Οδηγίες από τον ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ.

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας

Οι παιδόφιλοι μπορεί να «προετοιμάζουν» (grooming) το θύμα μέχρι και 2 έτη. Ξεκινούν με πειράγματα, προχωρούν σε θέαση ταινιών για ενηλίκους, όπου λένε στα παιδιά ότι ο πρωταγωνιστής είναι θείος/μπαμπάς/φίλος, ώστε στο τέλος να έχουν υποτάξει πλήρως το παιδί στις αρρωστημένες τους ορέξεις. «Είναι πολύ σύνηθες το παιδί να αναπτύσσει το λεγόμενο ?Σύνδρομο της Στοκχόλμης? και γι’ αυτό πολλές πολλές δεν επιθυμούν την τιμωρία του δράστη όταν τα ρωτάμε», λέει ο Ν. Σταματογιάννης, ο οποίος προσπαθεί να παίρνει όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή κατάθεση, ώστε να μη χρειαστεί το παιδί να κακοποιηθεί ξανά επαναλαμβάνοντας την ιστορία στο δικαστήριο. Οπως εξηγεί, η παρουσία του γονιού στις δραστηριότητες του παιδιού είναι πολύ σημαντική. Το «Εθνος της Κυριακής» δημοσιεύει οδηγίες και μεθόδους πρόληψης για τους γονείς από τον ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ.

1 Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του ατόμου που υποψιάζεστε: Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ’ ό,τι για τους ενηλίκους; Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;

2 Παρατηρήστε τις ερωτικές σχέσεις του: Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει έναν σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο;

3 Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις: Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ’ ό,τι με άτομα της ηλικίας του; Εχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ’ ό,τι με ενηλίκους;

4 Παρατηρήστε τα παιδιά σας: Εχετε προσέξει κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας; Παρουσιάζει το παιδί σας ανεξήγητη κάμψη στη σχολική του επίδοση; Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες; Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο; Εχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά; Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα; Ερχεται το παιδί σας με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα; Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;

5 Ολα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, αλλά να μην τους πανικοβάλουν. Πηγαίνετε στις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού σας, στα μαθήματα χορού, στην προπόνηση ποδοσφαίρου. Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο δωμάτιό του, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενηλίκους, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.

Πληροφορίες από τον Ν. Σταματογιάννη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.kiath.gr του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών της ΕΛ.ΑΣ., την οποία διαχειρίζεται ο Γ. Φαναριώτης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΦΕΕΑ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
ethnos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο