Δημάκος: “Χίλιες φορές να με κατηγορήσουν για κάτι που θα κάνω με ανθρώπους μιας άλλης παράταξης, παρά να κάθομαι αμέτοχος για πέντε χρόνια και να παρακολουθώ”

Λίγες μέρες μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του KALLITHEA RUN (που φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με ρεκόρ συμμετοχής) συναντήσαμε τον Παναγιώτη Δημάκο, δημοτικό σύμβουλο για 20 χρόνια, ψυχή του Φιλαθλητικού Συλλόγου Καλλιθέας και εμπνευστή του αθλητικού πλέον θεσμού για την πόλη. Μάλιστα πριν ξεκινήσουμε την συνέντευξη, στη οποία μας μίλησε για όλους και για όλα, ζήτησε και κάτι από την εκδότρια του «Νότιου Χτύπου»: «Θέλω να πεις ότι ήσουν μαθήτρια μου και σε προπονούσα, γιατί είναι μεγάλη μου τιμή». Βλέπετε με τον Παναγιώτη μας συνδέουν χρόνια γνωριμίας…

-Πριν λίγες μέρες διοργανώθηκε ο αγώνας-θεσμός για την Καλλιθέα, το KALLITHEA RUN. Αλήθεια πως ξεκίνησε η ιδέα αυτή, μιας και εσείς είστε ουσιαστικά ο εμπνευστής αυτής της αθλητικής διοργάνωσης.

Στην Καλλιθέα υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια ένας αγώνας μαζικός και γινόταν στο Πάρκο του Νιάρχου -που λέμε τώρα- εκεί που ήταν οι εγκαταστάσεις του 2004. Σε ένα τεράστιο πάρκινγκ σχεδιάζαμε μια διαδρομή και συμμετείχαν σχολεία της Καλλιθέας και φυσικά δημότες. Και πριν το 2000 έγιναν προσπάθειες από την τότε Διοίκηση να φτιάξουν έναν τέτοιο αγώνα και κάποιες φορές είχε πραγματοποιηθεί και μέσα στους δρόμους της Καλλιθέας -στην Δημοσθένους αν θυμάμαι καλά- και πήγαινε έως το Στάδιο. Γενικά η Καλλιθέα είναι αθλητομάνα, μια πόλη που υπάρχουν πολλοί αθλητές και δρομείς. Το 2011 αυτόν τον αγώνα που τον κάναμε με μικρά παιδιά και λίγους μεγάλους αποφασίσαμε ο Αθλητικός Οργανισμός, ο τότε Πρόεδρός του και εγώ ως Πρόεδρος του Φιλαθλητικού , Δημοτικός Σύμβουλος μέλος του Αθλ Οργανισμού και ασχολούμενος με τον ΣΕΓΑΣ ως Γενικός Γραμματέας εκείνη την περίοδο και με την εμπειρία που είχα στα διεθνή γεγονότα και στον Μαραθώνιο , να κάνουμε στην ουσία δυο αγώνες. Τον μαζικό που ήδη γινόταν και παράλληλα το KALLITHEA RUN που θα περιέχει αγώνα 5-10 χλμ. Να προσελκύσουμε δηλαδή δρομείς που ήθελαν να συμμετάσχουν, αλλά εκτός από το μετάλλιο και το δίπλωμα, να έχουν επίσημα μετρημένη διαδρομή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία αλλά και ασφαλή διαδρομή , να έχουν ανθρώπους που θα τους προσέξουν, θα τους δώσουν το νερό, τον ηλεκτρολύτη, την μπανάνα κατά την διάρκεια της διαδρομής. Να έχουν και την χρονομέτρηση που πρέπει, για να γνωρίζουν τι ακριβώς χρόνο θα κάνουν. Σιγά- σιγά όλη αυτή η σκέψη πήρε σάρκα και οστά και κάθε χρονιά ήταν καλύτερα. Στην αρχή δεν είχαμε τόσο κόσμο, γύρω στα 500-600 άτομα και πριν ενάμιση χρόνο φτάσαμε τα 2000 άτομα. Και φέτος φτάσαμε να ξεπεράσουμε τα 4000 άτομα!

-Τι ακριβώς χρειάζεται και πόση προσπάθεια για να στηθεί ένας αγώνας τέτοιου επιπέδου;

Για να πραγματοποιηθεί ένας τόσο μεγάλος αγώνας χρειάζονται πολλά πράγματα. Τα πρώτα δύο πράγματα είναι όμως είναι η Ασφάλεια και η Αξιοπιστία . Ασφάλεια τι σημαίνει; Δεν θα υπάρχει κανείς που θα χτυπήσει ή θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και δεν θα έχει άμεσα δίπλα του το ειδικό προσωπικό. Το Kallithea run είναι ένας Αγώνας με μέγιστη ασφάλεια και αξιοπιστία και γίνεται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας και είναι κατ’ εμέ εφάμιλλος των RUN Greece, του Ημιμαραθωνίου και του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Ελλάδος. Χρειάζεται, λοιπόν, να δουλέψουν πολλοί άνθρωποι και πολλοί εθελοντές που στελεχώνουν θέσεις για να βοηθήσουν όλους όσους θα συμμετέχουν. Γιατί ο αγώνας στην ουσία είναι δυο μέρες. Το Σάββατο στην Πλατεία Δαβάκη ,στο Αθλητικό μας χωριό , όπως το λέμε, υπάρχουν άτομα και χορηγοί που μας βοηθάνε, δίνουμε όλα όσα χρειάζονται για την επίσημη χρονομέτρηση, τσάντα με πράγματα των χορηγών, τα παίρνουν λοιπόν οι δρομείς των 5 και 10 χλμ και την επόμενη μέρα τρέχουν. Για να φτάσουμε όμως στη συγκεκριμένη ημέρα έχουμε δουλέψει έναν ολόκληρο χρόνο. Η ομάδα η δική μου, του Φιλαθλητικού, στήνει όλο τον αγώνα και δεν είναι εύκολο. Για να καταλάβετε, την πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε, ο Δήμος έφερε έναν Διευθυντή του Αγώνα και πήρε ένα σεβαστό ποσό ευρώ για να στήσει τον αγώνα. Αυτό λοιπόν το κάνουμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια με μηδέν κόστος. Η τεχνογνωσία που υπάρχει μέσα από τον Φιλάθλητικό και από εμένα με την ομάδα που έχουμε, είναι ένα τεράστιο κέρδος για τον Αγώνα .

-Φέτος που ήταν το ρεκόρ ουσιαστικά των συμμετοχών, πραγματικά πως αισθανθήκατε με την τόσο μεγάλη προσέλευση, για κάτι που ξεκινήσατε με τόσο κόπο;

Όντως με πολύ κόπο και πολλή αγάπη. Γιατί όταν έχεις κάτι έτοιμο, δεν είναι το ίδιο με το να το έχεις ονειρευτεί και να το χτίσεις. Ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος και πάρα πολύ αγχωμένος. Τι σημαίνει αυτό; Η ευθύνη να διαχειριστείς πάνω από 4000 άτομα είναι μεγάλη. Ξεπέρασε ο αριθμός τις προσδοκίες μας, αφού περιμέναμε κάτι περισσότερο από 3000 κόσμου. Έπρεπε λοιπόν να αγοραστούν περισσότερες ποσότητες σε πολλά πράγματα . Χρειάστηκε να μεταφέρουμε από το γυμναστήριό μου 2.500 νερά επιπλέον, για να μην υπάρξει κανένα παράπονο. Και αυτό δεν είναι αστοχία της διοργάνωσης. Γιατί η διοργάνωση αυτό που μπορεί να προβλέψει είναι πόσοι θα συμμετέχουν στα 5 και στα 10 χλμ, που δηλώνουν συμμετοχή. Φέτος όμως ξεπεράσαμε τον εαυτό μας. Και είναι ωραίο να ξεπερνάς τον εαυτό σου, αλλά κατά την διάρκεια που συμβαίνει αυτό θα έλεγα ότι τρελαίνεσαι. Επειδή παρουσιάζω και τον αγώνα και ξέρω ανά πάσα στιγμή τι γίνεται , σας λέω ότι είναι δύσκολο να συντονιστεί τόσος πολύς κόσμος νομίζω όμως ότι τα καταφέραμε . και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης «Γιάννης Γάλλος», τον Κωνσταντίνο Ευσταθίου και τον Δήμαρχο, τον Δημήτρη τον Κάρναβο για την πολύ καλή συνεργασία μας αλλά και την Οργανωτική Επιτροπή για τη υπερπολύτιμη συμβολή της στην Επιτυχία του Αγώνα.

-Ήταν δηλαδή η συνεργασία με τον Δήμο άψογη;
Αν και εγώ προέρχομαι από άλλη Δημοτική παράταξη εδώ στην Καλλιθέα, είδα ανθρώπους να θέλουν να κάνουν πράγματα και για εμένα ήταν πρωτόγνωρο. Δεν δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα, όσον αφορά στον αγώνα. Γιατί, όταν άλλαξε η Διοίκηση, είπα προσωπικά στον Δήμαρχο “πες μου Δημήτρη τι θα να κάνουμε με τους Αγώνες ” και μου απάντησε “τα καλά θα τα κρατήσουμε και θα τα προχωρήσουμε”. Και πραγματικά αυτό έκανε. Αλλά εκείνο που με εκπλήσσει είναι η δεκτικότητά τους στο να κάνουμε πράγματα που θα αφορούν τον αθλητισμό, μιας και εγώ θεωρώ το εαυτό μου άνθρωπο του αθλητισμού και όχι της πολιτικής. Με ενδιαφέρει η πορεία του τόπου μου, αλλά πιστεύω πως μέσα από τον αθλητισμό μπορείς να κάνεις πολλά για να βελτιώσεις μια κατάσταση και πάνω από όλα την Υγεία των Καλληθεατών. Φέτος λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, αν και κάποιος από το Δημοτικό Συμβούλιο θεώρησε την συνδρομή των 7 ευρώ μεγάλη και θεώρησε ότι έπρεπε να πάει στα 5. Σε αυτό το σημείο θέλω να σημειώσω -αν και δεν πρέπει να λέμε οικονομικά στοιχεία- ότι στην πραγματικότητα το ποσό είναι 4, 60 αφού το 0,40 είναι η προμήθεια της τράπεζας. Για να τρέξει κάποιος του παρέχουμε μπλουζάκι, νερό, μπανάνα, ηλεκτρολύτη, αριθμό, χρονομέτρηση, μετάλλιο και την μέγιστη δυνατή Ασφάλεια κατά την διάρκεια του Αγώνα. Όλα αυτά είναι πολλαπλάσια του 4,60. Να τονίσουμε τις παροχές τις έχουν και 2.500 παρόλο που δεν πληρώνουν συνδρομή εκτός την χρονομέτρηση και το μπλουζάκι . Και καταλαβαίνετε πως όταν ήρθαν χίλιοι άνθρωποι επιπλέον και τους υποδεχτήκαμε, το κόστος είναι δυσανάλογο. Παρ“ όλα αυτά τα καταφέραμε και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Ήταν μια μεγάλη διαφήμιση για την Καλλιθέα, για όλους εμάς που ασχολούμαστε και θεωρώ ότι το ΚALLITHEA RUN είναι ένας αγώνας MUST για τους Δρομείς ! Δηλαδή, θα έρθει κάποιος να τρέξει γιατί ξέρει ότι θα έχει την αξιοπιστία και την ασφάλεια ενός πολύ μεγάλου αγώνα, με πολύ λίγα χρήματα , θα διασκεδάσει και θα το θυμάται για όλη του την ζωή και για αυτό έχουμε δρομείς στο Kallithea run από ολόκληρή την Ελλάδα αλλά και από το Εξωτερικό ! Και αυτή η ικανοποίηση ότι κάναμε κάτι τόσο επιτυχημένο , είναι μοναδικό συναίσθημα .

-Και φέτος είδαμε ότι το KALLITHEA RUN στηρίχτηκε από μεγάλους χορηγούς

Το 11880 είναι ο βασικός μας χορηγός και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο αγώνας είναι ασφαλής και αξιόπιστος και όλοι όσοι τρέχουν είναι ασφαλισμένοι κατά την διάρκεια του αγώνα, όπως και όλοι οι άνθρωποι που παρευρίσκονται και είναι μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και οι εθελοντές. Και αυτό, για να καταλάβετε, το κάνει μόνο ο ΣΕΓΑΣ σε πολύ μεγάλους αγώνες και γι’ αυτό πρέπει να τονιστεί. Έχουμε ακόμη δίπλα μας την Αθλητική εταιρεία Saucony , τον Hondos Center Καλλιθέας ,τον ΓΕΡΜΑΝΟ Καλλιθέας, την ΙNTERAMERICAN με τα νοσοκομειακά το νοσοκομείο METROPOLITAN , τις μπανάνες DOLE, τις μπάρες Power bar,τα Οπτικά ORAMA ,την ΕΥΔΑΠ , τα νερά ΑΥΡΑ που στηρίζουν τον αγώνα . Ευχαριστούμε και τους χορηγούς επικοινωνίας, που μας βοηθάνε. Και επίσης να πούμε κάτι πολύ σημαντικό. Η διαδρομή είναι πιστοποιημένη από την AIMS και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Υπάρχει ειδικός μετρητής που μετράει να είναι ακριβώς 5 χλμ η κάθε στροφή, αυτό είναι το ISO της διαδρομής. Και έχουμε την μεγάλη χαρά να έχουμε κοντά μας την UNΙCEF, που την έχει ο Ολυμπιακός, η Μπαρτσελόνα και εμείς ! Έχουμε μια άριστη συνεργασία με την UNICEF και την πρόεδρό της και έχουμε την δυνατότητα, ανασφάλιστα παιδιά του Δήμου μας να εμβολιάζονται στα Δημοτικά Ιατρεία, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Καλλιθέατες υγιείς. Να πούμε ότι την προσπάθεια αυτή την ξεκινήσαμε με τον πρώην Πρόεδρο, τον Λάμπρο τον Κανελλόπουλο και επίσης στηρίζουμε μέσα από τον Αγώνα και την ΜΚΟ Στόχος η οποία δραστηριοποιείται στον τον Καρκίνο του μαστού.

-Όπως μας είπατε, οι σχέσεις σας με τη νέα Διοίκηση και ειδικά τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τον τομέα του Αθλητισμού, το κομμάτι που σας ενδιαφέρει και ασχολείστε όλη σας τη ζωή, είναι καλές. Τι νομίζετε ότι λείπει από τον τομέα του αθλητισμού στην πόλη;

Καταρχήν λείπει αυτή τη στιγμή εκείνο που έπρεπε να ήταν έτοιμο να γίνει και δεν έχει γίνει ακόμη , δηλαδή το Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας. Λείπει το ταρτάν και έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα . Υπήρξε αστοχία υλικού. Το ταρτάν είναι δυο φλοίδες, να το πω απλά, η κάτω βάση στην οποία βάζουν ειδική κόλλα και το επάνω που έχει τα λεγόμενα σπυράκια. Δεν κόλλησε το πάνω με το κάτω μέρος. Αυτή η κόλλα μετά από τόσους μήνες δεν έχει πήξει για να κολλήσει. Ας ελπίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο. Γιατί για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον στίβο είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Εγώ προσωπικά που έχω πρωταθλητές στον Σύλλογο , άλλοι κάνουν προπόνηση στον Άγιο Κοσμά, και άλλοι στο Ολυμπιακό Στάδιο, είναι πολύ δύσκολο. Θα ήθελα επίσης τα σωματεία της Καλλιθέας να κάνουν και κολύμβηση. Αυτό είναι ένα παράπονο που μπορώ να εκφράσω. Το 1991 ξεκίνησα τον Φιλαθλητικό Σύλλογο Καλλιθέας, το 1993 είχα και τμήμα κολύμβησης και πήγαινα τα παιδιά στη Ν. Σμύρνη. στον Μίλωνα και τον Πανιώνιο, πλήρωναν το κολυμβητήριο και είχαμε καμιά 50αρια παιδιά. Το κρατήσαμε 4-5 χρόνια, αλλά δεν ήταν εύκολο να πηγαινοφέρνουμε τα παιδιά. Θα μπορούσαν σωματεία που έχουν αναγνώριση από το 1990 και μετά -και όχι που δημιουργήθηκαν τώρα- να έχουν την δυνατότητα αυτή, να καλλιεργήσουν και το άθλημα της κολύμβησης.

-Να αλλάξουμε λίγο θέμα. Εκλεγμένος από το 1994, πρώτη φορά εκτός δημοτικού συμβουλίου. Σας λείπει, πως αισθάνεστε;
Αισθάνομαι ελεύθερος, γιατί έχω πολλές ενασχολήσεις και έχω χρόνο να ασχολούμαι με τον Στίβο που αγαπάω σε όλα τα επίπεδα, στο το Σωματείο και τον ΣΕΓΑΣ . Το 2014 εκλέχτηκα σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου και έχω πολλή δουλειά να κάνω και στο Εξωτερικό . Στην αρχή επειδή δεν μου αρέσει να χάνω, τις πρώτες μέρες αισθάνθηκα λίγο άσχημα. Αλλά μετά μου είπε ο γιος μου “χίλιες φορές που δεν βγήκες να κάνουμε κάτι και με την δουλειά μας, το γυμναστήριο”. Και είχε απόλυτο δίκιο. Είμαι 20 χρόνια στο Δήμο Καλλιθέας, δεν έχω μετανιώσει στιγμή για όλα όσα έχω κάνει και τον χρόνο που έχω αφιερώσει για το καλό της Πόλης μου . Γιατί αν είσαι σοβαρός και έχεις θέση ευθύνης, πρέπει να ασχολείσαι. Πρέπει να αφιερώσεις ώρες. Θυμάμαι δημοτικά συμβούλια που ξεκίναγαν το απόγευμα και τελείωναν τα ξημερώματα, στις 3 και στις 4. Και στα 20 χρόνια έλειψα 2 ή 3 φορές από συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Ήμουν πάντα εκεί, με αποτέλεσμα και την δουλειά μου να αφήνω πίσω και την προσωπική μου ζωή και πολλά άλλα. Δεν μου λείπει, δεν ξέρω αν θα ασχοληθώ πάλι, το βλέπω δύσκολο. Θεωρώ ότι τα νέα παιδιά -χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου μεγάλο- έχουν τον πρώτο λόγο. Αλλά και πάλι το 2019 είναι μακριά ακόμη.

-Οπότε μέχρι τότε υποστηρικτικός ο ρόλος στη διοίκηση;
Υποστηρικτικός θα είναι πάντα στα θέματα του αθλητισμού όσο γίνονται πράγματα για αυτόν στην Καλλιθέα . Θεωρώ πως όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, αγωνίζεσαι και μάλιστα ζεις για αυτό, βάζεις τον αθλητισμό πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Δηλαδή, δεν μπορώ να πω πως εγώ ανήκω αλλού και δεν συνεργάζομαι. Το θεωρώ αδιανόητο για εμένα. Χίλιες φορές να με κατηγορήσουν για κάτι που θα κάνω με ανθρώπους μιας άλλης παράταξης, παρά να κάθομαι αμέτοχος για πέντε χρόνια και να παρακολουθώ . Όχι, το θεωρώ απαράδεκτο και πολιτική κατάντια. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός ενώνει και φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Πιστεύω ακράδαντα, επίσης, ότι όλοι εδώ που ασχολούνται με τα κοινά το κάνουν για να συμβάλλουν στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων στην Καλλιθέα.

-Με τον Φιλαθλητικό πως πάνε τα πράγματα;

Εκτός από τον Στίβο, ο Φιλαθλητικός έχει τένις και ρυθμική γυμναστική. Έχουμε τις Ολυμπιονίκες μας την Κλέλια και την Άννυ Πανταζή, έχουμε αθλητές σε όλες τις κατηγορίες στης ρυθμικής. Ξεκινήσαμε τη νέα προσπάθεια στη ρυθμική πριν τρία χρόνια και ο δρόμος που έχουμε διανύσει μέχρι την κορυφή είναι τόσο σύντομος αλλά και τόσο υψηλός. Γιατί δεν είμαστε ένα σωματείο που μαζεύει παιδάκια για να παίρνει τις συνδρομές. Εμείς κάνουμε πρωταθλητισμό. Για να πας τα παιδιά να παίξουν σε τουρνουά τένις στην Κρήτη, να πάνε στην Θεσσαλονίκη να κάνουν ρυθμική, για να φτάσουν στις Σέρρες να τρέξουν, κοστίζει. Και δεν υπάρχει επιχορήγηση ούτε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ούτε από τις Ομοσπονδίες. Σκεφτείτε λοιπόν ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης, πρέπει να ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί για να υπάρχουμε.

-Και τα υπόλοιπα καθήκοντά σας στον ΣΕΓΑΣ;

Ο ΣΕΓΑΣ είναι αγάπη, είναι αθλητισμός. Ευτυχεί που έχει έναν ΓΓ και πρώην Πρόεδρο τον Βασίλη τον Σεβαστή και τον τωρινό Πρόεδρο τον Κώστα τον Παναγόπουλο, δυο άξιους ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν και δίνουν την ζωή τους σε αυτό. Ένα ΔΣ που απαρτίζεται από ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Υπάρχει σύμπνοια στην ομάδα της διοίκησης της Ομοσπονδίας και να πούμε ότι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, μετά τους Ολυμπιακούς του Ριο, θα έχει εκλογές όπως σε κάθε Ομοσπονδία. Και είμαι σίγουρος ότι θα εκλεγεί η ομάδα αυτή, γιατί προσφέρει και δίνει πράγματα στη νεολαία της χώρας, σε μια περίοδο δύσκολη που ο αθλητισμός είναι ένας τομέας που μας δίνει χαρά. Ο ΣΕΓΑΣ είναι η μάνα όλων των Ομοσπονδιών και δίνει τεράστιο αγώνα όταν έχει υποστεί μείωση της τάξης του 70% της κρατικής επιχορήγησης από το 2009 μέχρι σήμερα. Ευτυχώς που υπάρχουν οι χορηγοί, που πιστεύουν στον ΣΕΓΑΣ και βοηθάνε επειδή είμαστε σοβαρότατη Ομοσπονδία.

-Τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον; Κάτι είναι στα σκαριά;

Οι προσπάθειες κορυφώνονται. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω ημερομηνία για το 6ο KALLITHEA RUN 2017, αλλά δεν θα σου πω ακόμα. Και δεν σου κρύβω ότι μέσα στα άμεσα σχέδιά μου είναι να κάνουμε και άλλες μεγάλες διοργανώσεις για τον αθλητισμό της πόλης μας και τους Καλλιθεάτες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο