Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων;

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες αντικειμενικές θα τεθούν αναδρομικά σε ισχύ από τις 22 Μαΐου και βάση αυτών θα υπολογιστεί και ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει καθώς υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015, οι οποίες παραμένουν ίδιες από το 2007. Ωστόσο, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει για το 2016 έσοδα ύψους 2,65 ευρώ, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, θεωρείται δεδομένο πως θα αυξηθούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ σε αρκετές περιπτώσεις.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα υπάρξουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα κυμαίνονται από 5% έως και 20%. Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1000 ευρώ έως 3000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οι ζώνες παραμένουν ίδιες, αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την περιοχή.

Οι νέες τιμές πρόκειται πάντως να επηρεάσουν πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Τα επιδόματα που «χάνουν» χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών είναι μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας μέσω ΔΕΗ, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, κ. ά.

Καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες έχουν αναδρομική ισχύ θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω ΔΕΗ. Κανονικά θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καθώς ένα από τα κριτήρια είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων των δικαιούχων.

Οι μεταβολές που θα γίνουν στις τιμές ζώνης:

1. Σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 600 ευρώ δεν θα υπάρξει μεταβολή

2. Μικρές μειώσεις 7% θα γίνουν σε περιοχές με αντικειμενικές αξίες από 600 έως 1000 ευρώ το τετραγωνικό

3. Μειώσεις 15,5% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1000 έως 1500 ευρώ

4. Μειώσεις 19% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1500 έως 2000 ευρώ

5. Μειώσεις 18,5% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2000 έως 2500 ευρώ το τετραγωνικό

6. Μειώσεις 16,5% σε περιοχές από 2500 έως 3000 ευρώ το τετραγωνικό

7. Μειώσεις 9% από 3000 έως 3500 ευρώ το τετραγωνικό και

8. Μειώσεις 5,5% για περιοχές με τιμή ζώνης από 3500 έως 4000 ευρώ.

9. Από τις 4000 ευρώ και πάνω προτείνεται και πάλι να μην υπάρξει καμία μεταβολή.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο