Capital controls: Πότε θα ανέβει το όριο ανάληψης στα 560 ευρώ

Πριν από λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε μια κίνηση σημαντικής χαλάρωσης των capital controls. Η ελληνική πλευρά μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θεωρούσε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον θωρακισμένο και σε θέση να αντέξει μια νέα χαλάρωση των capital controls. 

 Έτσι, η Κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε από τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια αύξηση στο όριο ανάληψης, προκειμένου να ανέβει από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα στα 560. Να έχει δηλαδή τη δυνατότητα ο πολίτης να σηκώνει 140 ευρώ περισσότερα την εβδομάδα σε σχέση με το ποσό που μπορεί να σηκώσει σήμερα. 
 Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά αποκάλυψαν ότι η συζήτηση για την αύξηση στο όριο ανάληψης υπάρχει και θα μπορούσε να γίνει με βάση την θέση των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίησή τους, όμως δεν έχει κλειδώσει η αύξηση του ημερησίου ορίου, όπως βγήκε προς τα έξω. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με απόλυτο τρόπο ότι η πλευρά των δανειστών δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής Κυβέρνησης και λένε να μην βιαζόμαστε και πολύ. 
 Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει πως απόφαση για αύξηση του ημερήσιου ορίου ανάληψης θα γίνει τις τελευταίες μέρες του 2015 όπως ακούστηκε. Αν η απόφαση παρθεί θα πάμε στα 560 ευρώ τους πρώτους μήνες του 2016 και όχι νωρίτερα. Όσο για την ολική άρση των capital controls το πιο πιθανό σενάριο είναι να δικαιωθεί ο κ. Χουλιαράκης ο οποίος έχει μιλήσει για το Β’ εξάμηνο του 2016. Πιο νωρίς είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να γίνει η άρση. Αυτό, εκτός από πιθανό, είναι και το πιο καλό σενάριο. Γιατί υπάρχει και το κακό, που λέει ότι μπορεί τα capital controls να παραμείνουν όλο το 2016. 

pronews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο