Γεμίζει δέντρα και… φωτοβολταϊκά το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Φυτεύτηκαν τα πρώτα 200 από τα 1.200 δέντρα, που μαζί με αμέτρητους θάμνους και πόες θα στολίζουν το κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Φαληρικό Δέλτα, που θα φιλοξενήσει τη Νέα Λυρική Σκηνή και τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ενάμιση χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», έχει έρθει η σειρά του φιλόδοξου στοιχήματος του ενεργειακού στεγάστρου για να κερδηθεί.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του σκελετού των κτιρίων τον περασμένο Ιούλιο, βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη η κατασκευή του ενεργειακού στεγάστρου, πάνω από το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των 700 κομματιών του στεγάστρου, τα οποία στη συνέχεια θα ενωθούν επιτόπου και το στέγαστρο θα καλυφθεί από δέκα στρέμματα φωτοβολταϊκών πάνελ. Η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται το καλοκαίρι του 2015.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η φύτευση του πάρκου. Ήδη φυτεύτηκαν 200 δέντρα, κυρίως ελιές και, όπως επισήμανε η διοικητική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού, Έλλη Ανδριοπούλου σε συνέντευξη Τύπου, ως το τέλος του 2015 θα φυτευτούν άλλα 1.200 δέντρα και 320.000 θάμνοι και πόες. Σε εξέλιξη είναι και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου και διαδρόμου τρεξίματος, περιμετρικά του έργου.

Εκτός από την κατασκευή, μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού μετά την παράδοσή του από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο Ελληνικό Δημόσιο. Ήδη προετοιμάζονται τα επιχειρησιακά πλάνα για τη λειτουργία των οργανισμών, των υπηρεσιών και των προγραμμάτων για το κοινό.

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Αγουρίδης, πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού «Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ο Οργανισμός, που λειτουργεί σε αυτήν τη φάση της κατασκευής του ως θυγατρική εταιρεία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», όταν παραδοθεί το έργο, θα περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο και θα λειτουργεί αυτόνομα (με τη μορφή Α.Ε.).

Ο Οργανισμός θα έχει την ευθύνη της συντήρησης των κτιρίων και του πάρκου, καθώς και της λειτουργίας του εστιατορίου και του πάρκινγκ.

Επίσης, θα υλοποιεί σειρά εκδηλώσεων, ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών στο πάρκο και το Κέντρο Πολιτισμού, κατόπιν συνεννόησης με τις διοικήσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα παρακολουθεί αυστηρά, όπως είπε ο κ. Αγουρίδης, το κατά πόσον τηρεί το Ελληνικό Δημόσιο τη σύμβαση και τις υποχρεώσεις του σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού.

Το αύριο της λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος προετοιμάζει το Ίδρυμα και μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει στο Κέντρο Επισκεπτών.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το Κέντρο Επισκεπτών έχει υποδεχτεί 23.347 άτομα όλων των ηλικιών, εκ των οποίων οι 3.104 ήταν μαθητές από σχολεία της Αττικής. Επίσης, φιλοξένησε περισσότερες από 70 εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και είναι δωρεάν για το κοινό.

Το πρόγραμμα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συναυλίες «τσέπης» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εκπαιδευτικά εργαστήρια, διαλέξεις, πολυαισθητικά εργαστήρια για άτομα με προβλήματα όρασης, θεατρικά δρώμενα και εκθέσεις φωτογραφίας και καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο