Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Καλλιθέας, η Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά &ι τα Εμβόλια»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Καλλιθέας, η Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», την Τετάρτη, 25/02/2015, στο Δημαρχείο Καλλιθέας.

Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων που διοργανώνει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλλιθέας και Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ κος Δημήτρης Κάρναβος. Ο κος Κάρναβος δήλωσε: «H υπερκατανάλωση αντιβιοτικών δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην δημόσια υγεία αλλά και μια τεράστια σπατάλη στα οικονομικά της υγείας. Η υπέρμετρη κατανάλωση αντιβιοτικών, επιβαρύνει τελικά την μάχη κατά των μικροβίων. Αποτελεί μία ανεύθυνη στάση εκ μέρους πολλών συμπολιτών μας που εν πολλοίς οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης. Πίστευα ανέκαθεν ότι κρίσιμο ρόλο για την κάλυψη αυτού του κενού ενημέρωσης πρέπει να διαδραματίσουν οι Δήμοι της χώρας σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς. Το Δίκτυο Υγιών Πόλεων έχει αναπτύξει ήδη πολύ μεγάλη δραστηριότητα και είναι βέβαιο ότι θα έχουμε και μια στενή συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας. Η εκδήλωση που κάνουμε σήμερα είναι η απαρχή ενός πολύ μεγαλύτερου προγράμματος ενημέρωσης και πρόληψης για την πόλη μας».

Εκ μέρους του ΕΔΔΥΠΠΥ, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Διευθυντής του Δικτύου κος Σωτήρης Παπασπυρόπουλος. Ο κος Παπασπυρόπουλος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου του Δικτύου, κου Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου ΚΕΔΕ, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους και τις δράσεις του Δικτύου, που εστιάζουν στην Πρόληψη για την προαγωγή και προστασία της Υγείας του γενικού πληθυσμού της χώρας μας. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών ανήκει και η υλοποίηση της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Τη συζήτηση συντόνισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Καλλιθέας, κα Άννα Γιαννακού-Πάσχου, η οποία καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους για τη θετική ανταπόκριση και τη συμμετοχή τους στην ημερίδα. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σπουδαιότητα της ενημέρωσης που πραγματοποιείται μέσω αυτής της εκστρατείας, η οποία προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό και συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε η κα Λαμπρινή Γαλανή, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια ΣΤ΄ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ». Η κα Γαλανή αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, η ομιλήτρια παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό μας. Επεσήμανε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.

Στο τέλος, η κα Γαλανή, αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του γιατρού.

Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η μεγάλη αλήθεια: μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο