ΚΕΔΕ: Αποκλειστική αρμοδιότητα για τους Δήμους ο σχεδιασμός και η διαχείριση των απορριμμάτων

Τη δυνατότητα να έχουν οι Δήμοι αποκλειστικό και κυρίαρχο ρόλο στο να σχεδιάζουν και να υλοποιούν με ποιον τρόπο θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους, τις σύγχρονες τεχνολογίες στη βάση επιτυχημένων ευρωπαϊκών πρακτικών, υποστήριξε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) Γιώργος Πατούλης, από την Περιφέρεια Αττικής. Τη σχετική τοποθέτηση έκανε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής Γιώργου Καραμέρου, για την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους Δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου μοντέλου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα που αφορά στους Δήμους και πρέπει να γίνει με συμπράξεις δήμων. Στόχος για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού παραμένει η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης που θα εφαρμόζει – σε επίπεδο πόλης- την ευρωπαϊκή νομοθεσία διαχείρισης απορριμμάτων, θα λειτουργεί αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος για τους κατοίκους, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε οι Δήμοι μεταξύ μας, και δεν χρειαζόμαστε ενδιάμεσους για αυτό, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές, να εκμεταλλευθούμε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα» προσέθεσε και κάλεσε την Περιφέρεια εάν θέλει να είναι χρήσιμη, να στηρίξει θεσμικά στην προσπάθεια των Δήμων για να καταστεί λιγότερο δαιδαλώδες το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Πατούλης, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ως αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά για τη χώρα μας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σε μακροπρόθεσμη βάση λειτουργίας και ζήτησε άμεσα από την κεντρική εξουσία να αλλάξει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στις χωροθετήσεις και τις αδειοδοτήσεις.

Κλείνοντας ενημέρωσε σχετικά με τη διοργάνωση τον επόμενο μήνα από την Κ.Ε.Δ.Ε ημερίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα παρουσιαστούν οι ευρωπαϊκές πρακτικές και μοντέλα διαχείρισης των απορριμμάτων σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, οι Δήμαρχοι Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας, Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης, Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, Ηρακλείου Νικόλαος Μπάμπαλος, Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης.

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο